Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Rola węglowodanów w organizmie

Zaczęty przez susi33, 2008-05-01, 13:30:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

susi33

Mógłby mi ktoś powiedzieć po co tak w ogóle jemy węglowodany? Jakie są konsekwencje jego niedoboru? Jedyne co pamiętam to to że mózg wytwarza sobie z nich tlen jednak maja chyba więcej zastosowań?

Daniel

Można ich nie jeść, ale organizm wytworzy wtedy ciała ketonowe. Odbywa się to wtedy kosztem białka, a uzupełnianie jego nadmiernie zatruwa organizm. Skoro do metabolizmu potrzebne są węglowodany lub ich zamienniki, to lepiej zjadać same węglowodany w minimalnych granicach potrzeb. Być może działają one jak katalizatory w pewnych procesach metabolicznych lub są niezbędną substancją składową aby te  procesy w ogóle mogły zachodzić. Pewne jest, że mięśnie bez węglowodanów mogą się obejść mimo szeroko rozpowszechnionej teorii, że bez węglowodanów nie da się przebiec np. maratonu. Przebiegłem już trzeci i zawsze po przynajmniej 15 godzinnej przerwie po ostatnim posiłku. 

adam319

Polecam wysłuchać lub przeczytać "Glukoza jako źródło tlenu endogennego." autor Jan Kwaśniewski.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=831

8)

zenon

zenon

Ps:
tak, wiem ze na koncu jest blad odnosnie DO, ale nie o tym jest temat.
Nie rozmywajcie.

O weglach i glukozie jest bodajze w 4 paragrafie.

pozdrawiam

ali

Cytat: zenon w 2008-05-04, 19:28:33
Ps:
tak, wiem ze na koncu jest blad odnosnie DO, ale nie o tym jest temat.
Nie rozmywajcie.

pozdrawiam

czytałeś  jak głupi są ci  pakerzy
dopalaczami się dobijają
a szczyty  wykazała ta jessica
3-8 l wody i chude białko z oliwą

zenon

Nie czytalem.

Link prowadzi do posta Wirahy, gdzie jest bardzo porzadne tlumaczenie artykulu i tyle.

zenon

viola44

cytat jednego z postów na forum "Dobra Dieta"

Ok .KWaśniewski .Ja zacząłem tak wyczytałem 1:2,5-3,5:0,3-0,5 i tak jadłem !Jeśli przeczytasz jeszcze że po przebudowie ogranicza sie białko do 30g! to 0,3x20 = 10g W. I takie zastosowanie jego diety jest możliwe a wynika właśnie z nieścisłości i różnych uinformacji więc jak ktoś ma pecha i tfai na takie ibfo dokłądnie i zastosuje moz zjeśc nawet 10 g W dziennie... :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli ludzie tak rozumują to wcale nie dziwie się różnym faktom.... :shock:

_flo

po stylu pisania typuje, ze to Matti 8)

viola44

Cytat: _flo w 2009-05-02, 22:13:18
po stylu pisania typuje, ze to Matti 8)

he dobra jestes flo :D

_flo

no
kolega ten jest chyba profesorem wyzszej kombinatoryki stosowanej, dlatego nie ma sie co przejmowac
(cos jak Luker)

vigo

nie ma to jak odgrzebac posta sprzed roku. Nudzi ci sie ?

viola44

Cytat: vigo w 2009-05-02, 22:38:23
nie ma to jak odgrzebac posta sprzed roku. Nudzi ci sie ?

Ludzie inteligentni się nie nudzą, miałam kiedyś takiego kolegę , używał często takiego zwrotu cyt. ale mi się nuuuudzi, zawsze proponowałam mu wtedy, żeby sobie w nosie podubał..... :D :D :D :D

Jeśli chcesz, mozesz skorzystać z tej propozycji ponieważ domniemam iż z nudów wszedłeś na forum 'Dobra Dieta" żeby sprawdzić rocznik podanego przeze mnie postu.  :D :D :D :D

Opal

Cytat: viola44 w 2009-05-02, 22:53:59

Ludzie inteligentni się nie nudzą, miałam kiedyś takiego kolegę , używał często takiego zwrotu cyt. ale mi się nuuuudzi, zawsze proponowałam mu wtedy, żeby sobie w nosie podubał..... :D :D :D :D

Czy dłubanie w nosie zapobiega nudzie? Czy inteligencja jest wprost proporcjonalna do długości nosa, czy zamiłowania do jego dłubania?

viola44

łoloboga nie wycymom, wsyskie majom a jo nimom, wszyskie majom po chlopoku a jo nimom tego roku :D :D :D

Opal

Cytat: viola44 w 2009-05-02, 23:09:37
łoloboga nie wycymom, wsyskie majom a jo nimom, wszyskie majom po chlopoku a jo nimom tego roku :D :D :D

współczuję :lol:

viola44

Cytat: Opal w 2009-05-02, 23:15:39

współczucie to jedna z najważniejszych cnót, jest motorem dobrego.... 8)

Opal

Cytat: viola44 w 2009-05-03, 09:28:35
Cytat: Opal w 2009-05-02, 23:15:39

współczucie to jedna z najważniejszych cnót, jest motorem dobrego.... 8)

Ja ogólnie "dobra jestem" z założenia i z oczekiwania :lol: w każdej dziedzinie, którą ruszę :)

admin

Cytat: susi33 w 2008-05-01, 13:30:50
Mógłby mi ktoś powiedzieć po co tak w ogóle jemy węglowodany?

Mógłby, ale... :lol:

PS
a która wersja cię konkretnie interesuje, bo do wyboru jest aż trzy: "naukowa", "LC-owcowa" i faktycznie - jak jest u zdrowej osoby. Nie licząc wielu "syndromów metabolicznych", aby nie gmatwać zagadnienia.