Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Paleoastronautyka, bogowie, elohim, ufo

Zaczęty przez Waldek, 2008-07-25, 18:42:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Te antyszczepionkowiec, ty nam tu o bajkach i logice opowiadasz? :lol:
Work Buy Consume Die

RafałS

Jak dzieci się bawią to stawiają piramidy.  :wink:
Dlatego polecam historyjki obrazkowe. Co ząb czasu ugryzł to jego, ale przynajmniej saladynom, napoleonom itd. umkły:
https://egyptphoto.ncf.ca/meidum5.htm
https://www.flickr.com/photos/ckirie/8419577205
https://amigosdelantiguoegipto.com/?page_id=4138

Gavroche

Dokładnie widać, jak "niesamowicie" obrobione i spasowane są kamyki. :D

Zyon

Toc akurat nikt sie nie czepia tych akurat piramid z zewnatrz, choc wewnatrz, w ponoc w tej "sali grobowej" juz laserowa poziomica mierzyli katy i tam jest jakis polerowany granit czy co tam.
Te spasowane budowle to inne rejony chyba, Puma Punku itp,

Zas co do tego
CytatAle co zmienia czas?
No zmienia np technologie, podobno. Choc 2 tygodnie temu bodajze, we Wloszech trzesienie ziemi zniszczylo wszystkie nowe mosty a starozytnego nie  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Ale w eksperymencie technologia była ichnia.
Tylko to, co znaleźli w ruinach. :D

Gdzie, pytam, leży ta "niemożliwość" czy jak to nazwać?
Robisz kwadrat na ziemi (a niektóre starsze piramidy miały naturalne wzgórza wewnątrz, żeby zaoszczędzic surowiec) wypełniasz go kamieniami, byle jakimi w środku, ładnymi na zewnątrz.
Potem robisz drugą warstwę, tylko o jeden blok mniejszą, jednocześnie planując przyszły korytarz i komory, i tak do końca tej niesamowitej budowli.
Potem okładzina z polerowanego kamienia i już.
Przypomnę tylko, że to w znakomitej większości był wapień. ;-)
Jedyne co budzi szacunek, to to, ile płacili robotnikom i, że mogli mieszkać w miasteczku koło piramid. :D

Zyon

Jezus maria, budowle setki tysiecy ton a ty rownasz teren lopata i sypiesz kamienie? :shock:
Kurna zrobiles mi dzis dzien stary :lol:  widziales kiedys dokumentacje pod glupi dom czy droge?
Jakbys zobaczyl obliczenia terenu pod glupi most...:lol:
Work Buy Consume Die

RafałS

:lol:
Wszystko się da, ale warunek... bez poliniarzy. :wink:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2022-09-26, 15:32:13
Jezus maria, budowle setki tysiecy ton a ty rownasz teren lopata i sypiesz kamienie? :shock:
Kurna zrobiles mi dzis dzien stary :lol:  widziales kiedys dokumentacje pod glupi dom czy droge?
Inżynier i łopatą by teren równał? :lol:
Na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi na odnośnych stronach, ale Ty wolisz pitolic i się chichrać, zamiast poczytać?
Twoja sprawa. :D

renia

Cytat: Zyon w 2022-09-26, 12:25:44
No ja zywie taka nadzieje, ze jako wielki oredownik nauki w koncu pojdziesz sie zaszczrpic na covida :D
Wszak to smiertelna i zakazna choroba, chyba nie chcesz pozarazac innych i narazic ich?
Dla mnie to arcyciekawe z socjologicznego punktu widzenia  :lol:

No chyba, zes szur, foliarz, antyszczepionkowiec :lol:

:lol:

Zyon

Cytat: Gavroche w 2022-09-26, 16:10:56
Cytat: Zyon w 2022-09-26, 15:32:13
Inżynier i łopatą by teren równał? :lol:
Na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi na odnośnych stronach, ale Ty wolisz pitolic i się chichrać, zamiast poczytać?
Twoja sprawa. :D
To byl skrocony komentarz do tego :D
Cytat: Gavroche w 2022-09-26, 15:26:26
Gdzie, pytam, leży ta "niemożliwość" czy jak to nazwać?
Robisz kwadrat na ziemi (a niektóre starsze piramidy miały naturalne wzgórza wewnątrz, żeby zaoszczędzic surowiec) wypełniasz go kamieniami, byle jakimi w środku, ładnymi na zewnątrz.
Potem robisz drugą warstwę, tylko o jeden blok mniejszą, jednocześnie planując przyszły korytarz i komory, i tak do końca tej niesamowitej budowli.
Potem okładzina z polerowanego kamienia i już.
Inaczej tego sie nie da skomentowac zeby nie bylo obrazliwie, postawiles ty w zyciu jakas budowle, chocby wychodek na budowie albo wiate na auto?  :lol:
Tak dla kolegi pytam, wiesz, bo to co piszesz.....no uraga to niemal wszystkiemu. Robisz kwadrat, wypelniasz kamieniami bylejakimi i juz.  :lol: :lol:

Dzisiaj wylewki z kotwami w glupiej wiacie do mocowania slupow sie robi laserowo i optycznie  :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Ale to dzisiaj prawda? :lol:
Dalej mądrkuj zamiast poczytać.

Zyon

Tylko jakie ksiazki? Budowle for Dummies? :D I kto tu fantazjuje...

