Dieta optymalna od pierwszych dni (odczucia, zmiany)

Zaczęty przez Optybeginner, 2008-11-08, 02:10:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

toan

Cytat: adam319 w 2008-11-21, 01:21:15
Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie pochłonąć organizm zdrowego człowieka.

A do tego: wchłania się z jekita głównie Fe+2 i aktywnie, gdzie kofaktorem enzymu jest cuprum.  :wink:
Czyli, aby wchłaniało się żelazo niezbędna jest odpowiedna ilość Cu w dawce pokarmowej.

ciekawostka:
w chowie cieląt na białe mięso klatki nie są zbijane za pomocą metalowych gwoździ, bo przeżuwacze mają florę bakteryjną, która potrafi zdegradować trójwartościowe żelazo do przyswajalnego dwuwartościowego.

maf

Cytat: Opal w 2008-11-21, 09:26:56
Kodar, maf, adam319 - bardzo dziękuję za zainteresowanie i cenne podpowiedzi :)

Zaczynam gotowanie wg przepisu maf, tylko bez śliwek suszonych - wielkie dzięki.
Dlaczego bez sliwek? Sliwki /suszone owoce/ nadaja glebie smaku. Nie bedzie slodko kwasna.
Pozdr
maf

adampio

CytatA tu handlarze nie zalecaja pic mleka i spozywac przetworow mlecznych. I kto tu ma racje?

Kangur, cos Ci sie chyba "porotowalo".
Handlarze zalecaja pic jak najwiecej mleka, bo inaczej poszliby w konkurs. To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.

Opal

maf - bez śliwek suszonych, ponieważ w domu mam tylko śliwki mrożone lub w powidłach, a nie chce mi się biec do sklepu po kilka śliwek. Myślę, że 1 łyżeczka cukru na garnek zupy mnie nie zabije :) zamiast tych śliwek.
Pozdrawiam

kangur

Cytat: adampio w 2008-11-21, 10:11:28
CytatA tu handlarze nie zalecaja pic mleka i spozywac przetworow mlecznych. I kto tu ma racje?

Kangur, cos Ci sie chyba "porotowalo".
Handlarze zalecaja pic jak najwiecej mleka, bo inaczej poszliby w konkurs. To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.

Na tym forum lekarke traktuje sie jako handlare. Czy teraz moje intencje sa jasne?

Edyta

To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.

No popatrz Ty sie Adam! Dzis dwonie do mojej kochanej Babci ,a Ona mi mówi,zebym piła mleko   :shock:  :D  (sama całe zycie pije - ma skończone 86lat) .
I kogo tu słuchać???  :shock: A niech to !  :shock: To moze żeby "wilk był cały a owca syta"   :mrgreen:, to pojem sobie miodu  :lol:

WojciechS

Cytat: kangur w 2008-11-21, 10:36:05
Na tym forum lekarke traktuje sie jako handlare. Czy teraz moje intencje sa jasne?

Jasne!, a ty czym handlujesz na tym forum. Branża mnie interesuje.

adampio

Cytat: Edyta w 2008-11-21, 10:42:31
To wlasnie dr. JK nie zaleca picia mleka z powodu zlego BTW, dlatego pijemy tylko smietanke, jemy tluste sery i maslo z minimum 720 kcal.

No popatrz Ty sie Adam! Dzis dwonie do mojej kochanej Babci ,a Ona mi mówi,zebym piła mleko   :shock:  :D  (sama całe zycie pije - ma skończone 86lat) .
I kogo tu słuchać???  :shock: A niech to !  :shock: To moze żeby "wilk był cały a owca syta"   :mrgreen:, to pojem sobie miodu  :lol:

OK, to moze dokladniej napisze, ze Dr. Jan Kwasniewski  nie zaleca na ZO/DO picia mleka ze wzgledu na zle BTW. Zwlaszcza dzieciom :shock:Czy tera juz jest "jasniej"?

Edyta

Cytat: adampio w 2008-11-21, 11:00:22

OK, to moze dokladniej napisze, ze Dr. Jan Kwasniewski  nie zaleca na ZO/DO picia mleka ze wzgledu na zle BTW. Zwlaszcza dzieciom :shock:Czy tera juz jest "jasniej"?

Cytat: MORGANO w 2008-11-18, 22:57:48

Jem wszystko tylko inaczej. I każdy tak może byle zachować popularnie się mówi umiar a optymalnie się mówi trzeba przestrzegać proporcje BTW.
Kto tego nie rozumie jest w błędzie jeść można wszystko przy zachowaniu proporcji.

Nie można na DO/ŻO napić sie np. pół szklanki mleka(jesli komuś nie szkodzi) niekoniecznie codziennie i od własnej krówki lub kózki?  8)

adampio

Cytat: Edyta w 2008-11-21, 11:14:01
Cytat: adampio w 2008-11-21, 11:00:22

Cytat: MORGANO w 2008-11-18, 22:57:48

Jem wszystko tylko inaczej. I każdy tak może byle zachować popularnie się mówi umiar a optymalnie się mówi trzeba przestrzegać proporcje BTW.
Kto tego nie rozumie jest w błędzie jeść można wszystko przy zachowaniu proporcji.

Nie można na DO/ŻO napić sie np. pół szklanki mleka(jesli komuś nie szkodzi) niekoniecznie codziennie i od własnej krówki lub kózki?  8)

Jezeli chodzi o mnie, to niech ludzie pija nawet ,leko z zawartoscia 0,2%. Nie mam nic przeciwko temu. Pytanie tylko po co zasmiecac organizm czyms co jest bezwartosciowe?

