Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Eutanazja

Zaczęty przez elmo, 2007-03-26, 17:48:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy popierasz legalizację eutanazji?

tak
11 (50%)
nie
9 (40.9%)
nie mam zdania
2 (9.1%)

Głosów w sumie: 22

Rudka

Uponstar w pełni sie z Tobą zgadzam , zagolopowałam sie  teżmówiąc o  tamtych czasach ,
bo to było w zasadzie bardzo niedawno -tylko jakby w innej Polsce .
    nie czułam sie zbrodniarką ,bo nie chciałam juz trzeciego dziecka .
   to była olbrzymia ulga ,ze jestem dalej wolna i nie musze przerywać pracy
      i obnizać sobie standart życia -bo akurat na mojego mężczyzne w niczym nie
mogłam wtedy liczyć .
   Zresztą nawet nie wiedziałam ,ze trace dziecko tylko pozbywam sie płodu
Sądze ,ze teraz dużo kobiet jest w podobnej sytuacji
    a jednak muszą z tym zyc a dzieci i nieudane związki to kajdany .
      Elmo chyba mnie nie zrozumiałaś - taki zabieg to naprawde
    nie jest wizyta u kosmetyczki a wypadki przy pracy zawsze były i są .
        Ironizujesz -ale czasami najlepsze środki zawodzą .
    Co do szalejącej młodzieży -to  nie sądze ,ze jest aż tak żle jak piszesz
       myśle ,ze  Aids jest większym straszakiem niż niechciana ciąża ,a margines
     to w każdym społeczeństwie  był i jest.  Młodziez jest bardziej świadoma
     siebie i swojego ciała ,więcej wie i umie o tym rozmawiać a także bez
      fałszywego wstydu wymagać i oceniać.  Akurat  to mnie wcale nie gorszy
        miło jest mi spojrzeć na obściskującą sie pare ,niż pijaczków albo bandziorów.

Tomkiewicz

Powyższy post jest piękny, bo.... szczery.

Tomek

Rudka

Tomek ,dziękuje Ci bardzo .
  tutaj wszystkie posty są szczere  i napewno wiele dużo mądrzejszych
treściwszych- moze nie tylko dlatego ,że jesteśmy
    jakby troche anonimowi -ale  dla mnie jest to jakby dalszy ciąg edukacji .
    " nic nie zawadzi jak młodszy starszemu doradzi "

elmo

Rudka!
Ani mi w głowie Ciebie potępiać ,ani nikogo za popełnione czyny.
Sama popełniłam w życiu "czyny" ,tak samo jak każdy,których teraz nie popełniłabym.
Każy sam za siebie odpowie.
Nikogo nie potępiałam i potępiać nie będę.
Aborcja czy eutanazja -jest to wybór bardzo "delikatny"....moim zdaniem .
Nikt z nim nie musi się zgadzać  :idea:.

PS.
Nawet nie głosowałam "za" czy "przeciw" ,bo i po co?.
Na nikogo większego wpływu nie mam.
Powtarzam ,że moim zdaniem aborcja czy eutanazja są czynami bardzo delikatnymi.
To nie jest pójście do fryzjera i ścięcie długich włosów.

Bruford

Cytat: Therion w 2007-04-12, 16:27:30
Także, za powolnym zamęczeniem dla tych, którzy się dopuszczają szczególnego bestialstwa, np. kobiet, które zdradzały z nim swoich partnerów,

:D Mógłbyś rozwinąć tę ciekawą myśl?

baska

Pamietacie sprawe kobiety, ktora po wypadku stala sie prawie calkowicie nie sprawna fizycznie i umyslowo.
Po jej kilkunastoletnim pobycie w szpitalu, maz podjal decyzje o usmierceniu jej?

Oj, jaki to byl wielki humanitarysta, zazadal aby nie podawano jej pozywienia i wody.
Przeciez kazdy marzy o takim odejsciu...

Kur...stwo

Bruford

Cytat: baska w 2007-04-16, 11:08:18
Pamietacie sprawe kobiety, ktora po wypadku stala sie prawie calkowicie nie sprawna fizycznie i umyslowo.
Kur...stwo

Chyba nie kwitowałbym tego tak jednoznacznie

baska

A dlaczego "chyba"?

Nie wiemy, czy ta kobieta nie odczuwala skutkow takiego kur oj bestial oj dobrodusznosci...

elmo

Pamiętam to i faktycznie było to bardzo "humanitarne"  :?
Ciekawe czy brał pod uwagę jej dobro czy swoje......

Bruford

Cytat: baska w 2007-04-16, 11:50:37
A dlaczego "chyba"?

"Chyba" bo w zgiełku medialnym jaki towarzyszył sprawie Terri Schiavo trudno było się już pod koniec zorientować co jest faktem a co jedynie stategią sądową obu stron.
Ponadto ciężkim wielopłaszczyznowym  problemem jest specyfika stanu w jakim znalazła się Terri Schiavo.

elmo

Dlatego eutanazja i aborcja zawsze będą wzbudzać kontrowersje.

baska

Cytatciężkim wielopłaszczyznowym  problemem jest specyfika stanu w jakim znalazła się Terri Schiavo.
No tak, a mozg to niezwykle plastyczny organ.

