Tereska rządzi ;) kazała wklejać to ja grzeczna jestem i wklejam :)
Przepis został wypróbowany i bardzo nam przypadł do gustu. Mój ukochany sernik z orzechami ulubionymi przez Arka.
Moja kuchenka chyba mimo naprawy jest dalej zepsuta i grzeje chyba mocniej ??? chyba że to nie moja jest zepsuta :).
Zawsze wszystko mi się robi szybciej niż w przepisach. Tak więc temperatura i czas pieczenia różnią się od oryginalnie podawanych.
Sernikowa kompozycja dla Areczka.
Aby pogodzić rodzinne smaki powstała kompozycja deseru z połączenia przepisów z Książki Kucharskiej dr. Jana Kwaśniewskiego. Przepisy o których mowa to 540. Sernik luksusowy na kruchym podkładzie oraz 531 Biszkopt Orzechowy. Oba nieznacznie zmodyfikowane. tak by połączyć dwie miłości orzechy i sernik. Czas wykonania całości ok 1godziny + stygnięcie
Biszkopt Orzechowy:
1. Miksujemy na jednorodną masę:
125g masła min. 82%
15g cukru
2. Dodajemy:
60g żółtek [ok. 3-4 szt.]
125g orzechów włoskich startych na grubym oczku [maszynką! inaczej zmielić]
10g rodzynek [ja nie moczę ich wcześniej]
10g suszonych moreli pokrojonych w paski
10g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
15g bułki tartej
3.na końcu mieszamy delikatnie z
90g białek ubitych w ostatniej chwili [2-3szt]
Rozkładam tak przygotowaną masę do formy 21,5x28x6cm [foremka jest wypełniona na 5cm] i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Zmniejszam temperaturę do 175 oC i tak piekę przez 15min.
W czasie tych 15 minut przygotowuję część sernikową.
1. Ucieramy:
125g masła
50g cukru
2. Następnie naprzemiennie dodajemy:
120g żółtek [ok6-7szt.]
250g białego sera
3. Dodajemy
10g mąki ziemniaczanej
10g proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
50g płatków migdałowych
25g rodzynek
25g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
trochę aromatu rumowego, migdałowego lub waniliowego.
4.Delikatnie mieszamy z
125g ubitych białek
Tak przygotowaną masę kładziemy na gorący biszkopt i dalej pieczemy jeszcze ok. 20 min w temperaturze 175 oC. Po upieczeniu układam
80g czekolady gorzkiej [BTW: 7,90/18,41/57,35]
na wierzchu gorącego wypieku i zostawiamy w piekarniku aż wszystko ostygnie.
w 100g: B:11,6; T:41,7 W:12,6 co daje nam proporcje: 1:3,6:1
Prosiłam, gwoli ścisłości :) Dziękuję :)
:lol:
Czy nie można by było tego kwasku cytrynowego zastąpić sokiem z cytryny? Ja w kuchni w ogóle kwasku nie mam...nie używam go...
spokojnie można by go pominąć - jak na moje oko - właściwie to nie wiem co ten kwasek daje bo go potem nie czuję, więc pewnie można i trochę soku z cytryny dać w zamian. albo nie dodawać wcale. - kwasek występuje w przepisie właściwym - żródłowym
Reniu!
Nie masz kwasku, to chluśnij octem! :wink:
Nic nie rozumiesz... :?
...chociaż z biochemii jesteś dobry... 8)
no dobrze prawdopodobnie chodzi o to by soda dobrze "pracowała"
soda oczyszczona rozkłada się wydzielając gaz - dwutlenek węgla pod wpływem zwiększonej temperatury (60st.)
2NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2↑
W środowisku kwaśnym: - też nam się wydzieli gaz w postaci dwutlenku węgla
NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2↑
Można więc sądzić, że jeżeli kwasek nie ma znaczenia smakowego to może się przyczyniać do tego by ciasto lepiej wyrosło.
