Plucka w piwie
Skladniki:
600g--plucka
1000g--piwo jasne
20g-- maslo
100g--boczek wedzony
60g--cebula
10g--maka
Przyprawy:--sol,pieprz,mielony imbir,sok z cytryny,jarzynka (przyprawa do zup)
Wykonanie:
1.Plucka obmyc,usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla,zalac wrzaca osolona woda i ugotowac.
2.Ugotowane plucka wyjac,przestudzic,pokrajac w kostke.
3.Boczek pokroic w kostke,stopic,dodac plucka i kilka minut razem smazyc.
4.Piwo doprowadzic do wrzenia,wlozyc boczek z pluckami,przykryc i odstawic na 15 minut, (nie gotowac).
5.W tym czasie obrac cebule,oplukac,posiekac w drobna kostke.
6.Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic.
7.Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac;nastepnie wywar przelac przez sito,zaprawic maka,dodac maslo i przyprawy,doprawic do smaku pieprzem i sola;zagotowac.
8.Plucka podawac z ziemniakami,polanymi otrzymanym sosem piwnym.
W 100g potrawy: B--6,4 T--4,1 W--2,8
Smacznego: Hana
Kotlety z mozdzku
skladniki:
500g--mozg cielecy lub wieprzowy
120g--jajka
30g--maslo
10g--maka
Przyprawy:tymianek,pieprz,sol,sok z cytryny,ocet
Wykonanie:
1.Mozg namoczyc w zimnej wodzie na 60 minut.
2.Zagotowac wode,posolic,dodac ocet,wlozyc mozg i gotowac kilka minut.
3.Mozg odcedzic,ostudzic i pokrajac w plastry nadajac im okragly ksztalt.
4.Kazdy plaster oproszyc pieprzem,sola i maka:zanurzyc w rozmaconych jajkach z dodatkiem tymianku a nastepnie jeszcze raz w mace.4
5.Klasc na rozgrzane maslo,zrumienic z obu stron, po czym dosmazyc na malym ogniu.
6.Podawac bezposrednio po usmazeniu z dodatkiem ostrego sosu.
W 100g--B--10,8 T--13,7 W--1,3
1 : 1,2 :0,1
Polewka Sredniowieczna
Skladniki:
300g--watroba
1000g--wywar z kosci wieprzowo-wolowych
100g--cebula
33g--zoltka (2szt.)
25g--smalec
Przyprawy: galka muszkatalowa,sol,jarzynka,natka pietruszki
Wykonanie:
1.Watrobe umyc,obrac z blony,przesmazyc na smalcu, dodac pokrojona w kostke cebule i jeszcze chwile dusic.
2.Watrobe wyjac ,przestudzic,pokroic w kostke.
3.Wlozyc watrobe,cebule do wywaru,przyprawic do smaku przyprawami.
4.Do roztrzepanych zoltek dodac stopniowo goracy wywar stale mieszajac.
5.Podawac z grzankami z chleba optymalnego.
W 100g potrawy B--5,2 T--4,5 W--0,2
Smacznego : Hana
Mozdzek duszony z pieczarkami
Skladniki:
400g--mozg wieprzowy
150g--pieczarki
30g--maslo
10g--maka
50g--mala cebula
60g--jajko
200g--smietana 30%
200g--wywar z kosci
Przyprawy: natka pietruszki,sol,pieprz.
Wykonanie:
1.Mozg namoczyc w wodzie na 60 minut,wyjac,odcedzic;nastepnie wlozyc do wrzatku z dodatkiem octui obgotowac (5 minut).
2.Odcedzony mozg przestudzic,pokrajac w kostke.
3.Pieczarki oczyscic,umyc pokrajac w paseczki.
4.Cebule obrac,oplukac,drobno posiekac i przesmazyc na masle dodac pieczarki podlac wywarem i udusic.
5.Miekkie pieczarki opruszyc maka,dodac mozdzek,chwile smazyc,zalac smietana roztrzepana z zoltkiem,wymieszac przykryc i dusic.
6.Potrawe doprawic przyorawami,podawac z ziemniakamim polanymi maslem.
W 100g B--5,8 T--12,5 W--1,9
1 : 2.1 : 0,3
Smacznego: Hana
Gulasz z serc po wegiersku
Skladniki:
800g--serc wieprzowych
250g--bialego wina (wytrawne)
100g--cebuli
25g--masla
300g--papryka (4sztuki)
7g--maki
Przyprawy:ostra papryka mielona,dwa zabki czosnku,3 lyzki pasty pomidorowej,sol.
Wykonanie:
1.Serca przekrajac wzdluz,dokladnie oplukac,pokrajac w kawalki.
2.Rozgrzac lyzkemasla i smazyc na rumiano serca--osolone i oproszone maka;przelozyc do rondla.
3.Cebule obrac,oplukac,pokrajac w talarki;papryke oczyscic z pestek i pokrajac w paski;czosnek obrac,drobno posiekac.
4.Rozgrzac reszte masla dodac cebule i czosnek,chwile smazyc;nastepnie przelozyc cebule do rondla.
5.Podlac woda i polowa wina,dodac pokrojona papryke,przykryc i dusic do miekkosci.
6.Paste pomidorowa rozrzedzic pozostalym winem i wlac do serc;jeszcze chwile dusic.
7.Podawac z kluskami potymalnymi.
