Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Tania dieta optymalna?

Zaczęty przez Therion, 2008-02-27, 11:32:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Therion

Witam, jestem ostatnio w dość nieciekawej sytuacji finansowej i interesuje mnie możliwa redukcja niepotrzebnych wydatków na jedzenie.

Co najlepiej jeść tak by było tanio i zdrowo?

Halina Ch.


Waldek

Ja nie oszczędzam na jedzeniu ale po rozpoczęciu tej diety byłem zdziwiony niską ceną pewnych produktów, np podrobów tak przecież wychwalanych przez Kwaśniewskiego. Podobnie smalec jest tańszy od margaryn a skórki wieprzowe 1 kg = 1 zł.  :shock: Łój barani - to samo.  :shock: :shock:

Edyta

Jajka też nie są bardzo drogie.

toan

Cytat: Therion w 2008-02-27, 11:32:31
Co najlepiej jeść tak by było tanio i zdrowo?

żółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy 8)
Nie wolno jeść (no piszę jak JK :shock: :lol: ) żadnych przetworów mięsnych (szynka, baleron, parówki, kiełbasy) i podrobowych (pasztetowa, pasztety, salcesony i.t.p.), bo dziś są trujące  :? z uwagi na dodatki soi GMO i nie tylko.

maf

Zeberka akurat sa drogie, chyba ze te typu II po 5 zl za kilo. Podroby tanie, np serca wieprzowe /ok 5 zl za kilo i bez odpadkow/, watroba j.w 4,50 za kilo., nerki wieprzowe /3 zl za kilo,  jest 50% odpadkow, ale za to jaki gulasz/ , golonke mozna dostac za 6,50 i najlepsze nozki wieprzowe/na galarete z nozek lub na cieplo/. Lopatka wieprzowa bez kosci, dzisiaj kupilem za 9,99 kilogram i pol kilo boczku swiezego, mielone - pyszne.
Pozdr
maf

kodar

Jednak slonina i podgardle byly jesienia w Polsce najtansze ok. 3 zl /kg.Podgardle mielilam,topilam  i jadlam jako smarowidlo na placki ziemniaczane albo jako dodatek do ziemniakow. :)

susi33

Cytatżółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy
Nie wolno jeść (no piszę jak JK   ) żadnych przetworów mięsnych (szynka, baleron, parówki, kiełbasy) i podrobowych (pasztetowa, pasztety, salcesony i.t.p.), bo dziś są trujące   z uwagi na dodatki soi GMO i nie tylko.

Przetwory miesne odpadaja? Czy to nie jest przesada ze sa trujace? Ja tma strasznie duzo parówek jem duzo pasztetu i pasztetowej, czy to zle?

toan

To zależy: szynka po 9,99zł/kg jest trująca (wątpię czy ma 30% mięsa), ale po 99,00zł  :wink:- raczej nie. Tylko na tę drugą nie jest rosądnie wydawać pieniędzy.
Przy odrobinie wprawy, garmaż podrobowy, czy podrobowo-mięsny robi się samodzielnie w kilka minut (nie wliczając w to gotowania, pieczenia, czy smażenia). No chyba, że się nie ma czasu... :(

adampio

Cytatżółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy

Mam nadzieje, Toan, ze nie doczekasz takich czasow w Polsce jak ja w Danii.
A wiec: maslo prawie nieosiagalne bo wszyscy jedza beztluszczowo a jak jest to kosztuje 10 zl zl za 250 gr
zeberka to tu tylko kosci nadajace sie na wywar z kosci
podrobow prawie, ze nie jedza
slonine dostaniesz tylko w okresie swiat Bozego Narodzenia, wowczas jest popularny pasztet, do ktorego to sie pakuje slonine.

DZIEKI BOGU, JEST TO KRAJ NADAL ROLNICZY......WIEC WSZYSTKO MOZNA KUPIC PRYWATNIE, SWIERZUTKIE, PACHNACE I ZDROWE BEZ DODATKOW TYPU EMULATORY I INNE PASKUDSTWA !!!!!!

