Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Witaminy

Zaczęty przez mania25, 2008-04-14, 10:09:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

U mnie pelno zurawiny, troche sloikow sie porobilo choc tak naprawde to nie przepadam, od czasu do czasu do jakiegos serka plesniowego albo naleznika
Work Buy Consume Die

adampio

Eh, zurawina ze zmazonym oscypkiem :lol:Nagle mnie sie przypomnialo!!!

administ

No to nic tylko trzeba zrobić!   :D

administ

Cytat: admin w 2012-10-19, 07:49:02

Ale najlepiej sobie samemu sprawdzić w tabelach i pomyśleć nad cyferkami.  :D

Właśnie mnie w warzywniaku namawiała pani na pomidory z podwyższoną zawartością likopenu...
A ja jej na to, że to nie likopen tylko E-160 i biedula zbaraniała.  :lol: :lol: :lol:

PS
przypominam, że najlepszymi antyoksydantami występującymi zawsze w organizmie zwierzęcym w wystarczających ilościach są glutation, cholesterol i barwniki żółci.  :D
Reszta "antyoksydantów", szczególnie w pigułkach, czy "preperatach" to "naukowy hoax" typu dohtor placebo.  :D

renia

Szkoda mi tej tej życzliwe pani, taką przykrość jej robić... :? ale "źle" trafiła... :shock: :lol:

adampio

Cytat: admin w 2012-10-19, 08:17:53
No to nic tylko trzeba zrobić!   :D

Tylko skad tu wyczarowac oscypka? :lol:

renia

A z Chin nie sprowadzają...? :shock:

administ

Z Chin sprowadzają, ale tylko do Zakopanego!  :D

renia

Pewnie jednym transportem z ciupagami... 8)

Zyon

Cytat: admin w 2012-10-19, 08:21:33
PS
przypominam, że najlepszymi antyoksydantami występującymi zawsze w organizmie zwierzęcym w wystarczających ilościach są glutation, cholesterol i barwniki żółci.  :D
Reszta "antyoksydantów", szczególnie w pigułkach, czy "preperatach" to "naukowy hoax" typu dohtor placebo.  :D
Jak czytalem te ksiazki o hormonach to autor twierdzil, ze najsilniejszym przeciwutleniaczem jest melatonina, tak ze 2-3 razy silniejsza od E i 5 razy od glutationu. Dhea tez podobno ma podobne wlasiciwosci przeciwutleniajace jak glutation.
Work Buy Consume Die

administ

Autor jest głupi ponieważ, rolą biologiczą metatoniny nie jest wychwytywanie wolnych rodników, a zawartośc cytozolowa glutationu jest znacznie wyższa wyższa niż melatoniny, więc...  :D
To tak jak z M4 sherman i Panzerkampfwagen VI Tiger.  :?
Czyli rodników jest zbyt dużo, aby melatonina dała radę.  8)

PS
i jeszcze przeczytać sobie o "błonowe białka ochronne w mitochondrium"...  :D

Zyon

Cytat: admin w 2012-10-19, 08:36:08
Autor jest głupi ponieważ, rolą biologiczą metatoniny nie jest wychwytywanie wolnych rodników, a zawartośc cytozolowa glutationu jest znacznie wyższa wyższa niż melatoniny, więc...  :D
Czyli rodników jest zbyt dużo, aby melatonina dała radę.  8)[/;quote]
On cos pisall o "dwojakim" dzialaniu melatoniny, czyli, ze przeciwutleniaczem jest w tej "drugiej " roli i niejako "przy okazji" swoich glownych zadan. Pisal, ze kiedy podawali rozne dawki melatoniny w badaniach i nie chciala im wyjsc skutecznosc, to na samym koncu jakis nowy naukowiec podrzucil kwestie, ze moze daja jej za duzo, ponad poziomy normalne-fizjologiczne, sprobowali i wyszlo, ze dziala dobrze tylko w takich malych dawkach. Moze i owszem, ilosc glutationu zalatwia i skutecznosc.

Tyle, ze to wlasnie amerykanskie podejscie, o ktorym pisalem, niby najlepiej w poziomach fizjologicznych dziala ale jedli ja jak marmolade niemal.

Cytat: admin w 2012-10-19, 08:36:08PS
Jasne, mozna akies dobre zrodlo na temat? 8)
Work Buy Consume Die

administ

Autor jest głupi

jeśli uważa, że melatonina chroni przed rakiem.

administ

Na tej podstawie można wysnuć "wniosek noblowski", że: jak ktoś cierpi na bezsenność, to zachoruje na raka, bo melatonina się utlenia, a nie usypia...  :wink:

Zyon

Cytat: admin w 2012-10-19, 08:48:27
Autor jest głupi

jeśli uważa, że melatonina chroni przed rakiem.

Nie wiem czy w ogole jest jakas ksiazka napisana przez "amerykanskich" naukowcow, w ktorej by nie bylo o ochronie przed rakiem :D
Work Buy Consume Die

Zyon

kurcze jeszcze raz, bo tamtymr azem cos mi sie pokickalo w zamykaniu cytatu :D

Czyli rodników jest zbyt dużo, aby melatonina dała radę.  8)
On cos pisall o "dwojakim" dzialaniu melatoniny, czyli, ze przeciwutleniaczem jest w tej "drugiej " roli i niejako "przy okazji" swoich glownych zadan. Pisal, ze kiedy podawali rozne dawki melatoniny w badaniach i nie chciala im wyjsc skutecznosc, to na samym koncu jakis nowy naukowiec podrzucil kwestie, ze moze daja jej za duzo, ponad poziomy normalne-fizjologiczne, sprobowali i wyszlo, ze dziala dobrze tylko w takich malych dawkach. Moze i owszem, ilosc glutationu zalatwia i skutecznosc.

Tyle, ze to wlasnie amerykanskie podejscie, o ktorym pisalem, niby najlepiej w poziomach fizjologicznych dziala ale jedli ja jak marmolade niemal.

Cytat: admin w 2012-10-19, 08:36:08PS
Jasne, mozna akies dobre zrodlo na temat? 8)
Cytat
Cytat
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: Zyon w 2012-10-19, 08:53:15
napisana przez "amerykanskich" naukowcow, w ktorej by nie bylo o ochronie przed rakiem :D

Lepiej, aby zostawili kwestię raka mądrzejszym od siebie, a zajeli się tak prostym problemem, jak tucz statynowy.  :D

Zyon

Wole proza pisane bardziej, tak humanistycznie, niz studiowanie wzorow
Work Buy Consume Die

administ

Super linki!
Także, jak widać z powyższych wykładów, te "antyoksydanty" czosnkowo-cebulowo-strączkowo- czyli roślinne, to takie właśnie zabobony dla naiwnych.  :D
Aby się dali nabrać na 5*wio, pełnych "minerałów, witamin i antyoksydantów", jeśli się zsuplementuje pigułkami...   :? :lol: :lol: :lol:
Produkty zwierzęce dostarczają wielokrotnie więcej antyutleniaczy, niż cokolwiek z roślin, a mleczne w szczególności.  :D

PS
zapomniałem o kwasie moczowym  :shock: , ale teraz już będę pamiętał!  :D