forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Żywienie Optymalne => Wątek zaczęty przez: mati474 w 2007-01-12, 07:13:58

Tytuł: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
Wiadomość wysłana przez: mati474 w 2007-01-12, 07:13:58
Witam
w nasionach orzechach jest bogactwo minerałow
pestki dyni orzechy ziemne migdały słonecznik mniej choć też...
W każdym razie dużo tego jest...

Ale chodzi mi o przyswajalność .Ktoś coś wie na ten temat?

Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?

Tytuł: Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
Wiadomość wysłana przez: toan w 2007-01-12, 13:05:52
Cytat: mati474 w 2007-01-12, 07:13:58

W każdym razie dużo tego jest...
Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?

Jest wiele produktów, gdzie "tego" jest znacznie więcej. Sam możesz sprawdzić, polecam - http://www.nutritiondata.com/

"Chelatatowanie" - to bardzo nietrwałe i chwilowe połączenie o bardzo niskiej energii wiązania, więc łatwo powstaje i łatwo się rozpada. Na tej zasadzie łączą się niektóre metale z białkiem, ale czy to w orzechach ma miejsce, tego nie wiem!. Może ktoś inny będzie wiedział? - to Ci odpowie.
Tytuł: Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
Wiadomość wysłana przez: mati474 w 2007-01-14, 20:11:56
chyba nikt nie wie...
Tytuł: Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
Wiadomość wysłana przez: toan w 2007-01-14, 20:27:05
No dobra to ja pociągnę.
W tabelach żywnościowych podane się zawsze ilość danego składnika w formie strawnej - jeśli jest inaczej, to musi być o tym wzmianka, a dotyczy głównie włókna surowego (celulozy lub ligniny), czyli po "dietetycznemu" tzw błonnika pokarmowego.

Chelatowanie zaś może zachodzić tylko po hydrolizie i dotyczy głównie proteolizy, czyli nie zachodzi w formie przetrwalnikowej nasion, a takie kupujesz do konsumpcji.
Tytuł: Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
Wiadomość wysłana przez: elmo w 2007-04-07, 08:38:16
A czy moja teoria sprawdzała by się ,że im więcej w pokarmie błonika ,tym mniejsze wchłanianie z niego potrzebnych związków?
Tytuł: Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
Wiadomość wysłana przez: lekarka w 2007-04-07, 18:47:32
Teoratycznie tak by to wyglądało.
Przy czym szczytem głupoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie  ...otrąb.
Już lepsza kora z drzewa (metodą kozy)  :D .
Praktycznie - jak się jada mało - organizm "wyciśnie" nawet witaminę z orzecha.
Tytuł: Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
Wiadomość wysłana przez: elmo w 2007-04-07, 18:57:56
Cytat: lekarka w 2007-04-07, 18:47:32
Przy czym szczytem głupoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie  ...otrąb.
Już lepsza kora z drzewa (metodą kozy)  :D .

  :lol:  No ,to ja jestem tego samego zdania  :lol:

I bardzo mi się podoba Ewa to zdanie ,że jak sie jada mało -organizm "wyciśnie" nawet witaminę z orzecha.  :D