Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Paliwo dla mózgu.

Zaczęty przez lekarka, 2008-12-21, 12:55:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Work Buy Consume Die

Zyon

Polska mysl naukowa i dietetyczna ma sie niezmiennie dobrze :D

Cytatmówi dr Marta Sochocka z Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu
Joanna Bosakowska: Co pani mózg zjadł dziś na śniadanie?

Dr Marta Sochocka*: Oczywiście glukozę, czyli cukier prosty, bo to główne paliwo dla naszego mózgu. Mój organizm uzyskał ją w procesie trawienia tego, co zjadłam na śniadanie: mieszanki różnych płatków zbożowych z suszonymi owocami, do której wkroiłam banana, dodałam jogurt naturalny i odrobinę cynamonu.

Mózg się dzięki temu szybko obudził?

- Tak, ponieważ bardzo dobrze jest łączyć białka z węglowodanami, gdy potrzebujemy stałego dopływu energii, która zapewni nam spokój i koncentrację w pracy czy na zajęciach w szkole. Wysiłek intelektualny powoduje zwiększone zapotrzebowanie mózgu na energię.

Cały tekst: http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,142076,18904404,co-jada-nasz-mozg-lubi-platki-banany.html#ixzz3mkFj0veD

Work Buy Consume Die

Gavroche

Dobrze gada, po co więcej? ;)

vvv

Może nawet ma lepszy wzrok.
:wink:

Zyon

Cytat: Gavroche w 2015-09-25, 12:35:31
Dobrze gada, po co więcej? ;)
Mloda jest i juz ma tytul doktora :D
Szczerze to zalamac sie mozna po takich wypowiedziach jak np ta "Jestem co prawda zwolenniczką ograniczania spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, ale uważam, że masło i sporadycznie jedzone czerwone mięso nie zaszkodzą."

To poziom swiadomosci jak z przecietnego portalu o niczym.
Work Buy Consume Die

administ

Bardzo mi się poglądy pani Sochockiej podobają, a szczególnie śniadanie, które powinno być szeroko rozpropagowane wśród mas pracujących nie tylko mózgiem.  8)

Zyon

:lol:
Ja sie tak zastanawiam, ze taki doktorat to moze w zasadzie zrobic niemal kazdy, bo te jej madrosci to typowy zlepek informacji z portali, gazet, foznych for etc.
Bardzo mi sie podobalo to o tluszczach zalepiajacych szczeliny synaptyczne, to prawie jak ten gluten dziurawiacy jelita czy cholesterol zalepiajacy zyly.
Work Buy Consume Die

administ

Więcej bobu i innych strączkowych... ;)

vvv

Narzekanie warto udekorować danymi, zawsze fakty są lepsze od wrażeń.

Po lewej 100g orzechów włoskich, po prawej 100g masła.
Jak by nie patrzeć w nasyconych jest przepaść.
Oczywiście kontekst może być różny.

http://s9.postimg.org/jqhgomk7j/image.png

(http://s9.postimg.org/jqhgomk7j/image.png)
:wink:

Zyon

Cytat: admin w 2015-09-25, 13:14:27
Więcej bobu i innych strączkowych... ;)
Wiadomix, do tego polac sojowym majonezem. Pychota :D
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: Zyon w 2015-09-25, 12:28:08
Polska mysl naukowa i dietetyczna ma sie niezmiennie dobrze :D

Cytatmówi dr Marta Sochocka z Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu
Joanna Bosakowska: Co pani mózg zjadł dziś na śniadanie?

Dr Marta Sochocka*: Oczywiście glukozę, czyli cukier prosty, bo to główne paliwo dla naszego mózgu. Mój organizm uzyskał ją w procesie trawienia tego, co zjadłam na śniadanie: mieszanki różnych płatków zbożowych z suszonymi owocami, do której wkroiłam banana, dodałam jogurt naturalny i odrobinę cynamonu.

Mózg się dzięki temu szybko obudził?

- Tak, ponieważ bardzo dobrze jest łączyć białka z węglowodanami, gdy potrzebujemy stałego dopływu energii, która zapewni nam spokój i koncentrację w pracy czy na zajęciach w szkole. Wysiłek intelektualny powoduje zwiększone zapotrzebowanie mózgu na energię.

Cały tekst: http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,142076,18904404,co-jada-nasz-mozg-lubi-platki-banany.html#ixzz3mkFj0veD

Dziwne, że "mózg żywi się glukozą", skoro "60% suchej masy mózgu stanowi sam tłuszcz, wchodzący w skład membran tłuszczowych".

http://www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/27-odzywianie-mozgu

"Wśród podstawowych składników pokarmowych istnieją pewne pokarmy  wydatnie poprawiające funkcjonowanie mózgu w tym np. podnoszące pamięć czy usprawniające procesy poznawcze.
W minionych latach traktowano tłuszcze jako składniki pokarmowe niezdrowe i niepożądane w diecie, aktualnie uważane są one za element niezbędny w utrzymaniu funkcji komórek mózgu, ponieważ składa się on  głównie z tkanek tłuszczowych. Tłuszcz ogólnie dostarcza energii również dla mózgu, także wówczas gdy jest ona niezbędna do przenoszenia witamin z grupy B i innych mikro związków odżywczych pomiędzy neuronami (wytworzenie czystego ATP) oraz uczestniczy w gromadzeniu wody. "

Gavroche

Rozmawiałem o tym z neurologiem ostatnio.
Dla niego oczywiste jest, że neurony nie chodzą na cukrze, ale nie jest pewien co jest paliwem dla gleju... :?
Generalnie dla niego oczywiste było, że tłuszcz to podstawowe źródło energii u ssaków, ale też (chyba zgodnie z prawdą) możemy spalać wszystko, co tylko da się spalić przy dostępie tlenu. 8)

administ

Po co pisać takie rzeczy od rzeczy?  :shock:
Przecież każdy wie, że "mózg potrzebuje co najmniej 120g, na dobę do prawidłowego funkcjonowania", a wg najnowszych badań nawet może i mol.  8)
I lepiej tego się trzymać. ;)  :lol:
I więcej bobu i strączkowych...  :D

Gavroche

Ale po nich wietrzne jest jakoś... :?

administ

I co z tego, skoro ponoć od smrodu nikt nie umarł... ;)  :lol:
A od przeciągów, jak najbardziej!  8)

administ

:D
Ostatnio na www.dr-kwasniewski.pl wchodzi znacznie więcej zagraniczników niż domena.pl, no ale wiadomo dlaczego.
Translator googla się grzeje... ;)

renia

Przychodzą po paliwo dla mózgu... :wink:

RafałS

To dopiero przeprawa, ironie, sarkazmy, cynizmy, metafory i rzeczy o których się tłumaczowi nie śniło. Pewno najgorszy sort polaków coś namieszał.  :twisted:

Jarek

Cytat: renia w 2015-12-17, 15:40:47
Przychodzą po paliwo dla mózgu... :wink:
Ale trzeba mieć geny by na takim paliwie żyć ,wielu próbowało i nic ,geny się zmieniły i bida  :lol: :wink: