Przepis z książki kucharskiej 607.
Za nic w świecie nie chce mi się masa połączyć. Cały czas jest sypią lub lekko zbrylajaca się.
Po dodaniu kostki masła bez zmian.
Ma ktoś dla mnie radę? Czy ktoś z was robił już ten przepis?
Czkam z masa zdjęta z gazu. :)
Nie robiłam, ale do książki zajrzałam. Masła tam nie widzę :)
Tak masło dodalam w nadziei że sklep masę. Stała się bardziej lepka ale dalej jest sypka
Dodałam część masy do lodów śmietankowych.
Ale reszta dalej czeka na rozwiązanie :)
Gotowanie nie pomaga? Orzechy na ogniu się rozklejają, czyli zagęszczają.
Gotowanie nie pomaga. Gotowalam z godzinę, a dalej są sypkie.
Przepraszam za literowki piszę z komórki...
Mniam,mniam! :D
A czego dotyczy przepis 607.bo nie mam knigi... :?
Czas najwyższy kupić... :P
Ale jajcówkę to potrafię sobie zrobić z pamięci... :D :wink: :mrgreen:
Cytat: WojciechS w 2011-10-09, 17:03:22
bo nie mam knigi...
...pod ręką! :wink: :mrgreen:
No to proszę precyzyjnie się wyrażać... 8) :lol:
WojciechuS przepis dotyczy przysmaku orzechowo migdalowego. Ostatecznie przypomina snickersa bez ciągnącej się masy. W składzie zmielone orZechy, gorzka czekolada, miod
Nigdy mi nie rolili tego przepisu, ale jutro sobie zażyczę, to może coś więcej napiszę... :D
Coś Tobie się poroliło... 8) :lol:
No! :shock:
Nie dość, że misiem spacja przycina w pionie, to jeszcze literówkimi robi... :( :?
Jak już Tobie ten przysmak zrobią, to sfotografuj go - za nim się na niego rzucisz... :lol: OK? Czy nie dasz rady... :roll:
Rozkaz!
Sfotografować przed jedzeniem.
Zrozumiałem, wykonam! :D
:D :lol:
Ale chyba zamieścisz to na Forum, a nie w ramki i nad łóżko... 8) :roll:
To mam nie jeść, tylko w ramki... :shock: :roll: :mrgreen:
I jak to na foruma zaserwować? :shock: :wink: :mrgreen:
Masę trzeba w waleczek uformować i pokroic. Lub może w baloniki.
Też mam ochotę spróbować zrobić taki przysmak. Może w sobotę... :roll:
Cytat: renia w 2011-10-10, 07:39:35
Też mam ochotę spróbować zrobić taki przysmak. Może w sobotę... :roll:
No to ja, mam tylko ochotę , zjeść taki przysmak. :P
Jeśli zrobię, to na pewno wstawię zdjęcie, a smak :roll: to już tylko będzie sobie można wyobrazić... :wink: :lol:
Cytat: renia w 2011-10-10, 07:39:35
Też mam ochotę spróbować zrobić taki przysmak. Może w sobotę... :roll:
Cytat: renia w 2011-10-09, 20:13:45
Ale chyba zamieścisz to na Forum, a nie w ramki i nad łóżko... 8) :roll:
No właśnie, trzymam za słowo... :D :mrgreen:
Misiem nie chce marnować miejsca we własnym żolądku na takie rarytasy. 8)
Czasami urozmaicenie jest wskazane... :mrgreen:
No to podstawa... :D
Czasami dobrze jest urozmaicić sobie życie... :wink:
Czy wyszło gotowanie przysmaku?
Ją czekam z połową już tylko orzechów.
Czy komuś ta potrawa się udała.?
Przykro mi :( ale nie zrobiłam jej. Całkiem o niej zapomniałam... Dzisiaj będą u nas pączki wyśmienite, według spawdzxonego przepisu (http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97) ale nie w moim wykonaniu.
W przyszłą sobotę postaram się ten przysmak zrobić (jeśli nie zapomnę 8))
Cytat: zofijeczka w 2011-10-21, 22:46:53
Czy wyszło gotowanie przysmaku?
Ją czekam z połową już tylko orzechów.
Czy komuś ta potrawa się udała.?
...kiedys robilem ten przysmak,to tak jak u ciebie bylo to bardzo suche i chyba pochlo do MÜLL-a zdaje sie,ale mozna bylo z tego zrobic jakies orzechowe ciasto,zeby sie nie zmarnowalo,z tym rzepisem jest cos chyba nie tak,trzeba tam wlac z litr miodu,zeby to sie kupy trzymalo, albo 3 kg czekolady :lol: pozdro...
Wychodzi brak umiejętności kulinarnych, dlatego albo zrezygnować, albo wykonywać dokładnie za przepisem aż wyjdzie.
Cytat: admin w 2011-10-22, 09:00:36
Wychodzi brak umiejętności kulinarnych, dlatego albo zrezygnować, albo wykonywać dokładnie za przepisem aż wyjdzie.
...totez zrezygnowalem :(...
Annie na pewno James. Robiłam to dwa razy I mi nie wyszło. Po postawieniu na "ogień" trzeba grzac na full ? I ile czasu trzeba tak grzac. Oczywiście mam w pamięci mieszanie. Nie poddaje się bo mam na to wielką ochotę.
