Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

PROBLEM Z CHOLESTEROLEM

Zaczęty przez cicero12, 2007-02-07, 13:19:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wokulski

Przy pisaniu tego posta kierowałem się głównie artykułem "Promocja zdrowia czy generowanie chorób?" prof. dr hab. inż. Grażyny Cichosz, który został opublikowany w kwartalniku "Optymalni" jesień 2023. Jest w nim więcej informacji ścisłych w tym jak i podobnych tematach.
Marek Optymalny

Gavroche

Proponuję zatem zbilansować sobie dietetyczny światopogląd, wpisując w wyszukiwarkę forumową np. omega 3, a w miejsce autora np. Admin.

Majki

To prawda to forum oferuje bezcenna wiedzę ale czasami warto zapytać i rozwinąć myśl 😉

Gavroche

Nie zawsze tutaj dostaniesz bezpośrednią odpowiedź, bo nasz drużynowy jest bardzo uprzejmy i stara się nie nabijać za bardzo z mainstreamowych pomysłów. :D

Wokulski

Dzięki. Poszukam i sprawdzę. 🙂
Marek Optymalny

admin

Wczoraj niestety dla Forum cały dzień kibicowałem, a dziś cały dzień spędzę w Akademii Zdrowia, więc lekka kicha.
Ale jak wrócę i będę miał chwilkę czasu, to opiszę jak jest z tym HDL/LDL. Teraz jadę do mleczarni po śmietankę, masło i twaróg - w ilości hurtowej - wszystko naturalne, bez żadnych dodatków i konserwantów...
O tym też wspomnę, ale nie teraz. Sorry.

Na początek dlaczego wątroba wychwytuje HDL, a nie LDL - jako zaczyn - średnica w nm 5-20 dla pierwszego i 20-25 dla drugiero. Jakby co to w Harperu można sobie poczytać, aby sprawdzić, że to co napiszę to nie jakaś "bujda" "złocholesterolowa".... Jeśli ktoś ma Łatwe odpowiedzi na trudne pytania" to w ramach wprowadzenia s. 71 - tekst na podstawie publikacji - o czym się dietetykom, ani "kardiologom" nie śniło dlatego przeważnie bredzą androny na temat "złego" cholesterolu ku uciesze tych co czytali moją książkę! A jeszcze podam linka, aby mi nie zarzucono, że "się nie reklamuję" - https://www.korojoo.com/
Ponieważ będzie to tekst własny, więc cytowanie bez podania linka do Forum będzie ścigana z mocy prawa autorskiego! ;)  :lol:  :lol:  :lol:

Majki

No to świetnie, bardzo dobrze ze się Pan reklamuje bo będę miał co czytać :)

admin

Sorry, spompowałem się i to tak, że nie napiszę dziś nic na ten temat.
Wszedłem w stan wieczornej bezmyślności! ;)

Majki

admin

:lol:
Ten co lubi permanentne zakwaszenie! ;)