Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Wszystko o jajach

Zaczęty przez Hana, 2007-09-08, 18:05:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

elmo

Ali,jesteś normalnie jak Steven Meisel   :D
Piękne te Twoje kury/koguty ,aż by się chciało je namalować  :)

kodar

o ludzie, :lol:a poco komu tyle przeroznych ras,???
ja myslalam,ze tylko na jajka i na rosol.... :shock:

Hana

Cytat: kodar w 2007-11-09, 16:40:37
o ludzie, :lol:a poco komu tyle przeroznych ras,???
ja myslalam,ze tylko na jajka i na rosol.... :shock:

...zeby sie oczy i psyche tez pozywily !

Adiqq

W okresie przedswiatecznym, troche zaspałem i okazało się że mój dostawca jajek, nie ma jajek dla mnie (zapisy i pierwszy wolny termin to 23.12) co oznaczało że musiałem kupić jajka w sklepie. Po wczesniejszej kilkumiesiecznej juz konsumpcji normalnych, żółtych żółtek był to dla mnie prawdziwy szok. bez smaku toto i w ogóle.....od razu poszedłem i kupiłem więcej boczku, żeby jakoś objechać di tego 23.12  :)


Waldek

genialne :lol:

Choć ja jem żóltka zazwyczaj na surowo więc nie mam tego problemu. 8)

władekp

witam,podpowiadam w jaki sposób można sprawdzić czy jajka sprzedawane u tzw babć są fermowe czy też od szczęśliwych niosek.sprzedawcy oferujący niefermowe jajka bez pieczątek przeważnie posiadają kurki w różnym wieku i często różnych ras dlatego te jajeczka są różnych wielkości jak i kolory skorupek i ich odcienie się różnią. Także jajka kupowane jednakowej wielkości i koloru można praktycznie sprawdzić jeszcze po kupnie w praktyce podczas użycia przy wypiekach.Z dobrych jajek przy ubijaniu z nich białek na spodzie naczynia nie powinna pozostawać woda.pozdrawiam,życzę udanych zakupów.

adampio

Cytat: władekp w 2008-11-25, 21:48:10
witam,podpowiadam w jaki sposób można sprawdzić czy jajka sprzedawane u tzw babć są fermowe czy też od szczęśliwych niosek.sprzedawcy oferujący niefermowe jajka bez pieczątek przeważnie posiadają kurki w różnym wieku i często różnych ras dlatego te jajeczka są różnych wielkości jak i kolory skorupek i ich odcienie się różnią. Także jajka kupowane jednakowej wielkości i koloru można praktycznie sprawdzić jeszcze po kupnie w praktyce podczas użycia przy wypiekach.Z dobrych jajek przy ubijaniu z nich białek na spodzie naczynia nie powinna pozostawać woda.pozdrawiam,życzę udanych zakupów.

Wladek, to sa Twoje spostrzezenia. Natomiast prawda jest taka; kolor zoltka i skorupy jest uzalezniona od tego czym kury sa kaemione. Natomiast wielkosc jaja jest uzalezniona od wieku kury, i ma sie tak: im starsza kura- tym wieksze jajo- tym mniej wartosciowe ( bardziej jalowe ). To mozna odniesc do kobiet, ktore ew. maja rodzic dzieci. Wiadomo, ze nie ma wyjatkow bez reguly..... jednak wikszosc mlodych matek rodzi zdrowe dzieci w przeciwienstwie do matek w starszym wieku.

Wracajac do wody na dnie naczynia podczas ubijania bialek, to moge dodac, ze majac dobry sprzet do ubijania, jeszcze takiej wody nie widzialem.