Pozdrawiam
A poza tym ją raczej słodkości przed przejściem na dietę nie Gotowalam. Więc brak mi w tej kwestii doświadczenia. Mięsa wyc
hodzą znakomicie
...gdzies byl przepis na trufle optymalne,to duzo szybsze i latwiejsze i tansze do zrobienia bylo,moze ktos pamieta to wrzuci ten przepis albo linka 8)...
Przygotowuję scenariusze do programów kulinarnych w telewizji ogólnopolskiej.
Wezmę w nich pod uwagę przepis nr 607.
Niezrozumiała jest widzę fraza "...smażyć, mieszając, aż masa zgęstnieje"
Czyli: posmażyć z 2-5 min. tak, aby perliło, zestawić z ognia do schłodzenia w temetaturze pokojowej, gdy osiągnie stosowną konsystencję, uformować i do lodówki.
Pokroić i wszysto.
Ale smazylam godzinę i mieszalam by się nie przypalilo (by rozprowadzać równomiernie dostarczane ciepło) i było dalej sypkie. No nic czekam na programy z niecierpliwością ;)
Ps. To że mi coś nie wychodzi nie oznacza że nie umiem czytać. :(
Może moja maszynka źle mieli orzechy np za grubo...
Jest wiele zmiennych w procesie.
Tak czy inaczej to co powstaje jest pyszne.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za program.
Cytat: zofijeczka w 2011-10-22, 13:36:04
To że mi coś nie wychodzi nie oznacza że nie umiem czytać.
Oczywiście, że nie!
Kuroń był noga z deserów i jemu też by nie wyszło, ale w mięsach i zupach był super.
A Anna Olson natomiast z przepisem nr 607 by sobie pewnie poradziła bez problemu.
Cytat: admin w 2011-10-22, 11:21:52
Przygotowuję scenariusze do programów kulinarnych w telewizji ogólnopolskiej.
Wezmę w nich pod uwagę przepis nr 607.
Niezrozumiała jest widzę fraza "...smażyć, mieszając, aż masa zgęstnieje"
Czyli: posmażyć z 2-5 min. tak, aby perliło, zestawić z ognia do schłodzenia w temetaturze pokojowej, gdy osiągnie stosowną konsystencję, uformować i do lodówki.
Pokroić i wszysto.
Telewizja ogólnopolska - to jest dopiero informacja.
Oczekuję z niecierpliwością.
Lepszy start z "pole position" , niż z 22 pozycji SLD.
Gratuluję
Cytat: admin w 2011-10-22, 11:21:52
Przygotowuję scenariusze do programów kulinarnych w telewizji ogólnopolskiej.
Coraz lepiej... :D lepiej niż śmiałam marzyć... :D "Rozkręcasz" się coraz bardziej...
W końcu ta Dieta Optymalna musi stać się popularną. Zasługuje na to... :D
Aby zwiększyć popularność warto zadbać o lepszą oprawą graficzną i fajnie by było jakby w książce z przepisami przy kolejnej edycji zrobić coś w stylu książek Jamiego O.
Piękne zdjęcie każdej potrawy, najpierw co potrzebne i jakie przyprawy warto dodać.
Jak książka pięknie wydana to każdy chce ją na swojej półce postawić. Też chce przeglądać - podprogowo chłonąc jak jedzenie powinno wyglądać :)
ha a może jakiś wątek errata [do książki kucharskiej] - w celu eliminacji chochlików. A może już jest a ją przeoczyłam.
A miałam zapytać czy ktoś już zrobił [poza Adminem] udany przysmak orzechowo-migdałowy?
W smaku jest przepyszny co by nie mówić.
i nikt nie ma ochoty na ten przepis :( :::::::::::::::::::::::::::::::::::::
a to takie dobre nawet w nieudanej konsystencji - która do lodów optymalnych jest w sam raz :)
http://www.rmf24.pl/foto/tylko-w-rmf24/news-smaczny-prezent-na-dzien-matki-czyli-pralinki-domowej-roboty,nId,972781 - można z okazji Dnia Mamy, tylko trzeba trochę wprawy, aby się nie rozczarować... :wink: :D
Aaa, trufle- przysmak dzikich świń i ... Niemców. :shock: Tak mi strzeliło znienacka do głowy. ;) :D
Cytat: admin w 2013-05-26, 10:36:35
http://www.rmf24.pl/foto/tylko-w-rmf24/news-smaczny-prezent-na-dzien-matki-czyli-pralinki-domowej-roboty,nId,972781 - można z okazji Dnia Mamy, tylko trzeba trochę wprawy, aby się nie rozczarować... :wink: :D
Elegancja - Francja... :D najbardziej podobają mi się te z kokosem i te z płatkami migdałowymi... :D
Nie wiem czy kiedyś je zrobię... :roll: Pokażę je córze i zobaczę co ona na to. Ona lubi takie "zabawy"... :D
i wychodzą :) ten przepis najwyrażniej prostszy - choć ja je robię w formie babeczek w papierkach aby sobie rąk nie usmarować podczas jedzenia :)
Kochany adminie,
jakbyś robił to przypadkiem zrób zdjęcia bo nie uwierzę inaczej, że to w całości wychodzi
może się uda jakaś seria zdjęć :P