Wyobrazasz sobie niwelacje terenu pod Wielka Piramide? 140mx140m z tego co pamietam, potem wez to zniweluj tak zeby zlapac poziom we wszystkich 4 scianach i po przekatnych. Bez uzycia sznurow i pozomicy nie widze tutaj miejsca na cud. Czy madre ksiazki wyjasniaja takie cuda?
A potem kamienie bylejakie? Przez lata pracowalem z kolesiem z nadzoru budowlanego, ile razy byla afera z powodu niewlasciwego wyboru miejsca, nawet jeden blok musieli wyburzyc bo sie przechylil. Ile domow, bo na bagnie...

Budowanie budowli, bez fundamentu, caly czas w poziomie dookola wzgorza to w ogole wyzsza szkola jazdy, ja chce czytac te ksiazki  :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Nie widzisz rozwiązań, bo nie czytasz odpowiednich ksiązek. :D
Juz Ci to mówilem, przy okazji ewolucji, której dalej nie kumasz za grosz.
Książkę Ci poleciłem, a Ty nadal nawijasz, ze nie masz pojęcia. :lol:
Przeczytaj, a będziesz wiedział, co w tym trudnego?
Ale nie, bo "ja jestem inżynierem, wiem lepiej, dlatego czytam pseudonaukowe brednie". :lol:

Jak w Egipcie poziomowali teren przy Chufu?
Wykopując na jego brzegach rowki i wypełniając je wodą.
Potem zaznaczano poziom wody i kamieniarze skuwali teren. :D
W mniejszych piramiach wykorzystywano samopoziomujący się beton, a w jeszcze mniejszych ubijano gruz, ciągając wołami kamienne bele.
Zacznij czytać. ;-)

Zyon

Cytat: Gavroche w 2022-09-26, 18:35:05
Nie widzisz rozwiązań, bo nie czytasz odpowiednich ksiązek. :D
Juz Ci to mówilem, przy okazji ewolucji, której dalej nie kumasz za grosz.
Książkę Ci poleciłem, a Ty nadal nawijasz, ze nie masz pojęcia. :lol:
Toc pytam, ktore rejony szurstwa i foliarstwa wybrac zeby bylo dobrze
Te Dicka Parry'ego? Mam nadzieje, ze to nie ten Dick Parry, ktory zagral genialne partie saksofonu na Dark Side Of The Moon Floydow :D
Ty czytales? Bo po naszemu nie wyszla :D J
Na teorie ewolucji nie trace czasu, bo na razie jest teoria, poczekam az stanie sie praktyka  :lol:

Przeczytaj, a będziesz wiedział, co w tym trudnego?
Ale nie, bo "ja jestem inżynierem, wiem lepiej, dlatego czytam pseudonaukowe brednie". :lol:
To przeciez twoja retoryka, wystarczy wejsc na teren, w ktorym sie ksztalciles :lol:

Jak w Egipcie poziomowali teren przy Chufu?
Wykopując na jego brzegach rowki i wypełniając je wodą.
Potem zaznaczano poziom wody i kamieniarze skuwali teren. :D
Aha, a jak poziomowali powierzchnie pomiedzy rowkami? :D W koncu to prawie 20 tysiecy metrow kwadratowych :D
Robi sie coraz ciekawiej, nowa wiedza :lol: Serio pytam, zbudowales w zyciu cokolwiek? 
W mniejszych piramiach wykorzystywano samopoziomujący się beton, a w jeszcze mniejszych ubijano gruz, ciągając wołami kamienne bele.
Zacznij czytać. ;-)
Taki?  :lol: https://www.castorama.pl/produkty/budowa/cementy-i-zaprawy-budowlane/zaprawy-cementowe/zaprawy-samopoziomujace-cementowe.html
Kurcza, teraz na yt sa tutoriale jak robic samopoziomujaca wylewke ze specjalnej zaprawy a tamte dzikusy w srodku pustyni juz wiedzialy, ze wolamim bo przeciez robili to caly czas  :lol:
A szalunki jak poziomowali? :D Tez wolami? :D Fantazja archeologow jest niesamowita
Kruca bomba co ja tu czytam, dobrze, inzynierowie budowlancy nie czytaja archeologii, bo by im oczy pekly od tych fantazji :D
Rzeczywiscie robi sie coraz bardziej kosmicznie  :lol:

I ty nie wierzysz szczepionki, no niesamowite  :lol: :lol: :lol:

Work Buy Consume Die

RafałS

Pamiętam kiedyś w baje włożyłem... Rowki czy ramki poziomujące z wodą to raczej niezbyt dobry pomysł. Przy dużych rozmiarach, warunkach zewnętrznych i różnicach materiału podłoża robi sam w sobie problemy. Wiatr, nasiąkanie, różnice piasek - woda, ciągłe dolewanie wody do stałego poziomu...  :wink:

Zyon

A ja niedoszacowalem widze, 140 to wysokosc, boki maja po 230 czyli wychodzi ok 53000 metrow kwadratowych do wypoziomowania tego rowkami :D
A potem zniwelowanie tego wolami i nasypanie kamieni (bylejakich) i....juz  :lol:
Komedia.
Work Buy Consume Die

RafałS

admin

RafałS

Cytat: admin w 2022-09-27, 12:55:05
Ale to tandetna podróbka! ;)
8)
Ale wygląda jakby miała pira-mid.  :idea:

admin

Pir-amid - tak bardziej "medycznie' brzmi... ;)