Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

oszustwo

Zaczęty przez pawel, 2005-01-31, 08:04:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rudka

Bardzo ci Tomku dziękuje
   Teraz wiem ,ze z dietą mam mało wspólnego -bo raczej jadam na wyczucie
    bo wiem ile waży jajao ,plaster boczku albo porcja watróbki.
     - w zasadzie jednostajnie ,ze skłonnościami do grzeszków .
   Często zamiast zdrowego warzywka -niekoniecznie optymalny serniczek ,
  albo lampe winka.

lekarka

Tak będąc w prawdzie - to warzywa są  ...niepotrzebne.
Wiem, że pozornie kłóci się to z poprzednim postem.
Im większa obsługa szlaków "węglowodanowych" - tym bardziej przydatne jest warzywko. Gdy mniejsza - magnez mamy z odzysku (czy całkiem?).

Rudka

 No bo ja nielubie za bardzo warzyw -  ewentualnie papryke i fasole szparagową
    i ziemniaki
      wszystko mi sie pozmieniało.
    surówki zapomniałam jak sie robi .
       

lekarka

Cytat: Rudka w 2007-03-04, 21:10:50
No bo ja nielubie za bardzo warzyw -  ewentualnie papryke i fasole szparagową
    i ziemniaki
      wszystko mi sie pozmieniało.
    surówki zapomniałam jak sie robi .
       

SUPER!
Dużo jest osób uczulonych/nietolerujących na warzywa. Nietolerancja objawia sie WSZĘDZIE. Jako, że naczynia są WSZĘDZIE.

Tymon

Warzywa są niepotrzebne? A co z równowagą kwasowo-zasadową? Krew ma specjalne bufory i zawsze będzie lekko zasadowa, a co z poszczególnymi narządami? Czy nie jest tak, że zjadając głównie takie produkty jak białko, tłuszcze zwierzęce i węglowodany z ziemniaków, powodujemy zakwaszenie ustroju? Pamiętam, że wartość pH w istotny sposób wpływa na reakcje chemiczne w organizmie. I może dlatego od czasu do czasu (najlepiej codziennie) dobrze jest zjeść surowe warzywko w ramach ilości węglowodanów, jak to właściwie jest? :|

lekarka

Warzywa są zdrowe.
Warzywa nie są zdrowe.
Oby dwa zdania są prawdziwe, zależnie od osoby, dnia.
Warzywa są niepotrzebne.
Też prawdziwe.
Każdy robi co chce.
Byle świadomie łączył przyczynę ze skutkiem.

Tymon

Nie do końca Cię rozumiem, coć się staram.  :? Nie ma jednego modelu dla wszystkich, tak? Jeżeli o to chodzi, oczywiście pełna zgoda.

lekarka

Cytat: lekarka w 2007-03-06, 08:33:07
Warzywa są zdrowe.
Warzywa nie są zdrowe.
Oby dwa zdania są prawdziwe, zależnie od osoby, dnia.
Warzywa są niepotrzebne.
Też prawdziwe.
Każdy robi co chce.
Byle świadomie łączył przyczynę ze skutkiem.

Właśnie tutaj "wychodzi" słuchanie Siebie.
Trudna sprawa, bo... uczy że Autorytety są równie ważne (niektórzy myślą, że są ważniejsze) od Własnej Intuicji.

Tymon

Słuchania siebie trzeba się nauczyć. To nie jest taka prosta sprawa. Na początku idzie się po omacku i nic nie widać. :? Z czasem pojawiają się pytania i... pewien strach przed eksperymentowaniem (na sobie) tam, gdzie autorytety już  dawno się wypowiedziały. :( Wiem, że każdy jest inny i dieta powinna być dopasowana w sposób indywidualny. Uczę się pomalutku...

Halina Ch.

Nauczyć siebie, wsłuchać się w siebie - to tylko tak łatwo się mówi. Teraz po długim czasie prób, błędów i eksperymentowania powiedzałabym, że do tego trzeba mieć chociaż podstawową wiedzę o metaboliźmie i biochemi, żeby wiedzieć czy reakcje organizmu reagują prawidłowo czy nieprawidłowo.
I właśnie w tym sęk jak odczytać reakcje organizmu.

lekarka

Cytat: Halina Ch. w 2007-03-09, 11:24:15
I właśnie w tym sęk jak odczytać reakcje organizmu.
Wiem, że odpowiedź będzie niezrozumiała (no może Kristan wie  :D) - wystarczy zwrócić uwagę na MARCHEWKĘ!!!
MARCHEWKĘ I jeszcze raz MARCHEWKĘ!!!