Badania jajek, o rezultacie ktorych mowie wyzej, byly przeprowadzane przez dunski instytut zywnosci, ktoremu bardziej ufam jak innemu.

kodar

Cytat: władekp w 2008-11-25, 21:48:10
witam,podpowiadam w jaki sposób można sprawdzić czy jajka sprzedawane u tzw babć są fermowe czy też od szczęśliwych niosek.sprzedawcy oferujący niefermowe jajka bez pieczątek przeważnie posiadają kurki w różnym wieku i często różnych ras dlatego te jajeczka są różnych wielkości jak i kolory skorupek i ich odcienie się różnią. Także jajka kupowane jednakowej wielkości i koloru można praktycznie sprawdzić jeszcze po kupnie w praktyce podczas użycia przy wypiekach.Z dobrych jajek przy ubijaniu z nich białek na spodzie naczynia nie powinna pozostawać woda.pozdrawiam,życzę udanych zakupów.
na dnie naczynia przy ubijaniu piany da sie wode zauwazyc,gdy bezposrednio po dokladnym ubiciu,piana  nie zostanie wymieszana z innymi skladnikami :)

władekp

owszem zgoda,akurat po moich porównaniach jest w tym trochę racji,posiadam stadko dla własnego użytku,a była sytuacja że musiałem dokupywać i widziałem jakie są różnice w praktyce.

maf

Cytat: kodar w 2008-11-25, 22:26:22
[na dnie naczynia przy ubijaniu piany da sie wode zauwazyc,gdy bezposrednio po dokladnym ubiciu,piana  nie zostanie wymieszana z innymi skladnikami :)
Moze dlatego, ze w 100g bialka jaja kurzego jest 87g wody?
pozdr
maf

adampio

Cytat: maf w 2008-11-25, 22:31:29
Cytat: kodar w 2008-11-25, 22:26:22
[na dnie naczynia przy ubijaniu piany da sie wode zauwazyc,gdy bezposrednio po dokladnym ubiciu,piana  nie zostanie wymieszana z innymi skladnikami :)
Moze dlatego, ze w 100g bialka jaja kurzego jest 87g wody?
pozdr
maf

MOze dlatego maf....
czyli co w "moich" bialkach z jajek nie ma 87 % wody?
Ja nie mam problemu z "odpadami wodnymi"!!
Co teraz?
Pewnie sztuczne!!!!

_flo

ciekawe, o zawartosci jajka w jajku: http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/05/pastured-eggs.html
po krotce: przetestowano jajca "markjetowe" i jajca wiejskie na obecnosc roznych przydatnych skladnikow i wyszlo im, ze warto przeplacac (czasem nawet 10-krotnie):

Cytat
...
Vitamin A:

    * Conventional: 487 IU
    * Pastured avg: 792 IU
    * Skagit Ranch: 1013 IU

Vitamin D:

    * Conventional: 34 IU
    * Pastured avg: 136 - 204 IU
    * Skagit Ranch: not determined

Vitamin E:

    * Conventional: 0.97 mg
    * Pastured avg: 3.73 mg
    * Skagit Ranch: 4.02 mg

Beta-carotene:

    * Conventional: 10 mcg
    * Pastured avg: 79 mcg
    * Skagit Ranch: 100 mcg

Omega-3 fatty acids:

    * Conventional: 0.22 g
    * Pastured avg: 0.66 g
    * Skagit Ranch: 0.74 g

...

Ruler

Hmm no ja tam nie widzialem nic o tym ze warto przeplacać, aczkolwiek roznice w skladzie sa znaczne.
Patrzac na to z drugiej strony nie sa az takie kolosalne.
Jedzac duzo jajek(tak jak to sie odbywa na DO/ŻO) czy tez samych zoltek codziennie tak czy inaczej wyzej opisanych skladnikow nie powinno w organizmie brakowac.
Nie pisze tutaj ze nie widze roznicy, bo widze ale tragedi wg mnie w tych danych nie ma.
Wiadomo ze idealem bylo by zjadac jajka z "dzikich kur" które poluja sobie gdzies tam w lesie czy po lace na robaki...

