Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Mukowiscytoza

Zaczęty przez kriss, 2008-12-22, 18:06:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

kriss

Do Lekarki.

Jestem jeszcze młoda a przynajmnie tak sie czuje,mam 47 lat :P
A jeden rodzaj białka na dobe to znaczy że np.albo mięso albo bialko z jajek?
Ja zazwyczaj białko z jajek wyrzucam,spożywam je tylko tam gdzie musze np.w omlecie by sie nie rozwalił.
w święta rzeczywiscie przekraczałam wegiel.Jadlam za dużo bigosu za którym przepadam i stąd napewno to pogorszenie.Aha no i alkohol niestety byl :oopkilka
Kilka kieliszkow gorzałki ze spirytusu oraz kilka piwe,
już sie nigdy nie napije 8) przyrzekłam to sobie  :!a było juz tak ze mną lepiej i wszystko wzięlo w łeb :P

Edyta

Cytat: kriss w 2009-01-06, 10:57:49

już sie nigdy nie napije 8) przyrzekłam to sobie  :!a było juz tak ze mną lepiej i wszystko wzięlo w łeb :P

Nie oszukuj sie  :P Przynajmniej tego nie rób sobie  :P 
Ja bardzo lubie koniak.W sumie ten zapach za mną chodzi,wciaz uwodzi mnie  :P ,ale przeciez nie bede piła codziennie -musze rotować tak co miesiac mniej wiecej  :P ,bo coby nie mówic alkohol mi szkodzi  :( :cry: -boli mnie brzuszek  :P

kriss

Ja też lubiŁam w towarzystwie sobie popic ,ale już od kilku lat mi szkodzi :(
No i niestety przez te cholerne chorubska to człowiek musi abstynentem sie stac :P No cóż takie jest życie..
Nie ma sie co oszkjiwać,jak szkodzi to na bok z tym,precz :P :!:

Edyta

Cytat: kriss w 2009-01-06, 16:56:32

Nie ma sie co oszkjiwać,jak szkodzi to na bok z tym,precz :P :!:

Powiem Ci w zaufaniu,ze ja tez przez kilka lat nie wziełam kropli do ust ,oczywiscie alkoholu  :P -szkodziło i koniec,ale teraz jakoś "odpukać" ,troche "od swieta"  mi nie szkodzi.Moze Tobie tez taka przerwa potrzebna  8)

kriss

E dytko .nie oszukuj :P
już ja tam wiem...ile ty pijesz :lol:
czytam wszystkie twoje posty i poznaje  :mrgreen:po postach :D :D :D :D :D
Za kołnierz nie wylewsz :P

Edyta

Idąc Twoim tropem musiałabym pic od dziecka  :)   8)
W sumie ciesze sie,ze taka jestem.Własnie wczoraj moja koleżanka składała mi na urodzinki życzenia,abym sie nie zmieniała -tez w sumie taka jak ja  :D

kriss

Edtyko...żartowalam, :P
Mam nadzieje ze sie na mnie nie obrazisz :D

Edyta

A tak miedzy nami ,to co Ty pijesz?  :P
Ja jak nie mam pieniedzy w środku miesiaca,to chodze po smietnikach ,zbieram puszki i sprzedam,to mam troche pieniedzy na jakies tanie wino i klubowe.
A jak mąż weźmie 10 wypłate ,to kupuje mi whisky i karton popularnych -to mi starcza na tydzień.
A jak u Ciebie?

PS.Oczywiscie,ze sie nie obrazam  :P

kriss

U mnieto jak do tej pory ,to raczej pelna kultura :D :D :D

Edyta

No ja tez kulturalnie zbieram puszki.Coprawda ,kiedys weszłam na szyjs "rewir" i oberwałam,ale zwykle,to pełna kulturka  8) :P

kriss

NO dosc tych żartow :!:
chyba przesadziłyśmy już :P
Lubie żartować ,ale co za dużo to niezdrowo...
Nie jestesmy same na tym forum  Sorry,
ale ja już poważnieje od teraz :P

kriss

Edyta

Ja cały czas jestem powazna  8)
Pozdro!  8)

goguś

Zbieranie puszek to nie takie hop siup.Najbardziej kumaci wstaja o 5 rano i wybieraja co najlepsze,pozniej to same ogryzki zostaja.

