Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

cukrzyca-jak zaczac do?

Zaczęty przez mid4, 2007-10-28, 14:09:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

mid4

witam, zwracam sie z ogromna prosba do wszystkich doswiadczonych, otoz mam 28 lat, od 6 miesiecy cukrzyce (do dzis nie wiadomo czy to typ 1 czy 2 - w wypisie ze szpiyala mam napisane"prawdopodobnie typu 2" poniewaz nie mam przeciwcial, i jakis dziwny przebieg tej cukrzycy, tzn od czerwca w miare daly sie cukry kontrolowac dieta cukrzycowa - byly w granicach 140-240, a pod koniec wrzesnia w szpitalu ustawiono mnie na insulinie: najpierw okolo 25jednostek/dobe teraz juz okolo 50-60 jednostek na dobe).
od 1 listopada (poniewaz mam dlugi weekend) zamierzam wprowadzic zywienie optymalne. prosze o rady - jakie proporcje beda dla mnie najlepsze, co jadac itd.
dodam, ze wazne dla mnie bedzie zrzucenie kilku kilogramow, do mojej wgi w ktorej czulam sie najlepiej - 50-52kg.  obecnie przy 162cm wzrostu waze 58kg, przestalam miescic sie w stare ciuchy i czuje sie strasznie ociezala (mam duzo tkanki tluszczowej, mimo ze waga nie jest taka zla, tluszcz glownie na nogach).
bede wdzieczna za wszelkie porady:)
pozdrawiam

mid4

dodam jeszcze ze od czasu jak jestem na insulinie (czyli od 22 wrzesnia ) cukry wahaja sie w granicach 40-480)

toan

Podziwiam "odwagę"  :shock:
Gdybym zachorował na cukrzycę (i wiele innych chorób) z całą pewnością nie leczyłbym się przy pomocy rad z "Internetu". To groźne dla zdrowia!. Jeśli naprawdę chcesz sobie pomóc, to zacznij od wizyty u renomowanego lekarza znającego zasady DO.

malgo35

Toanie, gdzie jest aktualna lista lekarzy optymalnych? Ludzie nie wiedzą do kogo się zwrócić dlatego tu piszą.

Czemu z naszego forum nie ma linku do strony głównej www.dr-kwasniewski.pl ?

Ewa

A! No własnie, Toan. Jak ktoś wlezie na forum prosto z netu, nawet nie wie, że taka strona istnieje

toan

"Nie macie wagi, bo nie wiem ile jedna bułka waży?"  :wink: :mrgreen:

malgo35

Toan, pomijam koleżankę mid4, która jest z zawodu lekarzem i przeczytała 10 razy wszystkie książki JK, kilka razy przechodziła z mężem na DO, a jej głównym składnikiem pokarmowym (poza krótkimi okresami diety opty) są węgle ale:
te informacje mogą byc przydatne innym osobom, które porywają się na dietę opty nie mając o niej zielonego pojęcia.

toan

A ja wychodzę ze słusznego? założenia, że nie każdy w wolnym chowie się nadaje do Diety Optymalnej. Przy takim dostępie do informacji, jak dziś, jeśli ktoś nie potrafi wyszukać, czego potrzebuje, lepiej niech nie podejmuje Diety Optymalnej na własną rękę. A jeśli nie potrafi wyszukać sobie np: www.optymalni.org.pl , jeśli nie potrafi zadzwonić, zamejlować na podane kontakty, a czeka na "cud z Internetu" - no wybaczcie... :(

elmo

Cytat: toan w 2007-10-28, 18:17:22
"Nie macie wagi, bo nie wiem ile jedna bułka waży?"  :wink: :mrgreen:

Toan już tu był na Forum  watek o wazeniu kajzerek,więc trochę wysiłku z Twojej strony na wyszukanie nie zaszkodzi Tobie  :mrgreen:

