Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Czytać ciemniaki! :)

Zaczęty przez mateoosh12, 2007-06-21, 07:44:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Hołubce walą, aż grzmi.  :wink:  :D

Zyon

Cytat: toan w 2007-07-01, 10:49:25
Cytat: kodar w 2007-06-28, 13:47:54
nie ma tez Bruforda

I żeby było jasne Kodar,
Bruford też sam zlikwidował sobie tu konto, bo na tym Forum admin nie banuje i nie zmusza do dyskusji :D.
Niezly chichot historii ;)  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-10-14, 22:10:42
nie ma tez Bruforda

I żeby było jasne Kodar,
Bruford też sam zlikwidował sobie tu konto, bo na tym Forum admin nie banuje i nie zmusza do dyskusji :D.
:D

RafałS

Radzio

Cytat: toan w 2008-08-12, 10:31:42
Z pisania nic nie wynika, jeśli czytający nie rozumie tekstu!. No np: nigdy nie przyszło mi by do głowy, że ktoś czytając zadnie: "należy spożywać tłuszcze zwierzęce, maksymalnie uwodornione" - może sobie pomyśleć, że trzeba jeść olej kokosowy, bo ma najwięcej wodoru albo, że Kwaśniewski "każe jeść 30g i trzeba się tego trzymać nawet głodując", bo napisał, że: "Człowiek dorosły potrzebuje go bardzo niewiele. 30-50 gramów na dobę".:lol:. Oj zawiłe są czasem meandry myślowe interpretacji prostego tekstu. :wink:

A ja jestem zdania, że powinno przyjść do głowy i to nie jedynej. ;) :D
A o "prostym tekście" podyskutujemy jeszcze- Dyrciu! :lol:

Radzio

Cytat: Zyon w 2013-10-14, 22:10:42
nie ma tez Bruforda

I żeby było jasne Kodar,

A jak z "Grizzly'm" było? ;)
Precedens, czy mataczył ten flejtuch i szałaput. :lol:

Radzio

Cytat: Radzio w 2013-10-28, 05:59:59
Cytat: toan w 2008-08-12, 10:31:42
Z pisania nic nie wynika, jeśli czytający nie rozumie tekstu!. No np: nigdy nie przyszło mi by do głowy, że ktoś czytając zadnie: "należy spożywać tłuszcze zwierzęce, maksymalnie uwodornione" - może sobie pomyśleć, że trzeba jeść olej kokosowy, bo ma najwięcej wodoru albo, że Kwaśniewski "każe jeść 30g i trzeba się tego trzymać nawet głodując", bo napisał, że: "Człowiek dorosły potrzebuje go bardzo niewiele. 30-50 gramów na dobę".:lol:. Oj zawiłe są czasem meandry myślowe interpretacji prostego tekstu. :wink:

A ja jestem zdania, że powinno przyjść do głowy i to nie jedynej. ;) :D
A o "prostym tekście" podyskutujemy jeszcze- Dyrciu! :lol:

Posiadam pewne umiejętności w " zadnim" czytaniu. 8) ;) :lol: :lol: :lol: :lol:
Poniedziałki są super! :)

Radzio

Poproszę mnie nie obrażać i... przeczytać. :lol: ;)

Radzio

Znaczy, że jestem ostatni. :D

administ

Dziwne, mnie o tym uczyli dawno temu, więc co to za fascynujące "nowości"? :roll:  :lol:
Coś jeszcze pamiętam, że mitochondria mają swoje DNA i coś tam kombinują z aminokwasów samodzielnie, no ale może to dziś już "nieprawda"... ;)  8)

Jarek

Sam się nauczyłeś ,bo chciałeś wiedzieć ,i wiesz, pozazdrościć tylko

vvv

wikipedia.org/wiki/Mitochondrium
CytatW pewnych warunkach protony mogą przedostawać się do macierzy mitochondrialnej, nie wytwarzając ATP. Proces ten określany jest mianem wyciekanie protonów bądź mitochondrialne rozprzęgnięcie, zachodzi zaś dzięki dyfuzji wspomaganej protonów do macierzy. Powoduje to rozproszenie energii potencjalnej gradientu elektrochemicznego protonów w postaci ciepła. Proces przeprowadzany jest dzięki działaniu kanału protonowego zwanego termogeniną lub UCP1. Termogenina jest białkiem o masie 33 kDa, odkrytym w 1973 roku. Znajdywana jest głównie w gruczołach snu zimowego, zwanych także tłuszczem brunatnym, odpowiedzialnych za produkcję ciepła niezwiązaną z drżeniem. Tkanka ta obecna jest u ssaków, zwłaszcza młodych, bądź u gatunków, które odbywają sen zimowy. U ludzi ilość tłuszczu brunatnego największa jest tuż po urodzeniu, potem zaś maleje z wiekiem.
8)

Gavroche

To znane.
Ciekawsze jest zjawisko inwolucji grasicy u hibernantów. ;)

Gavroche

Albo tzw. zjawisko Dehnela:
http://www.pan-ol.lublin.pl/biul_6/art_607.htm
Oba łączą się z "obcą naroślą" w naszych komórkach, czyli mitochondrium, a może pójść dalej i powiedzieć, że to mitochondrium rządzi, a cała reszta jest obcą naroślą? :)