Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Niedobor zelaza" Ferritin"

Zaczęty przez sewero, 2008-10-06, 21:53:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

zbynek

Cytat: zenon w 2008-10-08, 20:37:22
Pasztet robi sie chyba z mielonego miesa,
Tak, tak  :D wątroby.

adam319

No chyba pasztet z samej wątroby, bo obecnie pasztet to niezły pasztet.
8)


http://www.wyrobygarmazeryjne.pl/index.php?page=katalog&podkategoria=13
pasztet z gęsi 500g
skład: mięso z gęsi (15 %), z kurczaka, wieprzowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), śliwki suszone (2 %), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 500g

pasztet z indyka 500g
skład: mięso z indyka(20 %), wieprzowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 500g

pasztet staropolski 250g
skład: mięso z kurczaka, wieprzowe, wołowe, cielęcina z indyka, z kaczki, z dzika, podgardle, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, bułka tarta (zaw: gluten), jaja, warzywa, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu.
opakowanie: Próżniowe 250g

pasztet wieprzowy 250g
skład: mięso wieprzowe (50 %), wołowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 250g

pasztet wiejski 250g
skład: mięso wieprzowe, wołowe, skórki drobiowe, wątroba wieprzowa, kasza manna, bułka tarta (zaw: gluten), białko sojowe, jaja, marchew, seler, cebula, grzyby suszone, mleko w proszku, substancja konserwująca: sorbinian potasu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
opakowanie: Próżniowe 250g

Rudka

    Niezły pasztet -a ja często, ide na łatwizne i kupuje gotowca .
    wiem...,że zle -ale to sa między innymi te błędy optymalnopodobnej .
       Nie potrafie tak ortodoksyjnie -Wage mam w oku i brzuchu .

adam319

Ja mam szczęście bo znalazłem taki sklep firmowy masarni gdzie kupuję coś co wygląda jak pasztetowa, ale zrobione jest wyłącznie z wątroby wieprzowej i smalcu.
Pierwszy raz spróbowałem to byłem w szoku, ani soli, ani pieprzu, ani bułki – samo zdrowie.

Nie wiem kto jeszcze to kupuje, może właściciele rasowych psów i kotów, a może w okolicy jest tylu optymalnych.
:-)

Rudka

U nas odwrotnie -sklepów duzo ,ale oszukują - w wędlinach- czuje  cos niedobrego
  ,czasami nawet plastra nie jestem w stanie zjeśc
  jedynie biała jest znośna -z salcesonami podobnie -słone
     Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga
      a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze
      na pazurach zadziory.
 

adam319

Cytat: Rudka w 2008-10-09, 00:35:49
Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga, a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze na pazurach zadziory.

Może tobie, zawarty w serze, tłuszcz mleczny pomaga – czyli masło. Białko mleka to porażka w porównaniu z żółtkiem czy kolagenem wieprzowym.
8)

Rudka

żółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane ,
ale nie zawsze żółtka jadam bo ..bywa ,ze padłem nadrobie białka.
    Pisałeś tam komuś ,ze przedobrzyła -ja chyba mam podobnie .taki kwasibrzuch ze mnie :P
   Dziwne faktycznie z tym serem -może dlatego ,ze dawniej dzień bez mlecznych
praktycznie nie istniał.
Oczywiście ,ze prawda jest z tym kalogenem bo  kręgosłup wogóle nie boli
      a pomyśleć ,ze jeszcze pare lat temu na desce spałam  :D :D
     

kangur

Cytat: Rudka w 2008-10-09, 00:35:49
   Adam -dlaczego piszesz ,ze ser żółty to gorsze białko??? Mnie na paznokcie najlepiej pomaga
      a łapy czy nogi -owszem są super ale co jakiś czas musze kupic sobie troche sera jak widze
      na pazurach zadziory.
 

Rudka!
Czy nie brakuje Tobie wapnia?
Zrob sobie kapuste kiszona wzbocana wapniem. !/2 lyzki stolowej zmielonych skorupek z jaj na 1kg kapusty w trakcie kiszenia. Bedziesz miec twarde i blyszczace paznokcie.
Nie chodzi o bialko ze sera, tylko o wapn.

adampio

Cytatżółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane

Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie.

grizzly

Cytat: adampio w 2008-10-09, 11:20:16
Cytatżółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane

Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie.