CzarnaJulka

Przeczytałam cały wątek i trafiłam na wzmiankę o kaczych jajach.
Przestrzegł mnie znajomy weterynarz, aby używać je wyłącznie do wypieków. Kaczki bowiem są nosicielami salmonelli, same nie chorują ale mają zakażone jajka. Salmonella ginie w temp. 70stC. Obligatoryjna temperatura pasteryzacji produktów drobiowych (mięso, wędliny, jaja) wynosi 72st.C.
Jeżeli chodzi o tzw. "wiejskie" jaja na targowiskach, poza nielicznymi wyjątkami są zakupywane hurtem tuż przed świtem, przywożone są jako nie segregowane wymiarowo i nie pieczętowane. Potem babcie pracowicie pokrywają je kawałkiem g... i przesypuja siankiem.
Jajka wiejskie, szczególnie w porze zimowej, mają bladawe żółtka. Jeżeli kupisz jajka o intensywnie pomarańczowym kolorze, masz jak w banku ich fermowe pochodzenie.
To, co zauważyłam, w zagrodowym jajku jest stosunkowo wiecej żółtka niż w jajkach klatkowych.

_flo

Cytat: Ruler w 2009-05-07, 08:37:45
Nie pisze tutaj ze nie widze roznicy, bo widze ale tragedi wg mnie w tych danych nie ma.

tragedii nie ma. jest peace'n'love (peas n carrots dla niektorych)
a jednak jedzenie coraz bardzie wyjalowione, powszechny przerost formy nad trescia.
jest opcja, zeby zamawiac paczki :shock: ze wsi, i chyba to wyprobuje, przynajmniej czesciowo...

_flo

Cytat: CzarnaJulka w 2009-05-07, 13:03:59
Jeżeli chodzi o tzw. "wiejskie" jaja na targowiskach, poza nielicznymi wyjątkami są zakupywane hurtem tuż przed świtem, przywożone są jako nie segregowane wymiarowo i nie pieczętowane.
nie mam do takich dostepu. kupuje zerowki, 'organic', 6 jajeczek za okolo 10zl. tez sa w roznych kolorach i o roznych umaszczeniach... i to mnie jakby do tej pory przekonywalo...

Cytat: CzarnaJulka w 2009-05-07, 13:03:59
Jeżeli kupisz jajka o intensywnie pomarańczowym kolorze, masz jak w banku ich fermowe pochodzenie.
a tu na tym forum spotkalam sie z dokladnie odwrotna opinia -> zoltko pomaranczowe = autentyk ??

Cytat: CzarnaJulka w 2009-05-07, 13:03:59
To, co zauważyłam, w zagrodowym jajku jest stosunkowo wiecej żółtka niż w jajkach klatkowych.
tez to odnotowalam

admin

Cytat: _flo w 2009-05-05, 22:56:20
i wyszlo im, ze warto przeplacac (czasem nawet 10-krotnie)

Jak kto nie ma wiedzy, to musi przepłacać (czasem nawet 10.000-krotnie), bo czy żółtko ma więcej ... (to co jest cytowane), czy mniej - jest zupełnie obojętne. W żółtku nie chodzi o witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czy  kwasy tłuszczowe, bo to załatwia masło. A masło zawdzięcza swą wyjątkowość liczbie Reicherta-Meissla. Połączenie żółtka z tłuszczem mlecznym i odrobiną cukru... Ale to wchodzimy zdecydowanie zbyt głęboko w temat!  :?

PS
jaśli ktoś lubi przepłacać ze swoich pieniędzy, to czemu nie... Na zdrowie mu to raczej nie wyjdzie.  :?

kangur

Cytat: admin w 2009-05-08, 08:06:57
Połączenie żółtka z tłuszczem mlecznym i odrobiną cukru...

Czy moglbys te mysl dokonczyc? Drogi Adminie.

Halina Ch.

Cytat: adampio w 2008-11-25, 22:10:47
...  im starsza kura- tym wieksze jajo- tym mniej wartosciowe ( bardziej jalowe ). To mozna odniesc do kobiet, ktore ew. maja rodzic dzieci. (...)
:D :D :D 'Za moich czasów' kobietę porównywało soę do wina.
A teraz do... kur?  :shock: