forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: Teresa Stachurska w 2011-04-27, 11:30:07

Tytuł: Nie na temat. O kuchni staropolskiej
Wiadomość wysłana przez: Teresa Stachurska w 2011-04-27, 11:30:07
http://wyborcza.pl/1,97863,9474464,Co_naprawde_jadl_pan_Zagloba.html
Tytuł: Odp: Nie na temat. O kuchni staropolskiej
Wiadomość wysłana przez: renia w 2011-04-27, 13:14:18
Nie chciałabym żyć w tamtych czasach...

"W tygodniu poszczono w piątek, ale i w środę oraz sobotę. W Wielki Post, przed Wielkanocą, post był zupełny - to znaczy jeden posiłek, czasami tylko woda i chleb.(...)Jeśli dokładnie policzyć posty, to przypadały one na prawie połowę dni w roku." (Czyli to samo co pisał dr. Kwaśniewski)

No i jakie ci ludzie mogli mieć wówczas zdrowie...
Tytuł: Odp: O kuchni staropolskiej
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2012-10-29, 20:08:42
Barszcz Polski z Rurą- ...staropolski.  8) :D
(Składniki są w tekście, a proporcje do samodzielnego "montażu". ;))

Przygotować zakwas z buraków-... Adamowy jest super!
Po 5-7dniach- zakwas prawdopodobnie jest gotowy.
Połowę buraków pokroić w cząstki, ugotować w wodzie razem z mięsem wieprzowym, włoszczyzną, kością szpikową  i
przyprawami (majeranek, liść laurowy, pieprz itp.).
Wywar przecedzić do rondla, dodać do niego zakwas z buraków- jego ilość reguluje smak, rozdrobnioną wędzonkę, pokrojone w kostkę mięso,
buraki z wywaru i parę surowych zetrzeć na tarce i też dodać.  Do całości dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką i zagotować.
Do zupy należy dodać szpik z kości.  :)
Podawać z ziemniakami.  :? (napisałem, bo tak było w przepisie) :D