Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu mam talent... :mrgreen:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcc325e376c70c5a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5591499f2c118190.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6179c9af09553596.html
To akurat się roladą zowie. :?
A co za różnica? My mówimy zawijanka... :D
Zależy czy się boczek zawija czy roluje... 8)
To już lepiej może - rocade de boczek... :wink: :lol:
Nawet oryginalnie... :D
Pracy z tym było dosłownie 15 minut - nie licząc czasu pieczenia w piekarniku... :D
A kto obwodził? :roll: :wink:
Cytat: renia w 2014-01-19, 10:30:19
Pracy z tym było dosłownie 15 minut - nie licząc czasu pieczenia w piekarniku... :D
Cena za boczek ze skórą 10 zł/kg... :D
Cytat: admin w 2014-01-19, 10:32:18
A kto obwodził? :roll: :wink:
Tajemnica... 8) :lol:
To jakaś dziwna cena, bo normalnie, po handlowemu powinno kosztować 9,99zł/kg.
Grosza się nie wydaje, aby wyjść na swoje, a lepiej wygląda. I jeszcze konieczny napis - PROMOCJA - to zaraz wykupią. 8)
Cytat: admin w 2014-01-19, 10:32:18
A kto obwodził? :roll: :wink:
Te rolady zrobiłam samodzielnie. Mąż tylko obciążył je na noc, aby były takie spłaszczone i lepiej się kroiły. I on zdjął z nich dzisiaj sznurki... :D
Cytat: admin w 2014-01-19, 10:36:04
To jakaś dziwna cena, bo normalnie, po handlowemu powinno kosztować 9,99zł/kg.
Grosza się nie wydaje, aby wyjść na swoje, a lepiej wygląda. I jeszcze konieczny napis - PROMOCJA - to zaraz wykupią. 8)
Bo my nie kupujemy w "markietach" tylko na targowisku... :D A tam jeszcze jest normalność... :D
Cytat: renia w 2014-01-19, 10:36:51
Te rolady zrobilam samodzielnie.
Ale Wy mówicie "zawijanki", a lepiej by było "obwodnice" może? :roll: :wink:
Albo http://www.youtube.com/watch?v=BcL---4xQYA - :D
Cytat: renia w 2014-01-19, 10:37:47
Bo my nie kupujemy w "markietach" tylko na targowisku... :D A tam jeszcze jest normalność... :D
Jasne, po staremu można dostać włośnia gratis... :wink: :mrgreen:
Taaa, na rynku tak a w marketach nie? Mięso jest badane, a po smażeniu i tak jest bezpieczne. W marketach więcej przekrętów robią. :?
Badają tylko unijne, a lewizna jest bez pieczątek, bo "nie istnieje"... :wink:
Tych na halach i targowiskach co rusz kontrolują...
Kontrolują, bo lewizna idzie na całego. 8)
Bo marketom bazary przeszkadzają... :roll: Tak by mogli wyżej z ceną podskoczyć... :roll:
Na miejscu - na bazarach półtusze "rozbierają", mięso jest świeże i pieczątki po badaniach widać. Nawet ich nie lubię, bo skórę w tym miejsce "trzeba" wycinać i odrzucać... :? :lol:
Cytat: renia w 2014-01-19, 14:47:55
bo skórę w tym miejsce "trzeba" wycinać i odrzucać... :? :lol:
A z jakiego powodu? :roll: :shock:
A ten tusz z pieczątek nie jest szkodliwy?
Nie, a do tego bezsmakowy, a jak się po reniowemu przemieli, to nawet nie widać. 8) :wink:
Jak mnie widać? Ja zawsze wolę "na zimne dmuchać"... :lol:
Cytat: renia w 2014-01-19, 14:57:13
Jak mnie widać?
Tego nie wiem, bo nie widzę! :? 8)
Cytat: renia w 2014-01-19, 14:57:13
Ja zawsze wolę "na zimne dmuchać"... :lol:
A skok w ogień, aby sprawdzić jak "kocha" to co jest? :shock: :wink:
Cytat: admin w 2014-01-19, 10:38:57
Cytat: renia w 2014-01-19, 10:36:51
Te rolady zrobilam samodzielnie.
Ale Wy mówicie "zawijanki", a lepiej by było "obwodnice" może? :roll: :wink:
:lol:
Akurat jestem "z drogi", więc na te obwodnice to parsknęłam śmiechem. :lol: :lol:
Cytat: admin w 2014-01-19, 14:58:28
Cytat: renia w 2014-01-19, 14:57:13
Jak mnie widać?
Tego nie wiem, bo nie widzę! :? 8)
:lol: miało być nie widać... 8) :lol:
Cytat: admin w 2014-01-19, 14:55:54
Nie, a do tego bezsmakowy, a jak się po reniowemu przemieli, to nawet nie widać. 8) :wink:
Źle jeszcze przeczytałam (za szybkie tempo było). Wiadomo, że jak się przemieli mieso, to nie widać. Ale ja i tak te pieczątki wycinam.
Cytat: admin w 2014-01-19, 14:59:28
Cytat: renia w 2014-01-19, 14:57:13
Ja zawsze wolę "na zimne dmuchać"... :lol:
A skok w ogień, aby sprawdzić jak "kocha" to co jest? :shock: :wink:
Mówić można dużo... 8) :lol:
Tez robie takie rolady,a do srodka wkładam pokrojona w cienkie paski paprykę czerwoną.Uwielbiam te roladki :D
Z papryką też na pewno ciekawe i dobre... :D Ja dodałam czosnek oprócz zwykłych przypraw...
reniu pieczesz w piekarniku a jak dugo? bo ja opiekam w brytwannie i próże.Chcialabym jednak sprobowac tych zawijaków :D z piekarnika.
Wcześniejsze piekłam w rękawie do pieczenia - w piekarniku. Te chciałam w zamykanej, szklanej brytfannie piec, ale się w nią nie zmieściły. Włożyłam je do większej brytfanny (takiej ze stali, czy metalu - nie znam się na tym - nierdzewnej) i zakryłam szczelnie folią aluminiową. Piekłam 1,5 godziny (najpierw w 250 stopniach, po pół godzinie zminiejszyłam na 180). Po wyłączeniu zostawiłam je jeszcze na godzinę w gorącym piekarniku, potem wyjęłam je do ostudzenia (stale przykryte aby nie obeschły). Na noc mąż je przykrył deseczkami i obciążył takimi jakby cegłami (wyszorowanymi). Mało roboty, tanio, smacznie i dużo zdrowiej niż te nastrzykiwane wędliny sklepowe - albo co gorsze - marketowe... 8)
Ugotowane w garnku też by były dobre. Najlepiej wziąć jak najmniejszy garnek i ciasno je (związane ) upakować.
następnym razem zrobie Twoim sposobbem :) co do wyrobow wędliniarskich w tych czasach to nawet nie wiadomo czy to wędlina nazwac.W zeszłym roku do nas na działke wpadła siostra z rodzin na grilla,oczywiscie przywieźli "pyszna " kiełbbase.Z ciekawości zerknęłam na skład.I ciężko mi bbyło uwierzyć w to co czytam :shock: miedzy innymi paskudnymi dodatkami w składnikach była MĄKA KUKURYDZIANA i MĄKA KARTOFLANA.Osobiscie za takiego grilla podziekowałam
Dbają o nas, żebyśmy za dużo tego mięsa czerwonego - rakotwórczego nie jedli... :wink:
Co mi za strona tutaj się ukazała? :roll: e jdli...
Cos tam pisało "tryb icognito" :roll:
Cytat: krysia48 w 2014-01-20, 18:46:43
następnym razem zrobie Twoim sposobbem :) co do wyrobow wędliniarskich w tych czasach to nawet nie wiadomo czy to wędlina nazwac.W zeszłym roku do nas na działke wpadła siostra z rodzin na grilla,oczywiscie przywieźli "pyszna " kiełbbase.Z ciekawości zerknęłam na skład.I ciężko mi bbyło uwierzyć w to co czytam :shock: miedzy innymi paskudnymi dodatkami w składnikach była MĄKA KUKURYDZIANA i MĄKA KARTOFLANA.Osobiscie za takiego grilla podziekowałam
Mi to takie dodatki nie przeszkadzają.
Bo i czemu?
Jak mogę to upraszczam, w Stanach jest teraz moda na jedzenie "jedna pozycja w składzie", słuszna koncepcja.
Ale jak nie mogę, to nie dramatyzuję :D
Odmówić grilla w rodzinnym gronie, bo łyżeczkę proszku z azteckich roślin zawiera?
Skoro mąką, to kiełbasa musi w składzie mieć B i/lub Ww ;) :D
Cytat: MariuszM w 2014-01-20, 19:00:14
Skoro mąką, to kiełbasa musi w składzie mieć B i/lub Ww ;) :D
Chleba mniej zejdzie :lol:
Cytat: Gavroche w 2014-01-20, 19:01:58
Cytat: MariuszM w 2014-01-20, 19:00:14
Skoro mąką, to kiełbasa musi w składzie mieć B i/lub Ww ;) :D
Chleba mniej zejdzie :lol:
Chleba nie tykam....
Wyjątek ten odzwierzęcy na przykład w kiełbasie,wędlinie 8) ;)
Cytat: MariuszM w 2014-01-20, 19:05:16
Cytat: Gavroche w 2014-01-20, 19:01:58
Cytat: MariuszM w 2014-01-20, 19:00:14
Skoro mąką, to kiełbasa musi w składzie mieć B i/lub Ww ;) :D
Chleba mniej zejdzie :lol:
Chleba nie tykam....
Wyjątek ten odzwierzęcy na przykład w kiełbasie,wędlinie 8) ;)
Taaak, ten jest zdrowszy: kukurydziano-ziemniaczano-sojowo-świętojański 8)
coś za coś 8) :D