Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Guzek pod skórą.

Zaczęty przez JanekG, 2007-11-04, 21:47:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

JanekG

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Założyłem ten wątek, ponieważ mój tata ma następujący problem:

Odżywia się optymalnie już 9 lat. Jakiś czas temu w okolicy torebki stawowej palca dłoni wyrósł mu pod skórą guzek. Czy to możliwe, że ma to związek z dną moczanową? Jeżeli tak, to co z tym robić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!

kodar

a jak sie maja badania morfologiczne???,moze napisz cos wiecej,jakie ma proporcje,moze jadlospis z kilku dni,
mamy lekarke Ewe Bednarczyk-Witoszek,    http://www.dietaoptymalna.com/   
za nim ona  na Forum ci  odpisze, moze  zajrzyj na jej strone??? :)

Wojciech

ja kiedyś miałem taki guzek pod skórą po zewnętrznej stronie nadgarstka. to był tzw. "ganglion" - przepuklina torebki stawowej. Z torebki stawowej wylewa się płyn i powstaje pod skórą guzek. Można to usunąc operacyjnie. U mnie po około roku czasu ganglion się wchłonoł i nie było potrzeby cięcia. Może  u Twojego ojca to ganglion   
D.O. od  12. VII.2007        74 kg/180cm

maf

Cytat: JanekG w 2007-11-04, 21:47:01
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Założyłem ten wątek, ponieważ mój tata ma następujący problem:

Odżywia się optymalnie już 9 lat. Jakiś czas temu w okolicy torebki stawowej palca dłoni wyrósł mu pod skórą guzek. Czy to możliwe, że ma to związek z dną moczanową? Jeżeli tak, to co z tym robić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
Ktorego palca? Nie jest to dziwne pytanie. Dna moczanowa ma okreslone terytoria ataku. Jako doswiadczony "dnowiec" wiem nt temat b duzo.
Pozdr
maf

maf

Tak sie sklada, ze wlasnie dzisiaj Morgano opublikowal w dziale Artykuly temat o dnie moczanowej.
Czytajac to co napisal dr Pala, wszystko wydaje sie proste. Ale tak nie jest. Zaleca w czasie ataku dny PS. Szczerze mowiac, to nie wierze w to ze PS zlagodza objawy ataku. Atak trwa dwa dni. Najprostszy sposob to 8 tabletek kolchicyny i jakis lek przeciwzapalny np na litere C, moze byc Cataflam, takze w kremie do smarowania zaatakowanego stawu.
Niestety nie mam juz szansy sprawdzenia PS w dnie moczanowej, poniewaz prawidlowio stosowana DO pozbawila mnie tej nieprzyjemnosci.
Jest mowa o nerkach, tutaj mam pole do popisu/sprawdzenia. Czy kamienie sie rozpuszczaja czy tworza. Jestem na etapie testow.
Pozdr
maf

kodar

zauwazcie po czym nasilaja sie bole,
ja np.zauwazylam,ze po wiekszej ilosc bialka,
ta ilosc,ktorej nie nalezy przekroczyc trzeba samemu wytestowac,
po 9-ciu latach DO,bialka nie potrzeba juz tak duzo,
no i  robienie wynikow krwi nalezaloby tez systematycznie przeprowadzac,
wiadomo wtedy,gdzie naduzywamy,czy bialka jemy zbyt duzo ,czy weglowodanow, :)

lekarka

Za mało danych...
Spytaj się lekarza rodzinnego co to jest i czym może być spowodowane. On TO ma możliwość ZOBACZYĆ i dotknąć.

JanekG

Witam ponownie i dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Okazało się, że był to wspomniany Ganglion i już został wycięty. Pozdrawiam!