[dwutlenek węgla powoduje "rośnięcie ciasta"]
Jeżeli składniki ciasta są zasadowe mogłyby utrudniać wytwarzanie się CO2 a tak może jest lepsze środowisko.
To tylko takie dywagacje bo nie wiem jakie pH ma ciasto z i bez kwasku.
A i ostatnia rzecz - proszek do pieczenia to w skrócie właśnie moja ukochana wielofunkcyjna soda oczyszczona - w proszku do pieczenia może być jeszcze np. mąka po to by łatwiej sodę [lub inną substancję która pod wpływem temperatury wydzieli gaz] równomiernie rozprowadzić po [w ] cieście
Cytat: renia w 2014-03-16, 18:36:49
Nic nie rozumiesz... :?
Ja też. :(
Po co proszek do pieczenia do masy serowej? :(
Do ciasta dolewa się wody? Może być gazowana? :? W faworkach tak czynią niektórzy. :(
Dlaczego ciasto ma lepiej rosnąć, skoro kwasek dodawany jest do masy serowej. :(
Po co proszek do pieczenia? - no aby masa była "lżejsza" wyższa
http://babkawmrowkach.pl/sernik-bez-kruchego-spodu/
Specjalnie dla Was dodałam zdjęcie przekroju sernika z sodą oczyszczoną
te wszystkie dziurki które są widoczne są tam dzięki sodzie oczyszczonej / proszkowi do pieczenia.
Bez nich sernik byłby niższy - czy gorszy - ja kocham serniki w każdej postaci więc by mi to pewnie nie przeszkadzało ale dzięki temu że jest wyższy - nie jest taki suchy bo właśnie jest wyższy więc wolniej paruje :)
Cytat: Radzio w 2014-03-19, 16:49:49
Dlaczego ciasto ma lepiej rosnąć, skoro kwasek dodawany jest do masy serowej. :(
bo mianem ciasta określam tu masę serową - ciasto w pojęciu końcowego produktu słodkopodobnego :)
jest tak w końcu ok 30g mąki
To dlatego mój sernik tylko ja i koty jedzą. :( Nie ma wyglądu. :?
Ale ma jaja! 8)
Cytat: Radzio w 2014-03-19, 17:02:21
To dlatego mój sernik tylko ja i koty jedzą. :( Nie ma wyglądu. :?
Ale ma jaja! 8)
Ja tam bym twój sernik jadła nie martw się - gdyby nie to że właśnie jem ten któremu zdjęcie zrobiłam to bym się wpraszała na Twój!
Ale mój nie był luksusowy. :? Taki wstępnie gotowany, niby po wiedeńsku, bez podeszwy i na dodatewk zastygła, żółta brejka podawana była w miseczkach. :(
Ohyda. :?
A wiem też to robiłam - miałam wtedy gościa - dostał w miseczce !!
Ale mówiłe że bardzo dobre i dokładkę chciał :D
ja ser w każdej postaci więc zjadałam, nie powiem że mi nie smakowało. Jednak już z tego przepisu nie robię.
Ja ja zrobię, ale teraz podczas gotowania już nie spanikuję, gdy masa zacznie przywierać do dna garnka. Znaczy, ustoję. :D
:lol:
a może jakiś inny garnek będzie lepszy :)
Oczywiście, z prawdziwie pogrubionym dnem. :D
Chociaż lody mi nie przywierały. ;)
JA lodów nie gotuję / podgrzewam
miksuję składniki i z miejsca mrożę dzięki temu już po 45 minutach mogę jeść pyszności śmietanowo żółtkowe o smaku akurat dostępnych składników [ malinowe, czekoladowe , orzechowe ........ ]
O toto. Właśnie, przywierało mimo, że jeszcze nie zagotowało się. Było znacznie bardziej gęste.
Teraz "dam na zmarnowanie" to, co przy dnie. Podobnie do liścia kapusty w cygańskim/myśliwskim kociołku. :D