RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Składniki.
400g /4 filety z mintaja lub z morszczuka/
400g pieczarek
200g cebuli
300g startego żółtego sera
100g jajka / 2szt./
200g śmietany
100g olej do smażenia.
Sól, pieprzu.
Sposób przygotowania.
Usmażyć ryby na oleju i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczarki pokroić w pół plasterki zrumienić na gorącym oleju. Rozłożyć je na rybach. Cebule obrać, pokroić w talarki, obsmażyć na oleju rozłożyć warstwą na pieczarkach. Śmietanę dokładnie roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę i posypać startym serem. Zapiekać, aż ser się roztopi.
Ogółem 1700g B-T-W 182,7 – 263,6 – 31,3 / 3230 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 10,7 – 15,5 – 1,8 / 190 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 26,9 – 38,8 – 4,6 / 470 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 0,2
B+T/250g – 65,6g
Chyba machnę na wigilię tę potrawę. Co prawda ryb nie lubię - nie smaczne i niezdrowe. Ale raz w roku, trza się dostosować. Niech się trują goście. ;-)
Oczywiście skorzystam z łoju i masła. Renia, przyrządzano to już u Ciebie ? :)
Nie nie przyrządzono...
Ten olej to już u mnie torsje wywołuje... 8)
Proporcje B+T... :? :lol:
Ale dzisiaj kupiłam łososia (filet), zamroziłam go i zrobię na Święta w galarecie, bo nasze najmłodsze "maleństwo", jako jedyny w rodzinie, uwielbia ryby w galarecie (zalewam rybę wywarem mięsnym z warzywami i nikt tego nie rozszyfrował 8)).
Łosoś pieczony w śmietance też jest pyszny. A mintaj? Może to i dobry pomysł, bo mam w zamrażalniku polędwiczki z mintaja, no pomyślę, pomyślę... :roll:
Ale dałabym same żółtka bez białek, smalec zamiast oleju i raczej bez pieczarek, albo minimalną ich ilość... :roll:
Cytat: renia w 2015-12-18, 20:49:17
Ale dałabym same żółtka bez białek, smalec zamiast oleju i raczej bez pieczarek, albo minimalną ich ilość... :roll:
do pieczarek lepiej mi się masło widzi. Pieczarki dużo go wchłoną.
Cytatolej
takich rzeczy to ja nawet nie mam w domu. Jedynie w garażu. Ale admin kiedyś pisał, że właściwości ma podobne , no to i w smaku chyba podobny ? :shock: ;-) ( Srell z mineralami 10W40) .
Ja czasami (kilka razy w roku) używam olej do solonych filetów śledziowych z cebulką.
A na maśle to nie lubię smażyć, gdyż za bardzo trzeba uważać, żeby nie zbrązowiało.
Tylko do jajecznicy, omletów i żółtek sadzonych biorę masło.
Ja mam taką prostą kuchnię (a właściwie to prostokątną :lol:)
Ja ostatnim posmarowałem w ogrodzie słupki palisadowe przy rabacie, aby nie zbutwiały w ziemi :) .
Ja nie smarowałam słupków... :lol:
to źle. Długo w ziemi nie wytrzymają. Tę część w ziemi posmaruj margaryną, dobrze do tego się nadaje. Tylko nie tą za 15 zł Cardio-coś-omega. ;-) Taką za 1,5 zł za kg .