forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Żywienie Optymalne => Wątek zaczęty przez: zbiggy w 2013-12-28, 07:45:24

Tytuł: oporna skrobia
Wiadomość wysłana przez: zbiggy w 2013-12-28, 07:45:24
cześć
ostatnio natknąłem się w necie na opisy działania "resistant starch" - czyli skrobi opornej na trawienie

dopiero w jelicie grubym zajmują się nią żyjące tam bakterie, wcześniejsze etapy przechodzi bez szwanku.

nie podnosi zatem poziomu glukozy we krwi a w długim okresie podobno go obniża nawet o 20. ludzie też piszą że poprawia się jakość snu (głębokość, "żywość")

co na takie dictum powie Admin i/lub inni fachowcy?

skąd to wziąć - czy to może jest stosowany u nas kiedyś krochmal ;)
PS w stanach mają w sprzedaży skrobię ziemniaczaną która jest surową skrobią z ziemniaka - nie mylić z mąką ziemniaczaną która jest z ugotowanej skrobi i jest łatwo przyswajalnym węglowodanem
Tytuł: Odp: oporna skrobia
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2013-12-28, 08:12:16
Ja znam gryzaki dla psów, które są wytworzone z opornej skrobi, uzyskanej przez eteryfikację skrobi kukurydzianej.
Reklamuje się je jako bezkaloryczne, nie zmieniające diety psa, niealergizujące, a zaspokajające potrzebę gryzienia.

Skrobię oporną w dietetyce ludzkiej stosowano do produkcji makaronów i przekąsek już w latach '90 zeszłego wieku.
Była to skrobia retrogradowana, powstającą np. w ugotowanych i szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
Nie przyjęła się szerzej, ze względu na smak i problemy gastryczne.

Po co jeść coś, co nie jest trawione?
Odrobina błonnika jest w warzywach, star(ch)czy :wink:
Tytuł: Odp: oporna skrobia
Wiadomość wysłana przez: administ w 2013-12-28, 08:35:21
A to są świetne cukry na wieczny głód i produkcję wiatrów.  8)
Tytuł: Odp: oporna skrobia
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2013-12-28, 08:54:03
Wiatry? A to taki efekt "dolnej fermentacji". ;) :D

Cytat: Gavroche w 2013-12-28, 08:12:16
...szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
...

"Dębienie", znaczy hartowanie,  znaczy mocy przybywaj. :)