Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?

Zaczęty przez mumi, 2009-01-09, 18:50:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krystyna*Opty*

Mumi, najlepiej będzie jak z uwagą sama przeczytasz ABC Żywienia Optymalnego:

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80    co powinno Ci wyjaśnić wiele wątpliwości.

mumi

Krystyna
dziękuję za link, wcześniej czytałam już zasady, ale chętnie je sobie odświeżyłam

od paru dni rano nie chce mi się jeść
podoba mi się też ciągły sen, nic mnie nie wybudza, a wstaję zanim kur zapieje
dziś np. godzinę przed, ale to też pewnie spowodowane nerwami, bo w tym dniu parę osób podniesie mi ciśnienie  :x

w każdym razie Wam życzę miłego piątku...już samo słowo piątek brzmi miło  :lol:

adampio

Spokojne i ciagle spanie zapewniaja Ci zjedzone na noc weglowodany !!!!

Jezeli rano nie jestes glodna to przesun sobie sniadanie na pozniejsza godzine, np....na ta kiedy bedziesz glodna. :D

_flo

mumi, z tymi weglowdanami "na sucho" wieczorem to jest tak, ze jak caly dzien jesz na modle ZO, czyli semi-postu, to wieczorem odpowiedz trzustkina rosnaca glikemie po W powinna byc zdecydowanie mniejsza = mniej insuliny = mniej w biodra.
W w formie glikogenu zostana na potem, powinny starczyc ci na caly dzien.

to z tego co ja sie orientuje, b. mozliwe ze sie myle.

Opal

Cytat: _flo w 2009-01-23, 15:07:57
mumi, z tymi weglowdanami "na sucho" wieczorem to jest tak, ze jak caly dzien jesz na modle ZO, czyli semi-postu,[/guote]

Odpowiedź nie była do mnie skierowana, ale ja też chciałabym dokładnie zrozumieć mechanizm chudnięcia na wieczornych węglowodanach. Z powyższego cytatu wynika: "ze jak caly dzien jesz na modle ZO" to znaczy jesz zgodnie z zasadami Żywienia Optymalnego, dalej piszesz: "czyli semi-postu" - dokładnie nie rozumiem, czy chodzi o brak jakiegoś postu? Na ŻO nie uznaje się postów, więc wyjaśnij wyraźnie. Semi to jest skrót od czego?

[guote] to wieczorem odpowiedz trzustkina rosnaca glikemie po W powinna byc zdecydowanie mniejsza = mniej insuliny = mniej w biodra.
W w formie glikogenu zostana na potem, powinny starczyc ci na caly dzien.to z tego co ja sie orientuje, b. mozliwe ze sie myle.

Ciągnąc dalej zapytam o resztę. "to wieczorem odpowiedz trzustkina rosnaca glikemie po W powinna byc zdecydowanie mniejsza = mniej insuliny = mniej w biodra"
Przeczytałakm kilka razy i nic nie pojmuję :(
Czyli, że trzustka wymusza glikemię? Przepraszam, ale nie jestem biochemikiem ani lekarzem, więc poproszę o większą łopatologię :)

Opal

W umieszczonym cytacie wkradł się błąd. To jest moja wypowiedź: "Odpowiedź nie była do mnie skierowana, ale ja też chciałabym dokładnie zrozumieć mechanizm chudnięcia na wieczornych węglowodanach. Z powyższego cytatu wynika: "ze jak caly dzien jesz na modle ZO" to znaczy jesz zgodnie z zasadami Żywienia Optymalnego, dalej piszesz: "czyli semi-postu" - dokładnie nie rozumiem, czy chodzi o brak jakiegoś postu? Na ŻO nie uznaje się postów, więc wyjaśnij wyraźnie. Semi to jest skrót od czego? "

_flo

glikemia = poziom glukozy we krwi, rosnie po posilku, zwlaszcza po weglowodanowym
trzustka wydziela insuline, ktora miedzy innymi zbija poziom glukozy - sprawia, ze komorki "otwieraja drzwi" i pobieraja glukoze
semi-post = prawie post. post i ZO = dieta wyskotluszczowa

Opal

Nie odpowiadasz, a mnie się zaraz mózg zlasuje  :roll: :roll: :roll: Czy to chodzi o to, że gdy nie jemy węglowodanów przez cały dzień, to trzustka ogranicza wytwarzanie insuliny? Glikemia kojarzy mi się z brakiem cukru. Mniej insuliny, czyli brak tycia? Jak zjemy jednorazowo na noc W, to wymusimy spalanie swojego tłuszczu w nocy, bo węglowodany są spalane jedynie przy pomocy tłuszczu? Jak nie ma tłuszczu w pożywieniu, to organizm musi sięgnąć do tego zmagazynowanego. To pewnie przez to rano nie czujemy się głodni. Mogłam coś pokręcić, ale tak skomplikowanie piszesz... 8) :?

Opal

Odpisując zagadałam się przez telefon, dopiero teraz przeczytałam odpowiedź.Chyba strasznie się nie pomyliłam ;)

renia

Czyli, że trzustka wymusza glikemię? Przepraszam, ale nie jestem biochemikiem ani lekarzem, więc poproszę o większ± łopatologię :)
Cytat
Opal,napewno na schudnięcie zamiast "łopatologii" ,lepsza jest łopata

_flo

Opal

Cytat: renia w 2009-01-23, 22:08:49

hahahaha, a zamiast łyżki lepsza jest łyżeczka :)

Krystyna*Opty*

Cytat: renia w 2009-01-23, 22:08:49
Czyli, że trzustka wymusza glikemię? Przepraszam, ale nie jestem biochemikiem ani lekarzem, więc poproszę o większ± łopatologię :)
Cytat

Ino co tera kopać? Chyba dołki pod kimś... ;)  :lol:

Opal

Krysiu - spokojnie :) Kto pod kim dołki kopie - sam w nie wpada :)

renia

Opal

renia

Takie kopanie jest bardzo męczące, może chcesz skarby znaleść, może pieniądze :shock: :P Lepiej Opal oszczędzać siły :lol:

Opal

Odpowiedz, bo stajesz się coraz bardziej mniej wiarygodna. Kłapiesz jęzorem żeby gadać, a nic sobą nie reprezentujesz. Dowody kobieto!!!!

renia

Opal to jest oczywista "oczywistość", musiałabym wszystkie Twoje posty zacytować , ze wszystkich Twoich nicków :?

Opal

Jakich nicków? Czy Tobie się wszystkie szare komórki wyczerpały? Napisz do admina i też Ci odpowie, że nikogo innego nie udaję. Jak ześwirowałaś, to przynajmniej mnie do tego nie mieszaj. Chcesz cytować wszystkie moje wypowiedzi, tylko że one nie dotyczą tego, konkretnego tematu. Bujaj się buraczku!!!