Ja w miejsce tej zabarwionej wody napije sie zdrowej / dla mnie /  smietany 38%.

A stwierdzenie, ze na ZO/DO jemy wszystko, zachowujac BTW jest pojeciem wzglednym. Chleba nie jemy,  cukrow prostych nie jemy itd. I piodejrzewam, ze jest to czesc  wypowiedzi Morgano, bo z tego co wiem, Morgano chleba nie jje!!!

MONIKAW

Też jestem tego zdania.
Nie  służą mi  ani cukry proste ani zboża. Na poczatku DO jadłam je w ilościach śladowych (typu panierki, dwie kostki czekolady)
to był błąd. Nie wiem jak jest u osób zupełnie zdrowych ale w chorobach z autoagresji nie ruszałabym tego.

adampio

Cytat: MONIKAW w 2008-11-21, 11:32:51
Też jestem tego zdania.
Nie  służą mi  ani cukry proste ani zboża. Na poczatku DO jadłam je w ilościach śladowych (typu panierki, dwie kostki czekolady)
to był błąd. Nie wiem jak jest u osób zupełnie zdrowych ale w chorobach z autoagresji nie ruszałabym tego.

Nie ma osob zupelnie zdrowych, bo juz kazdy z nas zaliczyl lekarza w swoim zyciu, zjadl pare kilo antybiotykow itd. Ale masz racje, nalezy patrzec na reakcje organizmu i odstawiac to co nam nie sluzy.

Edyta

Cytat: adampio w 2008-11-21, 11:20:19
Pytanie tylko po co zasmiecac organizm czyms co jest bezwartosciowe?

PS.W sumie to fajnie jest tak "zasmiecać" swój organizm dobrych kilkadziesiąt lat!  :wink:

adampio

Cytat: Edyta w 2008-11-21, 11:45:18

PS.W sumie to fajnie jest tak "zasmiecać" swój organizm dobrych kilkadziesiąt lat!  :wink:

Na naszej ulicy mieszka czlowiek, ktory pil prrzez swoje cale zycie i pije w dalszym ciagu. Dzis ma ponad 60 lat a pil ostatnie 40-sci.....i tez nie narzeka.

Edyta

A skoro juz tak piszemy znów o tych "strasznych mlecznych",to mąż mi kiedys opowiadał,ze ktoś,gdzies tam z jego rodziny od dzieciństwa nie pił mleka i nie jadł niczego co było z nim zwiazane (jakiś uraz z dzieciństwa-coś zobaczył ,czy jak -nie pamietam dokładnie) i wyobraśta se ,że ten ktoś miał astme  :shock: Czujeta to???
Nie jadł mlecznych,a miał astme  :shock: To przecie niemożliwe!  :shock:  wszak to mleczne odpowiadają za wszelkie "astmatyczne" sprawy  :shock:

PS.Opowiadał mi to dlatego,żeby mi udowodnić,że nie trzeba pić mleka,żeby mieć astme  :lol:

Edyta

Cytat: adampio w 2008-11-21, 11:53:03
Cytat: Edyta w 2008-11-21, 11:45:18

Na naszej ulicy mieszka czlowiek, ktory pil prrzez swoje cale zycie i pije w dalszym ciagu. Dzis ma ponad 60 lat a pil ostatnie 40-sci.....i tez nie narzeka.

To też znałam takiego gościa z osiedla,który pił ,pił,pił i pił i umar w wieku 65 lat  :shock: Czujesz to??? Nie dożył 90-tki   :shock:

MONIKAW

Mam babcię w wieku 96 lat jak na ten wiek jest zdrowa, czyta, robi na drutach, podlewa dzialkę....Żywi się tradycyjnie choć lubi jeść tłusto. Tez piła mleko ale tego z "kartonu " nie ruszy.

kodar

Cytat: MONIKAW w 2008-11-21, 11:32:51
Też jestem tego zdania.

ja mam arytmie i tylko uciszylam ja calkowicie rezygnujac ze zboza i wszelkich cukrow prostych.
Nie jadam zadnych owocow i czekolad.Czyli jak mam ochote na czekolade,to rozpuszczam kostke masla,dodaje lyzke kakao  i  zoltka oraz przyprawe czili albo kurkume oraz kieliszek alkoholu-Super te  trufle Daniela :P

zbynek

Chleba nie jemy, cukrow prostych nie jemy itd. I piodejrzewam, ze jest to czesc wypowiedzi Morgano, bo z tego co wiem, Morgano chleba nie jje!!!
Cytat„Chlebek firmy BENUS kupuję
już od ponad dwóch lat jest pakowany w paczki 500gramowe w której znajduję
siedem kromek każda po około 70 gram to daje na 1 kromkę 20 węglowodanów.
W sobotę i niedzielę zajadam tylko po pół kromki w pozostałe dni dziennie
tylko i wyłącznie 1 kromkę. „

http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=33800&highlight=chleb#33800

Edyta

Cytat: MONIKAW w 2008-11-21, 11:59:04
Mam babcię w wieku 96 lat jak na ten wiek jest zdrowa, czyta, robi na drutach, podlewa dzialkę....Żywi się tradycyjnie choć lubi jeść tłusto. Tez piła mleko ale tego z "kartonu " nie ruszy.

O widzisz!  :D Piękny wiek!  :D
Pozdrów Babcie ode mnie!  :D