Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Majonez jako źródło tłuszczu

Zaczęty przez susi33, 2008-10-22, 18:18:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

susi33

Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.

sylwiazłodzi

Majonez nie jest z powietrza , więc doliczyć go powinnaś. A jak zjesz go co jakiś czas to nic sie nie stanie . Ja czasami jem Winiary, czasami Kielecki. Ale nie codziennie bo lubię różnorodność.

zdrowa

Cytat: susi33 w 2008-10-22, 18:18:40
Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.

Ja robię majonez sama. Jedno żółtko, łyżeczke musztardy, ciut soli i 100g oleju słonecznikowego. Mikserem  w dwie minuty. I wiem co jem.

zenon

http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,2173,sosy__majonez__Dekoracyjny_Winiary.html

Majonez dekoracyjny winiary:
"Kw. tl. nasycone                 6.12 g 
Kw. tl. jednonienasycone         46.39 g
Kw. tl. wielonienasycone         23.95 g
"


Edyta

Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....

maf

Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf

Edyta

Kielecki majonez jest najlepszy.

adampio


adampio

Cytat: maf w 2008-10-23, 17:08:10
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf

to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!

super sosik na zomno cieplo, letnio czy w innyh sposob: majonez, smietana i musztarda..moze byc ( na jeden raz ) w proporcjach : zyzeczka majonezu pomorskiego, lyczeczka smietany kwasnej 38 % i pol lyeczki musztardy!!!!  Dobry do wszystkiego, nawt do ryby

sylwiazłodzi

Adampio albo ten Pomorski to żart . Bo Ja takiego nie znam. :D Albo ty w tej zagranicy jadasz taki Majonez?  :lol: Czy na Pomorzu jest taki i Ty tam zaglądzasz , bo Ja jestem z Łodzi. No to możemy sie policytować bo najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:

Edyta

Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  :D

sylwiazłodzi

O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.

maf

Cytat: adampio w 2008-10-23, 20:50:09
Cytat: maf w 2008-10-23, 17:08:10
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf

to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!


Tematem na ktory odpowiedzialem jest post edyty, nie zwiazany z tematem watku. Przeczytaj dokladnie co napisala Edyta, co ja odpowiedzialem.
I nie mam problemow, co sugerujesz.
Pozdr
maf

maf

Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf

lekarka

Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf

Podziel się wiedzą Maf.
Poza T wieprzowym, kokosem, ol. palmowym, oliwą z oliwek nie potrafię wymyślić nic z T nasyconych.
Oczywiście przy likwidowaniu chorób zależnych od śmietany (czyli wszystkich chorób). Ghee nie biorę pod uwagę (jako rodzaj masła; niby-bezalergenowy).

adampio

Cytat: Edyta w 2008-10-23, 20:55:45
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  :D

adampio

Cytat: adampio w 2008-10-23, 23:27:41
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 20:55:45
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

adampio

Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf

Maf, ja tez.....slonina, smalec, podgardle i inne.

W dalszymciagu mowie, ze tematem postu jest " majonez"........masz problem.....to sie nie wypowiadaj....chyba proste!!!!!????

masz cos konstruktywnego do powiedznia, jak robisz swoj wlasny majonez, jak  albo gdzie kupis w Polsce najlepszy POMORSKI majonez ...to sie odezwij  :D :D :D

kodar

Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, :)
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.

sylwiazłodzi

W takiej konfiguracji to jeszcze nie, Kodar. Spróbuję. Ale wczoraj jadłam żółty serm w plastrach przekładany masłem osełkowym w plastrach i do tego na każdej warstwie wędzona ryba tłusta- szprotki. Ale następnym razem muszę kupić żółty ser w innym miesjcu bo ten smakował do kitu. I to mi trochę zepsuło smak.