Waldek

Wczoraj kupiłem 3 kg łoju baraniego (3 zł) i 4 kg podrobów (serce, płuca) z jagnięciny(12 zł).

Śmieszna sprawa, chodowcy łój często mi oddają w ogóle za nic. :lol:

Niedługo propaganda żywieniowa sprawi, że dieta optymalna będzie darmowa. :wink:

Hana

Cytat: susi33 w 2008-03-10, 20:59:20
Cytatżółtka, podroby, podgardle, boczek, żeberka, masło, wywary mięsnokostne, słonina i jakaś "zielenina"... Na resztę szkoda pieniędzy
Nie wolno jeść (no piszę jak JK   ) żadnych przetworów mięsnych (szynka, baleron, parówki, kiełbasy) i podrobowych (pasztetowa, pasztety, salcesony i.t.p.), bo dziś są trujące   z uwagi na dodatki soi GMO i nie tylko.

Przetwory miesne odpadaja? Czy to nie jest przesada ze sa trujace? Ja tma strasznie duzo parówek jem duzo pasztetu i pasztetowej, czy to zle?

Moze nie sa TRUJACE, ale NIEJADALNE , dla mniejszosci.

zenon

Ja wczoraj kupilem na stoisku z cielecina (mieso po 25zl) kilo loju cielecego (jest delikatniutki) i sledzione. Zaplacilem 1.30 :)


Hana

Sledziona--czy nalezy do podrobow ? , jak sie to przyrzadza?, z czym sie to je ???

zenon

Jak najbardziej nalezy do podrobow. W koncu to organ.

Sledziona jest plaska i dluga, faktycznie przypomina sledzia.

Ja ja pokroilem w poprzek na plastry i ususilem razem z watroba cieleca na loju z cebulka.

Sledziona ma taka specyfike, ze z  zewnatrz ma dosc twardawe blonki. Jedzenie polega na wysysaniu tego co w srodku.

W miare smaczna, choc wole watrobke. Ma duzo zelaza.

Spozylem sledzione i watrobe razem z surowym maselkiem i lojem.

kodar

Cytat: zenon w 2008-03-16, 21:15:09
Jak najbardziej nalezy do podrobow. W koncu to organ.

Sledziona jest plaska i dluga, faktycznie przypomina sledzia.

Ja ja pokroilem w poprzek na plastry i ususilem razem z watroba cieleca na loju z cebulka.

Sledziona ma taka specyfike, ze z  zewnatrz ma dosc twardawe blonki. Jedzenie polega na wysysaniu tego co w srodku.

W miare smaczna, choc wole watrobke. Ma duzo zelaza.

Spozylem sledzione i watrobe razem z surowym maselkiem i lojem.
Ozorki w galarecie,albo duszone w sosie chrzanowym,tez jadlam,ale zeby sledzione?,no kazdy ma wolny wybor :)

zenon

Pytalem jakie sa podroby. Pani mowi, ze zostala tylko sledziona. Ile? 70gr za sztuke (250g). To wzialem jedna na sprobowanie. Duzo nie ryzykowalem :)
Watrobke kupilem na innym soisku. Watroba cieleca jest sporo drozsza, kosztuje w okolicach 9-10zl/kg

Ale to najlepsza watroba na rynku (dziczyzna moze tylko jej dorownywac).



W poprzednim poscie jak pisalem, ze ma duzo zelaza, to chodzilo mi o sledzione. Watroba tez ma sporo, ale sledziona jeszcze wiecej.

Waldek

CytatAle to najlepsza watroba na rynku (dziczyzna moze tylko jej dorownywac).

A np jagnięcina i baranina nie dorównuje ?

Hana

--------najlepsze watrobki--to gesie watrobki. (gaska musi byc od gospodarza).

Adrianek

Dzisiaj kupiłem sobie żeberek i kość wołową z nogi z tymi ścięgnami i szpikiem, oczywiście tą kość dostałem za darmo.