W 100g potrawy: B--8,9 T--2,5 W--3,1
1 0,2 0,3
Mógłby ktos wzucic jakis inny przepis dotyczący nerek, i ich przyrzadzenia? bardzo bym prosił, o prosty is maczny przepis;)
pozdrawiam
NA ZYCZENIE SAMSUNA
NERKI DUSZONE Z PIECZARKAMI
Skladniki:
800g--nerki wieprzowe
1000g--mleko
7g--maka
250g--pieczarki
100g--cebula
150g--wedzony boczek
250g--biale wino (wytrawne)
25g--smalec
Przyprawy:czosnek (2-3 zabki),pieprz,sol
Wykonanie:
1.Nerki oczyscic z tluszczu, dokladnie obmyc, przekrajac wzdluz na polowki, usunac kanaly moczowe i namoczyc na 2-3 godziny w mleku.
2.Pieczarki oczyscic szczoteczka pod biezaca woda i pokrajac w plasterki.
3.Cebule obrac i drobno posiekac.
4.Boczek pokrajac w kostke.
5.Wymoczone nerki wyjac, osaczyc i wlozyc na kilka minut do wrzacej wody; nastepnie wode wylac, nerki zas ponownie zalac woda i zagotowac; obgotowane nerki wyjac i pokrajac w plasterki.
6.Na patelni rozgrzac czesc smalcu, dodac cebule i posiekany czosnek; chwile smazyc, az cebula bedzie szklista; nastepnie dodac pieczarki, podlac kilkoma lyzkami wina i rosolu,
przykryc i dusic.
7.W tym czasie rozgrzac pozostaly smalec i smazyc na nim obtoczone w mace nerki.
8.Usmazone nerki dodac do pieczarek, wlac reszte wina i rosolu, przyprawic pieprzem i sola do smaku;dusic do miekkosci, co jakis czas mieszajac.
W 100g potrawy B--9,8 T--7,7 W--2,1
1 :0,7 :0,2
Hana, dziękuję bardzo, ale czy konieczne jest gotowanie tych nerek ? Nie można ich podsmażyć na ogniu piekielnym , aby potem spokojnie je dusić ??
Tomek
CYNADRY PO SECZUANSKU
Skladniki:
800g--nerki
100g--winiak
40g--maslo
Przyprawy:przyprawa do zup, ocet, tymianek, owoce jalowca, pieprz, sol.
Wykonanie:
1.Nerki przekrajac wzdluz na polowki, dokladnie umyc, usunac tluszcz pokrajac na cienkie plasterki, wlozyc do szklanego naczynia, zalac winiakiem i pozostawic na 60 minut.
2.Po tym czasie nerki wyjac, osaczyc i wlozyc na ok. 30 minut do zimnej wody.
3.W odpowiedniej wielkosci rondlu zagotowac wode z dodatkiem jalowca i pieprzu.
4.Cynadry wrzucuc do osolonego wrzatku i trzymac do ostudzenia, po czym czynnosc te powtorzyc.
5.Nastepnie cynadry wyjac lyzka cedzakowa, wlozyc do salaterki, polac octem wymieszanym z przyprawa do zup, tymiankiem i roztopionym maslem.
6.Marynowac 4-5 godzin w chlodnym miejscu.
7.Podawac jako przystawke na zimno.
W 100g potrawy: B--13,6 T--6,2 W--1,5
1 : 0,4 : 0,1
Ja chetnie bym najpierw udusila, a nastepnie podsmazala na piekielnym ogniu (ale nie nerki tylko.........mam juz namiary).
Hana
CYNADRY DUSZONE W PIWIE
Skladniki:
600g--nerki wieprzowe
25g--smalec
7g--maka
150g--wywar z kosci
100g--piwo jasne
50g--cebula
Przyprawy: przyprawa do zup,majeranek, pieprz, sol.
Wykonanie:
1.Nerki umyc rozciac wzdluz na polowki, usunac przewody moczowe, oplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda, i obgotowac; wode zlac, nerki ponownie zalac zimnaa woda i ugotowac do miekkosci; wyjac, przestudzic.
2.Cebule obrac, pokrajac w drobna kostke.
3.Nerki pokrajac w cienkie plasterki, wlozyc do odpowiedniej wielkosci rondla.
4.Rozgrzac tluszcz, dodac cebule, przysmazyc na szklisto, dodac make, lekko zrumienic, rozprowadzic rosolem i przelozyc do rondla z nerkami.
5.Do nerek dodac przyprawe do zup i majeranek, wlac piwo, przyprawic pieprzem i sola do smaku przykryc i dusic na malym ogniu do miekkosci.
W 100g B---10,6 T---5,0 W---2,4
1 : 0,5 : 0,2
Czernina staropolska. 8)
Przepis w necie,
do zoptymalizowania samodzielnie,
na pewno oba przypadki znajdziecie. :D ituitu
Cytat: Radzio w 2013-12-02, 18:28:55
Czernina staropolska. 8)
Przepis w necie,
do zoptymalizowania samodzielnie,
na pewno oba przypadki znajdziecie. :D ituitu
W mojej znalazł miejsce też wołowy ogon. :) Na przykład. :D
Cytat: Hana w 2006-04-21, 21:37:49
Polewka Sredniowieczna
Skladniki:
300g--watroba
1000g--wywar z kosci wieprzowo-wolowych
100g--cebula
33g--zoltka (2szt.)
25g--smalec
Przyprawy: galka muszkatalowa,sol,jarzynka,natka pietruszki
Wykonanie:
1.Watrobe umyc,obrac z blony,przesmazyc na smalcu, dodac pokrojona w kostke cebule i jeszcze chwile dusic.
2.Watrobe wyjac ,przestudzic,pokroic w kostke.
3.Wlozyc watrobe,cebule do wywaru,przyprawic do smaku przyprawami.
4.Do roztrzepanych zoltek dodac stopniowo goracy wywar stale mieszajac.
5.Podawac z grzankami z chleba optymalnego.
W 100g potrawy B--5,2 T--4,5 W--0,2
Smacznego : Hana
Fajne.
Tylko czy w średniowieczu był chleb optymalny? :D