:P :P :P


adam319

Cytat: Waldek w 2008-04-20, 09:28:16

Surowe jem czasami tylko żółtka kiedy potrzebuje extra zastrzyku energii vitalnej  :lol:

Zrób experyment jak masz dobre jajka zerówki. Jednego ranka zjedz ugotowane. Drugiego zjedz surowe żółtka. Jest różnica co?  :o
Generalnie ugotowane, usmażone, a przynajmniej sadzone ledwie ledwie ścięte, ale taki proponowany przez Waldka eksperyment pewnie od razu nie zabije. :-)
Tak samo utarte z odrobiną cukru żółtka można zalać gorącym masłem lub ledwie ledwie letnim.
8)

PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?

_flo

Cytat: grizzly w 2008-10-09, 11:21:16
Cytat: adampio w 2008-10-09, 11:20:16
Cytatżółtka to najczęściej pije,może będą lepsze gotowane

Rudka, surowe zoltka blokuja przyswajalnosc niektorych, waznych witamin w naszym organizmie.

:P :P :P


Cytat
PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?

Pewnie ze sie skusi, bo surowe zoltka niczego nie blokuja. Awidyna w bialku bialka blokuje przywajanie witaminy B-iles. Misiek sie nabija z internetowych porad zywieniowych.

grizzly

Cytat: adam319 w 2008-10-09, 12:04:34
...PS Ciekawe czy Grizzly skusi się na surowe żółtko czasami?...

Adam przez sympatie dla Ciebie, zadam Tobie pytanie?
Tylko prosze nie odpowiadac publicznie!!!  8)

Jakie zoltko z "jaja" jest "lepsze" surowe czy ugotowane? 8)


adam319

Zawszę mogę napisać salmonellową odpowiedź:

Surowe jest bogatsze, a ugotowane jest prostsze.
:shock: 8)

zenon

Cytat: Rudka w 2008-10-08, 23:36:18
  Niezly pasztet

No.... Jestem w szoku.
Zastanawiam sie co motywowalo czlowiekiem ktory ukladal ten "przepis".
- co by jeszcze tu badziewnego dowalic?
- dawaj pleko w proszku: kazeina, laktoza, utleniony cholesterol.
- to dajmy gluten dla pewnosci..
- wrzuc jeszcze soje dla lepszego efektu..

Taki pasztet to mozna na wojnie przeciwnikowi zrzucac z samolotow. Nowoczesny rodzaj broni biologicznej.
"Pasztet trojanski"

zenon

Cytat: adam319 w 2008-10-09, 00:50:39
Bialko mleka to porazka w porownaniu z (...) kolagenem wieprzowym.

To chyba nieprawda...

zenon

Cytat: adam319 w 2008-10-09, 15:17:52
Zawsze moge napisac salmonellowa odpowiedz:


Ja od poczatku tego roku zjadlem jakies 2 tys surowych zoltek i jaj.
Moj znajomy tak samo.

Zgadnij ile razy kazdy z nas chorowal na salmonelle.

adam319

Cytat: zenon w 2008-10-09, 23:32:46
"Pasztet trojanski"

Dobre! :-) Czuję, że się przyjmie na stałe.

Kiełbasa trojańska, Majonez trojański, Trojański kubek, Mlemix trojański, Margaryna trojańska, Vegeta trojańska, Ciasto trojańskie, Mieszanka trojańska, Konfitury trojańskie, Ser trojański, Mleko trojańskie, Śmietana trojańska, Olej trojański.

Obiecuję używać i nadużywać.
8)

adam319

Cytat: zenon w 2008-10-09, 23:43:14
Cytat: adam319 w 2008-10-09, 15:17:52
Zawsze moge napisac salmonellowa odpowiedz:
Ja od poczatku tego roku zjadlem jakies 2 tys surowych zoltek i jaj.
Moj znajomy tak samo.
Zgadnij ile razy kazdy z nas chorowal na salmonelle.
Każdy przeczytał to na co jest wyczulony, mało moich postów czytałeś, to był żart:
Zawsze mogę napisać Salomonową odpowiedź.
8)

adam319

Cytat: zenon w 2008-10-09, 23:38:21
Cytat: adam319 w 2008-10-09, 00:50:39
Bialko mleka to porazka w porownaniu z (...) kolagenem wieprzowym.
To chyba nieprawda...

Cytat: admin w 2007-10-30, 09:30:59
Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!)

Cytat: admin w 2007-12-06, 17:17:46
Dlatego głównym źródłem białka, prócz żółtkowego powinien być kolagen, który prócz mieszanki aminokwasów ma jeszcze w sobie to "coś".