Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Kluski po goralsku

Zaczęty przez adampio, 2010-12-12, 13:57:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Kluski po góralsku to tradycyjna potrawa postna albo dodatek do mies, zup itd.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g bryndzy ( moze byc inny ser np, kozi albo twarog z mleka krowiego)
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
sól
2-4 łyżki mąki
Opis przygotowania:
Ziemniaki i bryndzę przepuścić przez maszynkę, dodać śmietanę,
jajka, sól i tyle mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Formować
wałki i kroić w ukośne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie
przez ok. 10 minut.

Podaje sie okraszone boczkiem i cebula

BTW bez okrasy: 1:1,2:3

Jedna porcja : 100 gr klusek, 50 gr boczku i 20 gr smalcu
BTW z okrasa  1:3,6:1,3

Mari

Nie jadłam takowych  :) spróbuję . Mój przepis był bez serka . Typowe  kopytka .
Z serkiem znam przepis na leniwe pierogi  .W tym przypadku dodawałam mąkę , jaja z dużą ilością masła + troszkę bułki tartej (na słodko).

Halina Ch.

To typowe leniwe pierogi - po mojemu. Są pyszne.

adampio

Nie po Twojemu tylko po goralsku :lol:

A ile maki dajesz do tych Twoich ? :lol:

Pytam tylko z ciekawosci. :shock: