Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Książki, które wywarły największy wpływ na Twoje życie

Zaczęty przez mateoosh12, 2008-09-26, 21:21:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

W maszynopisie jest jeszcze ostrzej i jeszcze prawdziwiej, ale trzeba było wyłagodzić, bo byłoby za dużo "obrażonych"... ;)  8)
Na szczęście czytuje "Jak nie chorować?" niewielu.  :D

Zofia

Grzechem byłoby pominięcie przy zakupie i czytaniu którejś książki Dr Jana Kwaśniewskiego. One wszystkie wpłynęły na zmianę życia mojego i moich Bliskich.

vvv

Jak komuś się wydaje, że czytał, to po okładce pozna czy aby na pewno...

https://b.allegroimg.com/s512/063c57/8e6fdf004f079f7e5709302b310b
(https://b.allegroimg.com/s512/063c57/8e6fdf004f079f7e5709302b310b)

Ale maszyna, i to nie polska (qwerty).
:shock: :wink:

Radomiak

Cytat: admin w 2018-05-12, 08:44:14
W maszynopisie jest jeszcze ostrzej i jeszcze prawdziwiej, ale trzeba było wyłagodzić, bo byłoby za dużo "obrażonych"... ;)  8)
Szkoda, że trzeba było.
Czasem trzeba by było.
Napisałem pod kątem kolegi, który czasem tu zagląda, a dowiedział się ostatnio, że ponoć płucka w rozsypce (rak).
Ano upór, żeby nie słuchać starszych i głupszych... 8)

Blackend

Cytat: admin w 2018-05-12, 08:44:14

Doktor był w doskonałej formie, to się czuje czytając książkę.  8)

Anulka177

Nie oszukujmy się, jest naprawdę wielu takich, którym nawet "Dietę Optymalną" trudno pojąć.  :?

Radomiak

Raczej niewygodnie, to jest wbrew pozorom wyczyn.

Radomiak

Każdy wyskok poza schemat wdrukowany pod kapelusz. :roll:

Anulka177

Chodzi mi o takich, którzy chcieliby zastosować, ale się gubią w informacjach. A przecież już prostszym językiem to się chyba nie da.  :roll:

renia

W książkach Doktora pisze jasno, ale "szum medialny" to komplikuje... :roll:

Blackend

Cytat: Anulka177 w 2018-05-12, 19:19:54
Nie oszukujmy się, jest naprawdę wielu takich, którym nawet "Dietę Optymalną" trudno pojąć.  :?

Bo trudno, szczególnie dla znawców wszelkiej maści diet.  8)
Miałem o tyle łatwiej, że o dietach nie miałem zielonego pojęcia - jedzenie dzieliło się na smaczne i niesmaczne, a jakieś węglowodany, białka, to były nowe pojęcia.  :lol:

Ale szczerze mówiąc, najwięcej rozjaśniło mi się tutaj na forum.  8)
Jednak taka interakcja na żywo jest niezastąpiona.  :D

administ

Ale dla niektórych najlepsza jest "formuła 4es" - spróbuj spieprzyć sobie sam(a)? ;)  :lol:

Blackend

madre

O ile mnie pamięć nie myli (nie mam książki  przy sobie w delegacji służbowej) książka została zredagowana z dwóch prac o otyłości i o miażdżycy i pisana była w latach 1980/82 a więc w czasie schyłkowym komuny w Polsce i podana jest w niej w ŻO proporcja B: W jako 1: 0,3. Braki ówcześnie na rynku dostatecznej ilości wartościowej biologicznie żywności dla ludności były powszechne (kartki reglamentujące żywność), więc z konieczności statystyczny człek musiał się opierać w części na niższej jakości białka i musiał go więcej zjadać, a część tego białka przetwarzał na węglowodany, więc w konsekwencji aby być w zakresie dopuszczalnym na ŻO doktor zalecił niższy wskaźnik dla W na poziomie właśnie 0,3. W późniejszych napisanych książkach Doktora, ale wydanych wcześniej niż "Jak nie chorować" ten poziom W jest już wyższy na poziomie wskażnika 0,5 ( w czasie przebudowy) i wzrasta wyżej do 1, lub jeszcze nieco więcej (po przebudowie). Ta rozbieżność w ilości wskaźnika W mogła zamieszać w główkach czytających jeśli nie uwzględnili/nie zrozumieli kontekstu jakości żywności dostępnej do kupienia w Polsce i mogła być postrzegana jako (pozorna) niekonsekwencja Doktora. Czyż tak? Czyż nie?

renia

Tak, są różne interpretacje proporcji B:W... :roll: Klarownie tę sytuację przedstawiłeś. :D

RafałS

Maniek

To właśnie jest ten szum...
Cudowanie, i śrutowanie.
Żal.pl :)

Jarek

Cytat: Anulka177 w 2018-05-12, 19:19:54
Mnie jest trudno pojąć wiele innych rzeczy, i jakoś nikt się tym nie przejmuje, jak też nie.

Zyon

Cytat: MariuszM w 2012-11-11, 17:10:24
Cytat: Zyon w 2012-11-11, 16:34:52
Czytam te ksiazke "Cud PH' malzenstwa Youngow,
Już wiem dlaczego woda gazowana (HCO3) uważna jest za "szkodliwą" na trawienie CO2 vs HCO3! brr  :?
Warzywa błonnik vs Ph  :lol:
42:41  8) 8)
https://www.youtube.com/watch?v=cGfZ9HEckLY
Work Buy Consume Die