Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Mój pomysł na cukier.

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2007-12-15, 21:24:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: Gavroche w 2014-03-13, 19:56:13
Rafinadą!
Pyszne herbatniki były z rafinadą!
Tłusty (gruby), słodki i chrupiący cukier :D

PS Ile czasu od ostatniego posiłku odpala "metabolizm głodowy"?

Przyjęto, że dobrze odżywiony organizm odpala w trzeciej dobie. Ale po biochemii krwi można dokładnie ustalić.

Gavroche

Cytat: admin w 2014-03-13, 20:37:43
Cytat: Gavroche w 2014-03-13, 19:56:13
Rafinadą!
Pyszne herbatniki były z rafinadą!
Tłusty (gruby), słodki i chrupiący cukier :D

PS Ile czasu od ostatniego posiłku odpala "metabolizm głodowy"?

Przyjęto, że dobrze odżywiony organizm odpala w trzeciej dobie. Ale po biochemii krwi można dokładnie ustalić.
Czyli teoretycznie po trzech dniach poszczący powinien poczuć "przeskok" i polepszenie samopoczucia?

administ


Radzio

Przydałaby się teraz jakaś praktyka. Może tym razem aktorka wystąpiłaby w tej roli. ;)
Nie wiem jak Wam, ale ja zaryzykuję ocenkę, że kobieta lepiej potrafi wykorzystać takiego darowanego Oskara, znaczy jest to dla mnie bardziej naturalne. :roll:

administ

Naturalnie, bo to może być poręczne narzędzie nie tylko do samoobrony...  8)

Gavroche

Trudniej nieco ze statuetką Sandowa :D

administ

Wracając do "szkodliwości" cukru: pierwszą oznaką głodowania na dietach wysokowęglowodanowych jest spadek poziomu cukru we krwi do poziomu nieznacznie niższego od obecnej normy, bo norma jest tak ustawiona, aby ze zdrowej osoby zrobić cukrzyka łykającego tabletki diabłotologiczne.  :D
Problemem w głodówce nie jest brak energii, ani rzekomy brak możliwości zamiany tłuszczu w cukier "bo acetyl nie zamieni się w łańcuch cukrowy" - otóż zamieni się i jeszcze energię da, ale brak wody do podtrzymania Krebsa i tak zwany głód aminokwasowy konsekwencją czego jest ekspresja genów hamujących transkrypcję operonów kodujących RNA, zwolnienie elongacji i inhibicja transkryptorów przez wzrost stężenia cytozolowego difosforanów. Prowadzi to w konsekwencji do odzyskiwania aminokwasów egzogennych z białek ciała, w celu podtrzymania syntezy białek niezbędnych do podtrzymywania życia w stresie głodowym.

Głodowanie, to bardzo ciekawe zagadnienie wymagające osobnego opracowania, ale nie ma komu...  :?

administ

Ale widzę, że w całkiem dobrej formie jestem do pisania.  :D
Szkoda, że nie mam ochoty.  8)

Zyon

Cytat: admin w 2014-03-14, 08:38:19
Wracając do "szkodliwości" cukru: pierwszą oznaką głodowania na dietach wysokowęglowodanowych jest spadek poziomu cukru we krwi do poziomu nieznacznie niższego od obecnej normy, bo norma jest tak ustawiona, aby ze zdrowej osoby zrobić cukrzyka łykającego tabletki diabłotologiczne.  :D
Problemem w głodówce nie jest brak energii, ani rzekomy brak możliwości zamiany tłuszczu w cukier "bo acetyl nie zamieni się w łańcuch cukrowy" - otóż zamieni się i jeszcze energię da, ale brak wody do podtrzymania Krebsa i tak zwany głód aminokwasowy konsekwencją czego jest ekspresja genów hamujących transkrypcję operonów kodujących RNA, zwolnienie elongacji i inhibicja transkryptorów przez wzrost stężenia cytozolowego difosforanów. Prowadzi to w konsekwencji do odzyskiwania aminokwasów egzogennych z białek ciała, w celu podtrzymania syntezy białek niezbędnych do podtrzymywania życia w stresie głodowym.

Głodowanie, to bardzo ciekawe zagadnienie wymagające osobnego opracowania, ale nie ma komu...  :?
Ja z checia przeczytam  8). I nawet zacytuje pierwszy, bo potem bedzie, ze sie na biochemii nia znam  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Panuje opinia, że w głodzeniu na dietach Ww bardziej "lecą mięśnie", a tkanka tłuszczową jest oszczędzana.
Na dietach tłuszczowych ma być odwrotnie...
Ale po rozruszaniu "żywienia wewnętrznego" u obu grup powinno być tak samo, nie?

A na czym polega "mięśnioochronne" działanie diety tłuszczowej na codzień, bo na bank coś takiego jest?

Dasna

Cytat: admin w 2014-03-14, 08:38:19ekspresja genów hamujących transkrypcję operonów kodujących RNA, zwolnienie elongacji i inhibicja transkryptorów przez wzrost stężenia cytozolowego difosforanów.
Rany Julek. :shock:
:lol: :lol:

Dasna

Cytat: Zyon w 2014-03-14, 08:41:21
Cytat: admin w 2014-03-14, 08:38:19
bo potem bedzie, ze sie na biochemii nia znam  :lol: :lol:
Zupełnie nie znam się na biochemii i mi to lotto. 8) :lol:

Dasna

Cytat: admin w 2014-03-14, 08:41:12
Ale widzę, że w całkiem dobrej formie jestem do pisania.  :D
Ja widzę, że w wyśmienitej. :wink:

Radzio

Cytat: admin w 2014-03-14, 08:41:12
Ale widzę, że w całkiem dobrej formie jestem do pisania.  :D
Szkoda, że nie mam ochoty.  8)

Szefu mój! Takiego Cię widok właśnie utrwalam. :D;)



Zyon

To zdanie jest dobre :D
W programie dowiecie się z czego się go robi i dlaczego jest taki popularny.
:lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cukier, cukier, strachy na lachy, ale fajny dokument:
https://youtu.be/_dqKmOLpofo

administ

Cukier krzepi i nic się nie zmieniło.  :D

vvv

Miałem 500g mąki ziemniaczanej przez 2 miesiące, ale się skończyła, a dzisiaj patrzę, a tu mąka gryczana za 5.99 za 1kg, więc kupiłem, będzie do babrów fortyfikujących węglowodanami jak znalazł, zawsze to zdrowsze i smaczniejsze od piwa.
:wink: