Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Roberto Barnai - Biologiczne odżywianie

Zaczęty przez Marcin1993, 2017-04-12, 09:16:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marcin1993

Witajcie, co o tym sądzicie? Mówi, że jajko spożywać lepiej na surowo przy niektórych chorobach.

https://www.youtube.com/watch?v=vHdZHJYHgrs

markos

Chętnie przeczytam wywód Tomasza w tej kwestii :D
Jeśli się pojawi.

Blackend

Na temat surowych jajek jest już wywód, trzeba poszukać w "szukaj" na forum.  8)

administ

Ja tam osobiście unikam surowizny jajecznej, bo to można się łatwo salmonellą odwodnić, jak się nie wie jak sobie z rozwolnieniem radzić (co okazuje się być zjawiskiem powszechnym), ale jeśli ma się w jelitach dobre, mleczne szczepy, to produkcja i wchłanianie biotyny jest tak duże, że praktycznie czy się dostarcza, czy nie dostarcza w pożywieniu, to nie ma znaczenia. Awidyna zaś traci swoje właściwości wiązania biotyny wraz z denaturacją, co następuje w żołądku, więc nawet jak wychwyci biotynę pokarmową, to bakteryjnej już nie. Jedynie przy doustnej antybiotykoterapii może dojść do sytuacji, którą dawniej straszono podatnych, aby nie jeść białka jaja na surowo. Ale oczywiście wcale tak różowo być nie musi, bo ludzie takie dziwne rzeczy potrafią wyczyniać z pokarmem, że wszystkiego się przewidzieć nie da.   :?

Blackend

 :shock:
To chyba jakaś słabość świąteczna? ;)  :lol:

administ

Mol awidyny wiąże cztery mole biotyny, jakby co... ;)
Ale to dla bardzo zainteresowanych tematem informacja.  8)

markos

Dziękuje za informację :D
To nie słabość,tylko zwykła uprzejmość. Jakby co....