Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Polska sercem

Zaczęty przez Daniel_dn, 2006-10-10, 13:43:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

kodar

Bar micwe-a to po naszemu????Na ten tradzik todluuuuuuugo poczekasz :lol:

Szymon

takie postrzyzyny- wersja niepoprawna politycznie  :lol:

Halina Ch.

Cytat: Tomkiewicz w 2007-01-30, 17:08:27
      Halino, ale spójrz tylko. Jakże łatwo Ci stanąć na szczycie moralnego wzniesienia, aby stamtąd pouczać. Chyba miałaś okazję spotkac się (choćby w prasie) z zarzutem wobec dzieł sztuki i zachowań ludzkich, że są np. przesiąknięte tanim moralizatorstwem ?
       Odczuwam obawę, że nie bedziesz w stanie wznieść się ponad pouczanie połączone z własnym , wygodnym przeświadczeniem, że tak niewiele zależy od nas samych.  Posługiwanie się straganowymi mądrościami jest o wiele łatwiejszą sztuką, zwłaszcza, gdy gwarantuje je przeświadczenie o własnej słabości, niemocy - z założeniem, że wszystko w rekach Boga. Skoro tak, czemu zatem mnie osądziłaś ?
 Ze zdania o madrości przychodzącej zbyt późno, wnioskuję , że sugerujesz mi głupotę. Nie, nie tłumacz się - po prostu przyjmij do wiadomości, że moralność rzadko kiedy synchronizuje się z dobrocią - jak i zycie w poczuciu bezkrytycyzmu.

Tomek

Co za patetyczy wywód.
...straganowymi mądrościami jest o wiele łatwiejszą sztuką, zwłaszcza, gdy gwarantuje je przeświadczenie o własnej słabości, niemocy - z założeniem, że wszystko w rekach Boga.
Korzystasz ze straganów? Jakie to są mądrości? nie mam pojęcia bo nie korzystam ze straganów.

Skoro tak, czemu zatem mnie osądziłaś ?
Nie osodzam Ciebie, w ogóle trzymam się z dala od wydawnia sądów i szufladkowania ludzi. Uważałam Ciebie za inteligentnego człowieka, który potrafi wiele zrozumieć. Pomyliłam się.

Halina Ch.

Cytat: kodar w 2007-01-30, 17:52:52
A ja bym se z takim pijaczkiem porozmawiala  nawet z checia tylko,ze ja sie ich boje.Ale ktoregos razu,jak byl straszny upal,posadzilam  takiego nieszczesnika pod drzewem i nawet napoilam.A jak usiadl to juz nie mogl wstac,ktos inny zadzwonil po policje.Raz sie odwazylam i nic sie nie stalo nawet mnie nie obrzygal!!!!!Nie mowil ani po rosyjsku, ani po polsku ,ani po niemiecku tylko jakos dziwnie belkotal to  nie moglam sobie  z nim pogadac. :(

Ja nie miałam na myśli pijaków (tacy koczują zazwyczaj w parkach lub skwerach i piją nalewki lub tanie wino, z takimi nie rozmawiam, bo czyż można z nimi rozmawiać?) 'klient przy butce z piwem' to ludzie, którzy nie mają pomysłu na lepsze życie, bezradni... itp.
Chociaż teraz nie ma budek z piwem to nie wiem gdzie ten 'naród' się podziewa.

Halina Ch.

Cytat: Szymon w 2007-01-30, 22:58:33
A czytaliscie krotki utwor R.Kiplinga Jezeli zdolasz? tam jest taki fragment o sposobie traktowania innych ludzi- ehh duzo mi jeszcze brakuje  :(

Jeżeli zdołasz

Lubię Kiplinga.
Szymon, ile w tym mądrości, trafnie to ująłeś.

kodar

Chalino,masz racje,ze ten z parku a ten spod budki z piwem to troche rozni ludzie,ale cechuje ich jedno-nalog i brak perspektyw i slaby charakter takze.Zawsze stronilam i od jednych i od drugich ale  z racji wykonywania mego zawodu czasami  opiekowalam sie takimi ludzmi i nigdy tego nie zalowalam ani tez nie mialam psychicznego kaca.

Tomkiewicz

Cytat: Halina Ch. w 2007-01-31, 10:56:53
Nie osodzam Ciebie, w ogóle trzymam się z dala od wydawnia sądów i szufladkowania ludzi. Uważałam Ciebie za inteligentnego człowieka, który potrafi wiele zrozumieć. Pomyliłam się.

Niestety Halino, to jest właśnie przykład osądu, czy tego chcesz czy nie. Z tą różnicą, że wszystkimi kończynami ciągle zaprzeczasz, jakobyś osądzała.

Tomek

kodar

Halino Ch.....tak mialo byc, sorry to z pospiechu  :oops:

Daniel_dn

Człowiek urodzony w więzieniu, którego nigdy nie opuszczał i nie wie jak wygląda świat zewnętrzny kształtuje swoją świadomość tylko na nim. Tu zna każdy kont, obowiązujące regulaminy i przyjęte zwyczaje. Jakie on może nam zaproponować zmiany?  Zmianę regulaminu, czy zmianę zwyczajów, a może przebudowę więzienia.
Co by nie wymyślił zawsze więzienie pozostanie więzieniem.
Podobnie jest z nami, od urodzenia żyjemy według narzuconego nam porządku. Jest tylko pewna różnica, mamy możliwość dowiedzieć się jak wyglądają inne światy zorganizowane na inny porządek. Potem są już tylko pytania:

1. Czy odpowiada nam stary porządek?
2. Czy go chcemy zmienić?
3. Jak go chcemy zmienić?
4. Czy zmiany są możliwe?
5. Co może spowodować, że zmiany nastąpią?

Tych pytań można wymieniać jeszcze wiele, ale czy warto, gdyż sprawa zakończyła się na pierwszym pytaniu.

Daniel

Zofia

„Patrząc z zewnątrz, jesteśmy bandą szaleńców, których właściwie należałoby izolować. Ale kto kogo ma izolować, skoro wszyscy są szaleni, a każdy uważa swoje szaleństwo za normę?”
Erich Fromm

Czytając komentarze na temat Kononowicza nasunął mi się powyższy cytat,
i tak sobie myślę, kto tu jest normalny, lepszy, inteligentniejszy?
Kononowicz, który z ogromnym szacunkiem i miłością traktuje swoich rodziców mimo, że nie przysporzyli mu bogactwa, nie wykształcili go, nie dali „nic”.Brak mu elokwencji tzw. ogłady, obycia,... ale ma SERCE.
A może normalny jest urzędnik, który swego czasu  poniżał Kononowicza ( było o tym w jednym z filmów), wyrażający się  „inteligentnie”, ale potrafiący szydzić z drugiego człowieka i to z pozycji urzędnika państwowego, za podatników pieniądze?
A może normalny jest ten (przykład z tego Forum), który nie ma szacunku do swoich rodziców, bo coś tam...., coś tam.....?
A może lepsi od Kononowicza są ci, którzy są sprytni i kombinują, kradną, szantażują, ale  potrafią się  prawidłowo wysławiać i ujmować swoim obyciem? Jak pokazuje życie, szczególnie ostatnio, większość wybrańców ludu, to właśnie tacy ludzie!!!! 

Z pewnością kandydatura Kononowicza na prezydenta miasta jest dużym „przerysowaniem”, aby  pokazać światu wiele aspektów dzisiejszego, pełnego chaosu i nonsensów życia społecznego, ale czy jest on postacią negatywną? Oczekuje on instynktownie, tak jak każdy z nas szacunku i godnego życia, tolerancji.
Kononowicz z pewnością nie dorósł jeszcze do kierowania, ale zauważa ciągle nasilające się problemy, widzi coraz większą nieudolność i niekompetencję  rządzących. Praktycznie źle się dzieje w każdej dziedzinie życia: prawo :lol: :lol: :lol:, szkolnictwo, medycyna, finanse, moralność,sport, gospodarka ze szczególnym podkreśleniem gospodarki żywnościowej,....... Stąd słynne powiedzenie Kononowicza „z likwidować wszystko”. Kto mu odmówi racji? Proszę pokazać dziedzinę życia, która nie wymagałaby gruntownej przebudowy. To, że jest źle zauważają prawie wszyscy, ale rzadko kto ma pomysły na poprawę. Nawet kandydaci pchający się do władzy nie potrafią przedstawić żadnego programu poprawy, a kampania wyborcza to stek głupich sloganów i opluwanie się wzajemne.
                BURZYĆ I LIKWIDOWAĆ ŁATWO, BUDOWAĆ DOBRZE TRUDNO.