Edyta

Mnie sie nie chce wstawac o 5 rano,dlatego stać mnie tylko na tanie wino,ale jak mąż weźmie wypłate ,to mi cos kupi lepszego  :P  8)

Blackend

Cytat: kriss w 2009-01-06, 10:57:49
w święta rzeczywiscie przekraczałam wegiel.Jadlam za dużo bigosu za którym przepadam i stąd napewno to pogorszenie.

bigos akurat ma niewiele węglowodanów, nawet 2kg dziennie gdybyś zjadła wszystko by było jeszcze w normie.
Nie mówiąc juz o tym, że bigos jest wspaniałą zbilansowaną potrawą o odpowiedniej proporcji.
Koniecznie zapoznaj sie z tabelami podającymi zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów w wybranych produktach np. tu http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=4

kriss

A tak pozatym to nie obrzeralam sie niczym :DNiewiem czemu?
Mam cholerne zatwardzenie ,az mnie brzuch boli bo kilka dnie nie bylam ze stolcem.
lewatywy nie pomagają. :x ten cholerny sluz ze zatok mi cały przewód pokarmowy zakleił.
Jednym słowem MAKABRA 8)
CHwilami mam wszystkiego dosć :!:

Ja to wszystko widze na zielono :(

ziutek

Dr J.K. pisze w książce, zjeść kilka suszonych śliwek
zastosuj sobie 2 herbatki normosanu, tylko zaparz w termosie, lepiej się naparzy niż w szklance, jeżeli mało to jeszcze jedną

są jeszcze takie herbatki w czerwonym opakowaniu, ale nie pamiętam nazwy,
jest jedynka i dwójka (mocniejsza)
może ktoś podpowie

też tak miałem po antybiotykach, bo zapomniano mi przepisać tych bakterii ,
przewód pokarmowy się wysterylizował

kodar

Cytat: kriss w 2009-01-07, 07:51:24
A tak pozatym to nie obrzeralam sie niczym :DNiewiem czemu?
Mam cholerne zatwardzenie ,az mnie brzuch boli bo kilka dnie nie bylam ze stolcem.
lewatywy nie pomagają. :x ten cholerny sluz ze zatok mi cały przewód pokarmowy zakleił.
Jednym słowem MAKABRA 8)
CHwilami mam wszystkiego dosć :!:

Ja to wszystko widze na zielono :(
naczczo oliwa  pomaga,rowniez przegotowana ciepla woda do wypicia.Same warzywa bez bialka ale z tluszczem.U mnie duza ilosc tluszczu jednorazowo ok.100g wraz z gotowanymi warzywami powoduje niesamowicie dlugie  wyproznianie,nawet gdy juz nie mam czym. :P

kriss

Cytat: lekarka w 2008-12-26, 19:20:54
Życzę Sobie (tak już poświątecznie :D) by sprawdzić mukowiscydozę. Bea, skoro mukowiscydoza ujawnia się w różnym okresie życia u dziecka i "czasem jest gorzej a czasem lepiej" to można wrócić do stanu metabolicznego sprzed ujawnienia się jej i/lub można zrobić tak by było cały czas "lepiej" (skąpoobjawowa mukowiscydoza) :D :D :D. Skoro mają pomagać suplementy to CZEMU ZMIANA DIETY NIE POMOGŁABY? Kriss, siostrze daj spokój, nie da się pomóc na siłę, paznokcie można tylko połamać i się pokaleczyć przy tym.

Czekam na Panią Doktor..
Czy dowię sie cos wiecej na temat Mukowisydozy,i zechce sie mną zając?
Dusze sie...Na 80 %  ją mam. :(