forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: adampio w 2012-02-10, 10:42:14

Tytuł: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 10:42:14
Watrobka jest zdrowa i dobra a zima niezbedna.

Ponizej przepis na moj obiad piatkowy:

500 gr watrobki wieprzowej
100 gr boczku
100 gr cebuli
200 gr pieczarek
150 gr smalcu
150 gr groszku zielonego ( mrozonego)
200 ml bulionu
20 gr maki
150 ml smietanki 36%

Na patelni rozpuszczamy 50 gr smalcu i smazymy cebule pokrojona w cienkie piorka. usmazona przekladamy na talerz.
Na patenie wkladamy boczek pokrojony w cienkie paski i smazymy, nastepnie przekladamy na talerz, do cebuli
Teraz na smalcu smazymy pokrojone w talarki pieczarki a nastepnie przekladamy do cebuli i boczku
Nastepnie smazymy pokrojone w cienkie "paluszki" watrobe, posypane maka i szybko smazymy / brazowimi.
Teraz dolewamy bulion i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 min i nastepnie dodajemy cebule, pieczarki i boczek i wszystko dokladnie mieszamy.
Dodajemy mala puszke przecieru pomidorowego po przegotowaniu dodajemy groszek.
Kiedy danie jest gotowe smakowo dolewamy smietanke i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogiein i pozwalamy wyparowac wodzie aby otrzymac taka konsystencje na jaka mamy ochote. Ja nigdy nie otaprowuje, bo mam konsystencje zawsze dobra, czyli gesta poniewaz reguluje iloscia dolewanego bulionu na samym poczatku.

B:T:W 1:2,2:0,3

Do tego mozna zjesc placek ziemniaczany, jezeli ktos ma braki weglowodanowe.
Ja zjadam placek ciazowy.
MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC.






http://community.webshots.com/album/582315691OUuNdU
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 11:06:52
Wygląda to bardzo apetycznie...tylko jeśli to ma być  a'la Strogonow, to można by chyba dać zamiast groszku paprykę... hę? :roll:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 11:11:55
Na dobra sprawe mozna dac to co kto lubi. A w oryginalnym Sroganowie nie ma papryki a wlasnie groszek zielony. Chyba ze myslisz o ostrej papryce w proszku, to jest w oryginale.
Danie nazywa sie a la Stroganoff ze wzgledu na sposob pokrojenia miesa. Dodatki sa kwestia gustu, czyli upodoban albo inacze mowiac smaku :lol: :lol: :lol:

czyli tego, czego nie dyskutujemy :lol: :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 11:14:55
Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... :?
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: administ w 2012-02-10, 11:23:11
Bardzo dobry przepis, tylko zamiast wątróbka "świńska" powinno być "wieprzowa".
To tylko taka śmietana śmietankowa, ale...  :wink:  :D
Porządek musi być.  8)
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 11:29:14
Jezeli masz mozliwosc to wtargnij na ten przepis i prosze zamien slowa. Mozesz? Please. :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 11:33:54
Cytat: renia w 2012-02-10, 11:14:55
Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... :?

Do baraniny jak najbardziej. Nie wyobrazam sobie gulaszu z baraniny bez papryki w trzech kolorach. :lol:

Ale Reniu jak lubisz do wolowiny to jaki w tym problem. Ja lubie karkowke na slodko. :lol:

Kazdy jest inny, tak?
Zreszta po co ja sie pytam, przeciez to widac. :lol: :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: Dasna w 2012-02-10, 11:34:02
Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  :D
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 11:36:10
Cytat: Dasna w 2012-02-10, 11:34:02
Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  :D

To jest wlasnie przepis dla nie jadajacyh watrobki, bo tej watrobki sie nie czuje. Moja corka, ktora nie nawidzi watrobki, wcina tat tego stroganoffa, ze zawszxe musze jej zamrozic porcje.

A propos, nie dodalem w przepisie, ze MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC!!!
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: administ w 2012-02-10, 12:40:02
Adam,
a skąd te bażanty w galerii?
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 12:42:56
Moj szef chodzi na polowanie a ja z tego tylko korzystam. :lol:

Tylko, ze sam musze to ptactwo "rozbierac". :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: administ w 2012-02-10, 12:47:22
To dobrze!
Rozbierać tusze też lubię, ale mordować dla "sportu" - nigdy!  :evil:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 13:03:00
Szcerze mowiac to rozbirac, tuszy, tez nie lubie ale przeciez trzeba :lol:

Z zabijaniem dla sportu czy statusu mam podobne zdanie. :o
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: administ w 2012-02-10, 13:09:33
W oprawianiu ptactwa nie odpowiada mi tylko zapach sparzonych piór.
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 13:18:15
Ja robie to troche inaczej. TU PROSZE SLABE DUSZKI O NIE CZYTANIE!!!! :P
Rozcinam skore wzdluz tuszki, na brzuchu czyli od glowy do pupy i obdzieram ze skory. Wowczas czynnosc opierzania i opalania nie wystepuje. :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: administ w 2012-02-10, 15:34:44
Jest to sposób.
Ale przypieczona skórka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa!
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: Teresa Stachurska w 2012-02-10, 16:04:23
Adampio, świetnie się ten przepis zapowiada :) 
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 16:50:32
Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... :shock:  :(  :wink:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 17:09:23
Cytat: renia w 2012-02-10, 16:50:32
Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... :shock:  :(  :wink:

Masz przyzwolenie :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 17:13:30
OK.  :D Dzięki. :D
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 17:13:37
Cytat: admin w 2012-02-10, 15:34:44
Jest to sposób.
Ale przypieczona skórka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa!

Tak, ale wyobraz sobie opalanie 10-ciu bazantow i -owek. Nie to mnie nie rajcuje. Jedna kaczke, jedna ges..tak. Ale 10 sztuk innego ptactwa. Ide na latwizne. W zamian dodam, ze  bazanty gotuja sie w smietanie z malsem i boczkiem. To jest kur.... sorrry, krolewskie jedzenie. Nawet bez sorki.
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 20:20:52
Cytat: renia w 2012-02-10, 16:50:32
Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... :shock:  :(  :wink:

Reniu, umowmy sie tak, ze jezeli znajdziesz ktorys z moich przepisow godny opublikowania, tgo prosze zrob to. NIech ludzie korzystaja. A my bedziemy szczesliwi
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 20:44:26
Jasne.  :D Nie ma sprawy. Tylko musisz swój numer telefonu podać bo przy przepisach jest on wymagany (podaj na priv - obiecuję, że nie będę w kółko wydzwaniać... :lol:)... :wink:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-10, 21:31:02
Cytat: renia w 2012-02-10, 20:44:26
Jasne.  :D Nie ma sprawy. Tylko musisz swój numer telefonu podać bo przy przepisach jest on wymagany (podaj na priv - obiecuję, że nie będę w kółko wydzwaniać... :lol:)... :wink:
Ty mozesz kiedy tylko chcesz.
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 21:35:09
A Ty oberwiesz... 8) :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 21:36:05
Będziesz wisiał jak te bażanty...  :( :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-10, 22:01:48
Przepis już wysłałam. Chyba powinny być w nim jeszcze podane ilości BTW w 100g potrawy... :roll:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-11, 18:20:42
ale po co komu w 100 gr kiedy potrawa jest optymalna, czyli BTW zachowane.

Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-11, 18:25:31
Pytaj się mnie a ja Ciebie... :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-11, 18:36:28
Prosze Cie bardzo:
B: 10,7
T: 23,4
W: 3,6
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-11, 18:40:50
Dziękuję Ci bardzo i wyślę te dane tak, żeby wszystko grało jak w szwajcarskim :roll:...banku czy zegarku? :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-11, 18:45:20
Ponoc szwajcarskie zegarki juz chodza za szybko a banki "uwidaczniaja" konta milionerow, wiec z tymi szwajcaeami jest tak jak z ich serem. Duzo dziur. :lol:

Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: renia w 2012-02-11, 18:51:51
No to, żeby wszystko grało jak w góralskiej kapeli... :lol: :lol: :lol:
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2012-02-12, 09:49:51
Cytat: adampio w 2012-02-11, 18:45:20
Ponoc szwajcarskie zegarki juz chodza za szybko a banki "uwidaczniaja" konta milionerow, wiec z tymi szwajcaeami jest tak jak z ich serem. Duzo dziur. :lol:



A wiesz Adamie, że na ostatniej ciechocińskiej Konferencji była przedstawicielka szwajcarskich Optymalnych?
Nawet przeczytała swój referat, ... dosyć wzruszonym głosem. To znaczy nie było jej "do śmiechu".
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2012-02-12, 13:24:44
Dziekuje adminie za zmiane tekstu. :D

Milej niedzieli.
Tytuł: Odp: Watrobka a la Stroganoff
Wiadomość wysłana przez: administ w 2012-02-12, 13:50:00
Cytat: adampio w 2012-02-12, 13:24:44
Milej niedzieli.

Wzajemnie!  :D