Halina Ch.

Faktycznie - niezrozumiałam. Możesz wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi?

lekarka

Jak OBSERWUJĘ w kolorowych warzywach korzystnie działają nie tylko antyutleniacze.
Kolor jadanego pokarmu MA ISTOTNE ZNACZENIE. Jego zapach też itd.
Kolor jadanego pokarmu przekłeda się na emocje/uczucia. I w drugą strone też.
Medycyna Dal. Wsch. (ta sprzed 5000 lat) to wie. Pracuję nad jakąś formą dowodów które  można przełożyć dla wszystkich.
Potrzebny mi jakiś ... fizyk kwantowy.

Jona

 
A może coś więcej o marchewce jej kolor i zapach to, - jakie emocje/uczucia -  jesć nie jeść ?
czytając co niektóre wypowiedzi muszę się domyslac - co też ci chińczycy badaja?

lekarka   :( :D :shock: oświeć .

Halina Ch.

Wprowadziłam 'kolory' do jadłospisu jak Ty pojawiłaś tu na forum, ale też w dość krótkim czasie wprowadziłam też inne zmiany. Od ok m-ca nam postępy w zdrowieniu i właściwie to nie potrafię odczytać na ile 'kolory' miały na to wpływ.

lekarka

Napisałam przecież, że dopiero pracuję nad formą usystematyzowania tego w medyczny, powtarzalny sposób.

Tomkiewicz

Ciekawe. Mnie od jakiegoś czasu wzięło na robienie sałatek warzywnych, które nie tylko podniebienie cieszą, ale też i oko :)

M

Hana

Cytat: lekarka w 2007-03-10, 14:23:18
Jak OBSERWUJĘ w kolorowych warzywach korzystnie działają nie tylko antyutleniacze.
Kolor jadanego pokarmu MA ISTOTNE ZNACZENIE. Jego zapach też itd.
Kolor jadanego pokarmu przekłeda się na emocje/uczucia. I w drugą strone też.Medycyna Dal. Wsch. (ta sprzed 5000 lat) to wie. Pracuję nad jakąś formą dowodów które  można przełożyć dla wszystkich.
Potrzebny mi jakiś ... fizyk kwantowy.

                                       Z mojego lapidarium
Kolory wplywaja na nasze samopoczucie:
                                                      CZERWONY--przyspiesza przemiane materii i krazenie, daje cieplo, (czerwone koszulki, skarpety).
                                                       ROZOWY   --pobudza apetyt, prace serca i nerek.
                                                      ZOLTY      --poprawia zdolnosc zapamietywania, uwalnia od stanow lekowych.
                                                       POMARANCZOWY--pobudza krazenie, ulatwia trawienie.
                                                      FIOLETOWY--symbolizuje sile woli, ulatwia koncentracje, oczyszcza, daje pewnosc siebie.
                                                       ZIELONY--ma najwieksze dzialanie lecznicze--to kolor natury wplywa pozytywnie na prace serca, lagodzi stany zapalne gardla, wspomaga regeneracje 
                                                                                                                                                                                                                                                       skory.
                                                      NIEBIESKI--lagodzi bol, odswieza umysl, uspakaja, zmniejsza apetyt (dla tych co chca schudnac).

Moze w ten sam sposob dzialaja kolory na zoladek jak na psychike??.

Tomkiewicz

Kiedy robię nam na śniadanie omlet i widzę te żółto-złociście-pomarańczowo-słoneczne pyszności na talerzu, to nie moge się powstrzymać od uśmiechu. Serio! Niby to tylko omlet, ale ten złocisty kolor sprawia, że dzień wydaje się bardziej słoneczny :)

W ogóle myślę, że jajko jest uosobnieniem wszelkiej doskonałości, jakkolwiek nań nie popatrzymy :)

M

lekarka

Dom Publiczny - czerwony - ma szybko nacieszyć się, zapłacić i wyjść.
Żoładek - rozum - wola - poczucie własnej wartości - żółtka, oliwa z oliwek, ziemniaki (kisiel, gotowane, frytki, woda z surowych i odcisniętych  ziemniaków  :shock: tak kiedyś leczyli wrzody żołądka.
Sale operacyjne - no chyba nie na czerwono   :shock::D .