Daniel_dn

Masz rację Zofio, ci co burzą robią to z takim zapałem, że potem już nie mają siły na budowanie i ich owoc wygląda marnie. Przychodzą następnie i robią to samo. Najpierw burzą, a potem budują.
Uważam, że burzenie, niszczenie jest złem. Wszystko co jest oparte na nim przekształca się także w zło. Na nim nie da się niczego zbudować.
Nie traćmy więc czasu na burzenie tylko koncentrujmy się na budowie.
To co złe samo się rozpadnie, ale bez naszego udziału.

Daniel

fewa

Marishka nie lepiej postarać się o podwójne obywatelstwo? i mieć święty spokój z urzędnikami?

Tomkiewicz

Fewo,

1) a w którym to kraju dostaje się obywatelstwo NATYCHMIAST? Nigdzie nie ma czegoś takiego i zawsze musi upłynąć jakiś czas zanim można się w ogóle starać o obywatelstwo;
2) a czy Polacy mają "spokój z urzędnikami"? nie zauważyłam tego "spokoju" w żadnym urzędzie, więc nie w obywatelstwie tu rzecz.

M

fewa

No może natychmiast to nie, czeka się ok. pół roku od chwili złożenia papierów w urzędzie miejskim w wydziale paszportowym. Z tamtąd wysyłane są do urzędu wojewódckiego ,a następnie do kancelarii prezydenta RP.Między czasie policja robi wywiad środowiskowy w śród sąsiadów.Wiem bo mój mąż starał się o obywatelstwo Polskie.
A jak nie chcesz obywatelstwa to też możesz starać się o stały pobyt, jest łatwiej.
Jeśli chodzi o "spokój z urzędnikami" to jest na to rada ,trzeba znać swoją racje i nie dać się spławić.Jeśli nie ten urzędnik to jest jeszcze jego zwieszchnik.A z ekspediętkami to raczej żadkość, boją się o utratę pracy, a jeśli się taka znajdzie to ten sklep omijam szerokim łukiem.
Na wszystko można znaleścć radę wystarczy chcieć, a nia nazekać.

Tomkiewicz

Fewo, wszystko to się zgadza, tyle, że zapomniałaś o najważniejszym - zanim Twój mąż starał się o obywatelstwo, musiał być Twoim mężem przez 3 lata i musiał najpierw dostać pobyt stały. A więc tak jak pisałam, nie dostaje się obywatelstwa natychmiast. Ani pobytu stałego.

M

Daniel_dn

Prościej było by zostać obywatelem świata i wtedy przebywało by się tam gdzie chce.
Ale powiecie to utopia.
Gdzie jest ustrój doskonały? Każde dziecko wie, że w Królestwie Niebieskim. Ale jak zapytać jaki on jest, to już jednoznacznej odpowiedzi nie będzie. Wiele można pisać o tym opierając się na szczątkowej informacji z Biblii, bo innych źródeł nie ma. Skoncentruję się na jednym szczególe. Nie ma tam sądów, bo nie mogą być. Nie może być mowy o nieprawości. Natomiast życie na Ziemi, nie może się bez tej instytucji obejść. Wynika to z natury ludzkiej.
Jaki jest z tego wniosek. Ustrój doskonały nie może powstać na Ziemi.

Daniel

ali

Cytat: Daniel_dn w 2007-02-03, 22:52:42

. Ustrój doskonały nie może powstać na Ziemi.

Daniel
to po co chcesz coś nowego płodzić?
nie prościej  będzie
udoskonalać to co istnieje,  odrzucając  co jest złe

Daniel_dn

Ali jak odrzucę to co złe, to nic nie zostanie. No może nie całkiem, bo Ty i ja.
Prościej jest jeszcze nic nie robić. Nie zmuszam nikogo do robienia czegokolwiek. Przemoc nie jest moją naturą. Staram się tworzyć coś pozytywnego w czasie teraźniejszym, a kto chce może brać w tym udział.

Daniel

ali

Cytat: Daniel_dn w 2007-02-03, 23:21:28
jak odrzucę to co złe, to nic nie zostanie. No może nie całkiem,
i o to właśnie chodzi
dopiero bedzie można  tworzyć nowy porządek

Daniel_dn

Ali nie tędy droga. Przeczytaj poprzednie posty. Tam znajdziesz odpowiedź.

Daniel