Bardzo teraz smakuje w ciepłe dni. Nadaje się jako dodatek praktycznie do każdego posiłku.
U nas "występowała" jako przystawka do obiadu.
Składniki:
Śmietana (ukwaszona) 24% - 600g
szczypiorek - 20g
Ogórek świeży - 250g
2 pomidory - 350g
sałata (mała główka) - 75g
rzodkiewki (pęczek) - 260g
przyprawy (pieprz naturalny, pieprz ziołowy i sól)
Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić (pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki). Zalać śmietaną i doprawić do smaku. To wszystko.
Najlepiej smakuje, gdy jest wykonana tuż przed posiłkiem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/024ec7883c588ed9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7c65fbe96a2e0af.html
W całej porcji jest 21,5g białka, 145g tłuszczu i 52,5g węglowodanów.
W 100g sałatki jest B=1,3g T=9,3g i W=3,3g
Proporcje B: T: W wynoszą 1 : 6,7 : 2,4
A jakich tutti di mare można do tego ciepnac? ;)
Będzie mocniej. :)
Np. śledzia z ogonem... 8)
E tam!
Raczej o jakich mackach ośmiornicy albo innych odwłokach myślałem! 8)
Fuj... :?
Wiedziałam, że Ci o te wodne robactwo chodzi... :roll: ale ten śledź już by był trochę przystojniejszy chociaż... 8) A tak na serio, to tylko jajko gotowane na twardo by pasowało do tej sałatki - moim zdaniem...
A tak. Jaja na twardo ładnie posiekane wydają się zdalne, jako dodatkowy składnik.
Żółtka bym dodała :) Że wspomnę chłodnik - http://www.stachurska.eu/?p=8951 .
:D
O! Wiosna właśnie i ... śledź na przystawkę. ;)
W jakim sosie? :roll: ;)
:lol:
Jeżeli sałatka jest warzywna, to tylko olej! :D :wink:
Winno być: "Jeżeli sałatka jest warzywna to JĄ olej." ;)
Uuu, "..., tyle to ja nie mam! ...". :lol: :lol: :lol: