cześć
ostatnio natknąłem się w necie na opisy działania "resistant starch" - czyli skrobi opornej na trawienie
dopiero w jelicie grubym zajmują się nią żyjące tam bakterie, wcześniejsze etapy przechodzi bez szwanku.
nie podnosi zatem poziomu glukozy we krwi a w długim okresie podobno go obniża nawet o 20. ludzie też piszą że poprawia się jakość snu (głębokość, "żywość")
co na takie dictum powie Admin i/lub inni fachowcy?
skąd to wziąć - czy to może jest stosowany u nas kiedyś krochmal ;)
PS w stanach mają w sprzedaży skrobię ziemniaczaną która jest surową skrobią z ziemniaka - nie mylić z mąką ziemniaczaną która jest z ugotowanej skrobi i jest łatwo przyswajalnym węglowodanem
Ja znam gryzaki dla psów, które są wytworzone z opornej skrobi, uzyskanej przez eteryfikację skrobi kukurydzianej.
Reklamuje się je jako bezkaloryczne, nie zmieniające diety psa, niealergizujące, a zaspokajające potrzebę gryzienia.
Skrobię oporną w dietetyce ludzkiej stosowano do produkcji makaronów i przekąsek już w latach '90 zeszłego wieku.
Była to skrobia retrogradowana, powstającą np. w ugotowanych i szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
Nie przyjęła się szerzej, ze względu na smak i problemy gastryczne.
Po co jeść coś, co nie jest trawione?
Odrobina błonnika jest w warzywach, star(ch)czy :wink:
A to są świetne cukry na wieczny głód i produkcję wiatrów. 8)
Wiatry? A to taki efekt "dolnej fermentacji". ;) :D
Cytat: Gavroche w 2013-12-28, 08:12:16
...szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
...
"Dębienie", znaczy hartowanie, znaczy mocy przybywaj. :)