Bruford

Cytat: baska w 2007-04-16, 12:17:08
Cytatciężkim wielopłaszczyznowym  problemem jest specyfika stanu w jakim znalazła się Terri Schiavo.
No tak, a mozg to niezwykle plastyczny organ.

Owszem , dopóki się go ma.

baska

Jej maz mowil, ze Terri zasluguje na godna smierc...

Skazalbys Czlowieka na eutanazje, przeprowadzona w ten sposob?

Ja nie.

mateoosh12

Dla wszystkich którzy pytają: jesteś przeciwnikiem aborcji/eutanazji, a zwolennikiem kary śmierci-jak to? Ano tak. Takie pytanie jest nielogiczne. Skutek jest ten sam, ale przyczyna zupełnie inna. W karze śmierci chodzi o zachowanie moralnej równowagi (co ma wpływ na funkcjonowanie społeczenstwa) oraz jest wyrazem fundamentalnej sprawiedliwości. Przykład:Morderca Kobiety-szczególne okrucieństwo, brak skruchy: dożywocie. Gwałciciel i morderca dzieci-szczególne okrucieństwo, recydywista-dożywocie. Idą za kratki. Ten drugi ma gorzej, wiadomo nie lubią tych co "lubią dzieci zbyt bardzo". Mniejsza z tym, jeden z nich podczas odbywania kary więzienia (dożywotniego) zabija współwięźnia/strażnika. Co dalej? Drugie dożywocie? Taki człowiek jest BEZkarny i to jest kluczowe w tej sprawie. Kara sie w pewnym momencie kończy, w swym zakresie i dolegliwości, a jego (bandziora) działania trwają. Dochodzi do sytuacji bezsilności prawa. Jego nieprzystosowania do realiów. Kara smerci:TAK, ale do najokrutniejszych czynów. Teraz, kto porówna takiego zwyrodnialca do 12 tygodniowego płodu. (kara-za coś karze, za czyny-KAŻDY jest odpowiedzialny za czyny swoje!Ja nawet nie jestem pewien co to dokładnie znaczy, ale tak być MUSI-juz dzieci uczymy, że jeśli są niegrzeczne to ponoszą taką czy inną karę. A za co "karać" tą samą karą płód?) Dalej: jasno i wyraźnie chcę powiedzieć wierzącym i niewierzącym - Kościół Katolicki (wiem, niektórych te słowa rażą, może powinienem rzec Naczelnik Watykanu...?) DOPUSZCZA KARĘ ŚMIERCI w przypadkach szczególnego okrucieństwa (morderstwa) wobec bliźnich itp. Mój kolejny punkt oparcia się jest taki: dzieci nie biora się z powietrza. Musi byc Ojciec i Matka (dla postępowców-dwie matki, dwóch ojców, probówka itp., itd.). W skrócie: jeśli jesteś Kobieto/Mężczyzno na tyle dojrzała/y żeby zacząć współżyć to weź do cholery odpowiedzialność za swoje czyny! Bzdury typu: "prezerwatywa mnie zawiodła" to nie jest usprawiedliwienie. Żaden środek nie daje 100% pewności (prócz celibatu i metod III Rzeszy, vide sterylizacja), a więc miejcie to na uwadze.

Bruford

Cytat: baska w 2007-04-16, 13:28:14
Jej maz mowil, ze Terri zasluguje na godna smierc...

Skazalbys Czlowieka na eutanazje, przeprowadzona w ten sposob?

Ja nie.

Problem w tym że to raczej nie była eutanazja.

Bruford

Cytat: mateoosh12 w 2007-04-16, 14:06:49
W skrócie: jeśli jesteś Kobieto/Mężczyzno na tyle dojrzała/y żeby zacząć współżyć to weź do cholery odpowiedzialność za swoje czyny! Bzdury typu: "prezerwatywa mnie zawiodła" to nie jest usprawiedliwienie. Żaden środek nie daje 100% pewności (prócz celibatu i metod III Rzeszy, vide sterylizacja), a więc miejcie to na uwadze.

tak , tylko punkt ciężkości dyskusji nt aborcji leży gdzie indziej.

mateoosh12

Bruford> a jak dokonać aborcji, jeśli Kobieta nie jest w ciąży? A skąd ta ciąża?

mateoosh12

chodzi mi o głupie tłumaczenie: "Przydarzyło się". Przydarza mi się np. przypalić obiad. A tak w ogóle to zasady Kościoła kat. dają największe możliwości unikania aborcji. A chyba nie znajdzie się nikt kto powie, że aborcja nie jest czymś złym.

baska

CytatProblem w tym że to raczej nie była eutanazja.
Tak, masz racje  :?