Mam pytanie.
Na opakowaniu sera jest podana zawartość tłuszczu w suchej masie 40%.
Co to dokładnie znaczy?
To znaczy, że ser który kupujesz (około 50% - to woda) ma w 100g - 20g tłuszczu. Twaróg (ser biały) - to około 70-75% wody, a więc w suchej masie ma około 35% tłuszczu.
Dzięki za odpowiedź!
Nie bardzo to pasuje!
Przykład:
serek Bieluch (150 g )
-wartość odżywcza 100 g serka:
białko-8,6 g
węglowodany przyswajalne-4,0 g
tłuszcz-8,5 g
Zaw. tł. w s.m.- 40%
A mnie wychodzi bez mała idealnie. W tym serku jest około 78% wody, po odparowaniu której tłuszcz "zagęści" się prawie pięciokrotnie. A więc 5x8,5g=42,5% w s.m. - różnica 2,5g wynikać może w zaokrągleniu z "brakujących" 2% wody przed odparowaniem.
W 100g sera jest (8,6+4+8,5) 21,1 suchej masy.
78,9% to woda.
Jeżeli w 21,1 s. masy jest 8,5 g T to
w 100g s.masy jest x .
X = iloczyn wyrazów skrajnych: przez poboczną = 40,28.
W 100g s. masy jest 40,28% tłuszczu.
:D