Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

oporna skrobia

Zaczęty przez zbiggy, 2013-12-28, 07:45:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

zbiggy

cześć
ostatnio natknąłem się w necie na opisy działania "resistant starch" - czyli skrobi opornej na trawienie

dopiero w jelicie grubym zajmują się nią żyjące tam bakterie, wcześniejsze etapy przechodzi bez szwanku.

nie podnosi zatem poziomu glukozy we krwi a w długim okresie podobno go obniża nawet o 20. ludzie też piszą że poprawia się jakość snu (głębokość, "żywość")

co na takie dictum powie Admin i/lub inni fachowcy?

skąd to wziąć - czy to może jest stosowany u nas kiedyś krochmal ;)
PS w stanach mają w sprzedaży skrobię ziemniaczaną która jest surową skrobią z ziemniaka - nie mylić z mąką ziemniaczaną która jest z ugotowanej skrobi i jest łatwo przyswajalnym węglowodanem

Gavroche

Ja znam gryzaki dla psów, które są wytworzone z opornej skrobi, uzyskanej przez eteryfikację skrobi kukurydzianej.
Reklamuje się je jako bezkaloryczne, nie zmieniające diety psa, niealergizujące, a zaspokajające potrzebę gryzienia.

Skrobię oporną w dietetyce ludzkiej stosowano do produkcji makaronów i przekąsek już w latach '90 zeszłego wieku.
Była to skrobia retrogradowana, powstającą np. w ugotowanych i szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
Nie przyjęła się szerzej, ze względu na smak i problemy gastryczne.

Po co jeść coś, co nie jest trawione?
Odrobina błonnika jest w warzywach, star(ch)czy :wink:

administ

A to są świetne cukry na wieczny głód i produkcję wiatrów.  8)

Radzio

Wiatry? A to taki efekt "dolnej fermentacji". ;) :D

Cytat: Gavroche w 2013-12-28, 08:12:16
...szybko schłodzonych ziemniakach(zdębiałe kartofle).
...

"Dębienie", znaczy hartowanie,  znaczy mocy przybywaj. :)