Po drugie zadajesz podchwytliwe pytania  :) Bułek raczej nikt nie jada na DO  :mrgreen:  :D
pozdro!

toan

Ciepło, cieplej... Elmo, pokombinuj jeszcze troszkę ... :roll:

PS
dla ułatwienia dodam, że wiem, gdzie jest ten wątek o kajzerkach :wink:

elmo

Albo sobie kup wagę ,nie oczekuj,że ktoś Tobie zwazy bułkę i będziesz wiedział dokładnie ile ona wazy.Wiedz,że bułka Twoja moze różnić się bardzo od bułki potencjalnego "Kowalskiego" .Troszkę ostrozności Toan i troski o własne zdrowie nie zaszkodzi!  :!: :idea: :mrgreen:

toan

A to ciekawa propozycja!. Tak się zastanawiam - po co mi dwie wagi, po co mi ma ktoś ważyć bułkę skoro wiem ile waży, po co? ... to dobre pytanie.

elmo

Dobre.Po co ,skoro każdy wie....

toan

No więc po co mam zamieszczać listę lekarzy optymalnych, po co mam dawać link na www.dr-k.pl?. Po co, skoro każdy wie... :?. Nie wie?... a to może lepiej dla niego? :shock:

elmo

Cytat: toan w 2007-10-28, 19:15:13

PS
dla ułatwienia dodam, że wiem, gdzie jest ten wątek o kajzerkach :wink:

Nie przeczytalam tego ułatwienia  :) Dodałeś go później  :D
Za drugim razem zazwyczaj trafiam jak kula w płot  :D .Ale nie ważne ...o tym też myslałam hehe.
Zakładam ,że ten kto tu wchodzi,ma jakiekolwiek pojęcie o człowieku ,który jest twórcą DO czyli ,że wie,ze istnieje ktoś taki jak Dr. Jan Kwaśniewski.

elmo

Jeszcze jedno.
Weźmy przykładowo osobę chorą na cukrzycę.Nie ma dostępu do Internetu.Czy ta osoba będzie chodziła po szpitalu (po salach) i pytała ludzi o porady,czy tez w pierwszej kolejnosci uda się do lekarza?Chyba oczywistym jest,ze pójdzie do lekarza.Czemu więc ludzie ,którzy mają dostęp do Internetu rezygnuja z pójścia do lekarza ( w tym przypadku-optymalnego) ,tylko są tak "odważni",że szukają porad u ludzi ,którzy nie są kompetentni w udzielaniu porad i Internecie?
Z czego to wynika? Czy ktoś mnie oświeci?  :)

lutonn

Ciebie elmo oswiecic to tak jak zgasic hehehe  :lol: :lol: :lol:

kodar

a to dobre  :lol:i takie prawdziwe :lol:

elmo

Samej chce mi się z tego śmiać   :lol:

mid4

No dziekuje:) rzeczywiscie nie ma chyba innego wyjscia niz bezposredni kontakt z lekarzem optymalnym:) ktory pewnie sobie odpuszcze:) i gdybym wytlumaczyla dlaczego, moglibyscie zaczac odpowiadac na zadane pytanie a nie dyskutowac na temat "dlaczego ludzie do lekarza optymelnego nie chodza"
a pytanie zadalam dlatego, ze zauwazylam na forum, ze np. lekarka na konkretne problemy doradza konkretne produkty:) myslalam ze moze i w cukrzycy sa jakies szczegolnie zalecane:)
ale widze ze niektorych moja prosba mocno zirytowala wiec juz nie bede zadawac "niezrecznych " pytan.
po prostu wydawalo mi sie ze na tym forum znajde osoby na tyle doswiadczone, ze beda w stanie mi doradzic:) nie zadawalam pytania na forum dla przedszkolakow - stad moze zludna nadzieja na konstruktywne rady.
w kazdym razie przepraszam ze pytam na tym forum o diete optymalna:)
i pozdrawiam!