Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Osmoza

Zaczęty przez kangur, 2008-10-04, 09:54:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

e, raczej po prostu wrazenia smakowo-zapachowe o tym przewazyly. Jakos specjalnie nie jestem przeczulony, wody z wisly nie pije a u nas w miare czyste rzeki. Glownym motywem bylo to, ze znajomy ma firme to jakos przy wodce mnie namowil kiedys. Faktem jest to, ze od razu poczulem smak kawy i herbaty, i bez tego "kolorowego filmu" na powierzchni kawy czy herbaty, zwlaszcza jak postala sobie pare godzin.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-06-25, 11:41:41
e, raczej po prostu wrazenia smakowo-zapachowe o tym przewazyly. Jakos specjalnie nie jestem przeczulony, wody z wisly nie pije a u nas w miare czyste rzeki. Glownym motywem bylo to, ze znajomy ma firme to jakos przy wodce mnie namowil kiedys. Faktem jest to, ze od razu poczulem smak kawy i herbaty, i bez tego "kolorowego filmu" na powierzchni kawy czy herbaty, zwlaszcza jak postala sobie pare godzin.
Aaaa, jak smakowe, to co innego :lol:
Też się zastanawiałem nad tymi kolorowymi "plamami benzyny" na kilkugodzinnej herbacie, ale to chyba jakaś naturalna błona biologiczna jest, jak w dojrzałym akwarium :lol:

Zyon

Ja tam wole kawe i herbate bez "naturalnej blony biologicznej"
Work Buy Consume Die

Zyon

CytatPrzed wypiciem wody kranowej nie ma potrzeby jej filtrować ani przegotowywać, a bywa to wręcz działanie niewskazane. - Woda z kranu zawiera całą gamę potrzebnych dla naszego organizmu mikroelementów i makroelementów i nie powinniśmy ich usuwać - mówi prof. Marek Biziuk. - Ostrzegam przed stosowaniem filtrów z odwrotną osmozą, które usuwają z wody wszystkie potrzebne składniki. Ostrzegam też przed nieumiejętnym i zbyt długim stosowaniem filtrów węglowych. Zgromadzona w nich materia organiczna jest świetną pożywką dla nicieni i bakterii. Woda w sieci wodociągowej jest wystarczająco oczyszczana w stacjach uzdatniania, nie ma potrzeby jej filtrowania i przegotowywania przed spożyciem.

http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,121951,15144909,Polacy_nie_maja_zaufania_do_wody_z_kranu.html
Work Buy Consume Die

administ

Tyle lat wmawiali, że tylko z butelki PET jest zdrowo, a kranówa do mycia, że dalej będą pili z butelki PET, choć ten pet jest rakotwórczy...  8)
A filtry to też świetny interes, z którego tak łatwo nie zrezygnują.  :?

Zyon

Czyli wody sie juz nie chloruje?
Work Buy Consume Die

administ

To zależy gdzie, ale ozon głównie w nowoczesnym uzdatnianiu wody jest dziś stosowany.  8)
Dlatego chlorowanie może być znacznie ograniczone lub w czystej bakteriologicznie instalacji można z chlorowania zrezygnować całkowicie.

renia

Ja i tak na wszelki wypadek przegotowuję wodę do picia, chociaż taką prosto z kranu też pijemy...

administ

I tak jest prawidłowo.

Gavroche

Przypomnę przed Świętami, bo często goście mówią "ale wy tu macie dobrą/niedobrą wodę, herbata ohydna/pyszna" :lol:
I tak mamy lepszą niż z PETa ;)

Zyon

No wiadomo, ze woda z kaluzy jest lepsza od gnojowki, grunt to sobie poprawic sapomoczucie poprzez wlasciwe wartosciowanie :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-12-06, 14:21:15
No wiadomo, ze woda z kaluzy jest lepsza od gnojowki, grunt to sobie poprawic sapomoczucie poprzez wlasciwe wartosciowanie :lol:
Nie o samopoczucie tu bezpośrednio chodzi, lecz o zdrowie, ale w efekcie samopoczucie też się poprawia, dziękuję :D

Zyon

Zdrowa woda z wodociagow....no w sumie zaby i inne pierwotniali to elementy zdrowego paleo  :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-12-06, 14:36:10
Zdrowa woda z wodociagow....no w sumie zaby i inne pierwotniali to elementy zdrowego paleo  :lol:
Ototo, dla mnie jeśli kijanki żyją w kranówie i się skutecznie przeobrażą to jest lepiej niż spoko 8)
Przypomnę, jak się bada hipoalergiczność prezerwatyw: do oczyszczonej wody nalanej do prezerwatywy wpuszcza się gupiki i trzyma tam 24 godziny, jeśli przeżyją, można zakładać ;)

grenis

Cytat: Gavroche w 2014-12-06, 14:48:25
Ototo, dla mnie jeśli kijanki żyją w kranówie i się skutecznie przeobrażą to jest lepiej niż spoko 8)
Przypomnę, jak się bada hipoalergiczność prezerwatyw: do oczyszczonej wody nalanej do prezerwatywy wpuszcza się gupiki i trzyma tam 24 godziny, jeśli przeżyją, można zakładać ;)
A pozniej mutanty  :D

grenis

Zyon
Jak czesto wymieniasz filtry w osmozie?

Radzio

Kociołek. Śmieszne. :lol: :lol: :lol:*

Dot. ogólnie przyjętej troski o hipopocośtam. :D

Gavroche

Cytat: grenis w 2014-12-06, 16:03:59
Zyon
Właśnie to jest zabawne :lol:

grenis

Cytat: Gavroche w 2014-12-06, 16:09:14
Cytat: grenis w 2014-12-06, 16:03:59
Zyon
Właśnie to jest zabawne :lol:
Why?  :D

Radzio

A! Przypomniałem sobie. :)

...