Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

bol w klatce piersiowej

Zaczęty przez adampio, 2007-09-18, 13:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Adiqq

Cytat: maf w 2007-09-25, 15:54:09
Cytat: Adiqq w 2007-09-25, 09:12:51
zawsze czernieja, chyba że je tak szybko upieczesz że nie zdążą zczerniec ;)
Mi nie czernieja. Ewent. po 3 godzinach jak zostawie ciasto, to zrobi sie szare.
Pozdr
maf

no to właśnie miałem na myśli....część ciasta zostawiłem na jutro, nie chciało mi się piec tyle, więc jutro napisze czy jest czarne :P

elmo

Czy dotarło już do Waszych  umysłów ,że te nieszczęsne ziemniaki czernieją w wyniku utleniania?  :)
Czy nadal dziwicie się rzeczom oczywistym?

Z resztą,nie wiem czy zaobserwowaliście w ciągu Waszego życia,że nie tylko ziemniaki czernieją.Czernieją również jabłka,banany itd .....

fewa

Dotarło, dotarło  :lol:Tak, tylko jak kupuje się gotowe /już nie pamiętam kiedy to było/ to są jaśniutkie, chyba coś dodają, coś mi świta, ale nie jestem pewna, że to jest soda.

Adiqq

dzisiaj rano piekłem resztę ciasta no i oczywiście było czarne z góry, reszta normalna, ale tego akurat sie spodziewałem :P

adampio

zrob z ugotowanych ziemniakow z dnia wczesniejszego. ugotowane ziemniako nie zabarwiaja. A smakuja tak samo dobrze. I mam maniedzieje, ze nie sa gorsze.....mam na myhsli wartosciowo!!!!!

Hana

Cytat: adampio w 2007-09-23, 11:42:02
Ewa, jest prawie niemozliwoscia sie przejesc. Z tej porcji /JK Kuchnia opty/wychodza dwa placki po 100 gr, ktore jem jeden na sniadanie z jajkami sadzonymi, oraz drugi na lunch z serem albo kielkasa, czy tez pasztetem.


Polecam inaczej :

Zeby bylo lzej i bez maki--baza--moze byc "ciasto" pod pizze.

Na 100g odcisnietego kartofla 1jajko cale 1zoltko+ smalec do smazenia.
Kartofle utrzec /jak na placki, mase wlac na sito / ciecz odcieknie i po odstaniu i zlaniu cieczy "krochmal " polaczyc z masa kartoflana/+ jajko + zoltko + sol + pieprz .
Na patelni rozgrzac smalec i piec dowolnej wielkosci placuszki.

Pyszne z sosem pieczarkowym, cebulowym, pomidorowym, plastrami kielbasy, zoltym serem.

Do masy kartoflanej mozna dodac mielonego miesa , bedzie to co w tytule.

Na usmazona mase mozna szynke+ ser, lub salami + ser, lub wg. smaku i fantazji . 
                                                                                                              SMACZNEGO!


lekarka

Cytat: adampio w 2007-09-23, 08:45:54
Juz po dwuch plackach, pierwszego dnia, ustapil/zniknal ten nieprzyjemny "bol" / uczucie. Nie smarowalem, natomiast jadlem i jem placki ziemniaczane smarzone na sloninie i bez maki. A mowi sie,ze jak nie posmarujesz to nie pojedziesz.

Czyli Lekarko co jest? Nie toleruje nawet tak malych ilosci maki ????? Nie to chyba nie jest mozliwe. Moesz dac mi jakis tip?

By zobaczyć jak jest po mące - je się mąkę raz w tyg w ...ilości ...optymalnej  8) .
Ból przychodzi po 12-16 godz. Zwykle. Ale niekoniecznie.
Czasem jak organizm jest silny to trzeba kilku dni na optymalnej ilości mąki by wygenerować objawy.
To jak z każdą względną trucizną.
Wielu optymalnych obserwuje to. Wystarczy niewielka ilość mąki codziennie by np.SM czy rzs (i wiele innych) nie ustąpiło...


adampio

Od rozpoczecia tematu na forum minelo pare tygodni. Jem placki ziemniaczane wg Twojego zalecenia, czyli bez maki, kazdego weekendu, natomiast placki ziemniaczano twarogowe, z maka, na co dzien. Od tego momentu nie mam takich objawow bolu w klatce idacego od prawego podrzebrza. Jednoczesnie zmienilem smalec na slonine, ktora tez mogla w jakis sposob wplynac na ten fakt. /?/

lekarka

Jak jesteś zdrowy - jest ok.