Nie jedz żywności niskotłuszczowej, ponieważ producenci zmuszeni są dla zachowania smaku dodawać więcej cukru
Sceptycznie odnoś się do żywności, która na opakowaniu ogłasza się, że jest zdrowa
Nie jedz żywności, która zawiera jakikolwiek cukier
Nie jedz żywności , która nie gnije
lub nie psuje się z czasem
Jeżeli jesz mięso i ryby to szukaj takich, które były zdrowo karmione
Szanuj i często używaj żywności fermentowanej
Nie dosładzaj
Jedz głównie dla zaspokojenia głodu, a nie np. dla przyjemności
nie jedz nic na siłę, tylko dlatego, że jest zdrowe
Nie czuj się w obowiązku zawsze opróżnić talerz do czysta; w ten sposób i tak nie uratujesz żadnego głodującego dziecka z Afryki
Prawdziwa, 85-95% czekolada
Należy do zdrowej żywności i może być konsumowana w niewielkich ilościach codziennie
Hoduj część swojej żywności, choćby w doniczce na oknie, jeśli nie masz ogródka; przynajmniej część swojego jedzenia sam przyrządzaj, nawet jeżeli łatwiej kupić gotowe
ŇDan Buettner: The Blue Zones
ŇMichael Pollan: Food Rules
ŇMichael F. Roizen, Mehmet C. Oz : You on a diet
popieram i stosuję wszystkie ;)
Cytat: Halina Ch. w 2011-03-12, 14:02:33
...Szanuj i często używaj żywności fermentowanej
Wszystko się zgadza, ale nie wiem o jakie fermentowane produkty tutaj chodzi?
Już sprawdziłam, chodzi o te kulturalne bakterie... :wink:
Cytat: renia w 2011-03-12, 21:26:08
Już sprawdziłam, chodzi o te kulturalne bakterie... :wink:
Tych chamskich to ja w ogóle nie ruszam :roll: :lol:
:lol: