Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Wywiady o DO na PL1-TV

Zaczęty przez admin, 2023-07-03, 18:06:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

admin

Cytat: admin w 2024-03-20, 09:19:41https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/du%C5%84czycy-zakazali-ich-ju%C5%BC-20-lat-temu-w-polsce-nadal-na-ka%C5%BCdej-p%C3%B3%C5%82ce-w-sklepie/ar-BB1k92LU?ocid=msedgntp&cvid=2ef3f81efc794e81a0e8b357774fa4e0&ei=14 - zapomniałem, a może mi się nie chciało opisać, a może zapomniałem, że napisałem i to zjawisko w książce, która ukaże się na 26-lecie OSO, dlatego teraz krótko:
"szkodliwość tłuszczu trans" wynika jedynie z jego błędnej proporcji między BTW w dawce pokarmowej i nic więcej, gdyż "nadmiar" tłuszczu trans w diecie powoduje dokładnie te same objawy co "nadmiar" tłuszczy cis w diecie.
No oczywiście dla tych, co im się wydaje, że strzeliłem głupotę podam źródełko, aby sobie sami sprawdzili: Biochemia Dawidson Wrocław 2002r. s. 408 - cyt: "W procesie beta-oksydacji za pomocą hydratazy enoiloCoA mogą być metabolizowane kwasy w konfiguracji trans" -  :lol:
I tyle, bo rozwijać mi się nie chce.  8)

Z pewnej okazji, wyciągam na wierzch, szczególnie dla tych, co im 30 lat temu szkodziły "złe" jajka, "złe" "nasycone tłuszcze zwierzęce" (proszę wymienić choć jeden taki tłuszcz), a teraz im są "złe" węglowodany i "złe" tłuszcze trans - bo wszystko im "źle" - albowiem - "Jak pies powraca do swoich wymiocin, tak głupi powtarza swoją głupotę". Nie ma "złego" jest tylko niewłaściwa proporcja.
Nim który mi "wtopę" zarzuci, podam drugie źródełko - Harper PZWL W-wa 1995 s.266
Albowiem nim nienasycony kwas tłuszczowy cis może być "spalony" musi koniecznie być zamieniony na "zły" tłuszcz trans. Dostarczony z pokarmem "zły" tłuszcz trans nie musi przechodzić tego procesu, ponieważ już jest "zły".