Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Jaki jest mechanizm tycia na diecie optymalnej?

Zaczęty przez viola44, 2009-02-03, 22:12:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Cytat: admin w 2013-05-13, 08:11:33
Ło Matko Boska i Wielki Jahwe!  :shock:
Oraz Wy Drodzy Bracia i Siostry!
Wybaczcie moją arogancką pewność sebie! I odpuście mi pychę, albowiem ciężko zgrzeszyłem, moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina.

No i już jest OK?  :roll:
Czy jeszcze bardziej mam się kajać za cudzą głupotę?  :shock:

A ja w @Dario Ronin widzę metodykę działania tych... no... wyznawców Hare Kryszna. ;) Ale mogę się mylić. :D
O! I swoje prowokacje zasłania propozycją skupienia się na tekście, a nie jego autorze- skromniś taki. ;)

Radzio

Cytat: viola44 w 2009-02-04, 21:13:03
Cytat: czesio w 2009-02-04, 20:55:58
Dzień dobry Zet
seks to tylko odruch akceptacji.
Gra w szachy, to dopiero doznanie! :D

UWIELBIAM SZACHY, GDY UDAJE MI SIE POKONAC PARTNERA CZUJE SIĘ JAK OPTYMALNA Z 20 LETNIM STAŻEM. :D :D

Dziś już z 24-letnim. :D

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-07-14, 11:57:38
Cytat: viola44 w 2009-02-04, 21:13:03
Cytat: czesio w 2009-02-04, 20:55:58
Dzień dobry Zet
seks to tylko odruch akceptacji.
Gra w szachy, to dopiero doznanie! :D

UWIELBIAM SZACHY, GDY UDAJE MI SIE POKONAC PARTNERA CZUJE SIĘ JAK OPTYMALNA Z 20 LETNIM STAŻEM. :D :D

Dziś już z 24-letnim. :D
A tam, furda szachy!
Go, to jest wyzwanie!

Zyon

Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-07-14, 13:17:17
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr.

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-07-14, 13:20:41
Cytat: Zyon w 2013-07-14, 13:17:17
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr.

Doskonałe. :D
Na przykład z taką 24-o kilogramową... w plecaku. :lol:

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-07-14, 12:11:34
Cytat: Radzio w 2013-07-14, 11:57:38
Cytat: viola44 w 2009-02-04, 21:13:03
Cytat: czesio w 2009-02-04, 20:55:58
Dzień dobry Zet
seks to tylko odruch akceptacji.
Gra w szachy, to dopiero doznanie! :D

UWIELBIAM SZACHY, GDY UDAJE MI SIE POKONAC PARTNERA CZUJE SIĘ JAK OPTYMALNA Z 20 LETNIM STAŻEM. :D :D

Dziś już z 24-letnim. :D
A tam, furda szachy!
Go, to jest wyzwanie!

Gdyby nie ostatni punkt z reguł gry, to o sex'ie ani widu, ani słychu by było. :D Aniani, jak... te... no... dinozaury. :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-07-14, 13:34:15
Cytat: Gavroche w 2013-07-14, 13:20:41
Cytat: Zyon w 2013-07-14, 13:17:17
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr.

Doskonałe. :D
Na przykład z taką 24-o kilogramową... w plecaku. :lol:
Ale nie większą, bo plecaki, zwykle, do 30 dają radę :D

Radzio

Cytat: Zyon w 2013-07-14, 13:17:17
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Jak to jest!
Niedojda, bo nie dojada.
Bo ja na przykład odwrotnie. 8)
Jak nie dojem, to nie dojdę. :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-07-14, 13:44:46
Cytat: Zyon w 2013-07-14, 13:17:17
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Jak to jest!
Niedojda, bo nie dojada.
Bo ja na przykład odwrotnie. 8)
Jak nie dojem, to nie dojdę. :lol:
Niedojda, bo nie dochodzi.
I jak dinozaury...

Zyon

Cytat: Gavroche w 2013-07-14, 13:20:41
Cytat: Zyon w 2013-07-14, 13:17:17
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr.
Wazne zeby proporcjum sie zgralo. A niedojadanie lepsze, np zupa z platkow rozy i lawendy a'la Amelka
Work Buy Consume Die

Gavroche

"Niemal wszystkie spożywane przez nas węglowodany (cukry) przekształcają się w organizmie w glukozę. Glukoza wnika do adipocytów, które przetwarzają ją na glicerolo-3-fosforan. I to dopiero ten glicerolo-3-fosforan, powstający z glukozy, wiąże kwasy tłuszczowe i magazynuje molekuły tłuszczu zapasowego. W świetle tych faktów, same nasuwają się nieodparte wnioski:
pierwszy – zmniejszenie kaloryczności diety, poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów, da lepszy rezultat w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, aniżeli poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów, i drugi - możemy zjadać dowolną ilość tłuszczów i nie tyć, jeżeli jednocześnie nie dostarczamy węglowodanów.
Tak jak pierwszy wniosek jest względnie uprawniony i znajduje warunkowe potwierdzenie w badaniach, tak drugi, choć często ferowany przez fanów low carb, przeczy zdrowemu rozsądkowi i obserwacjom klinicznym. Trudno bowiem pogodzić się z myślą, że możemy do woli objadać się słoninką, boczusiem, masełkiem i smalczykiem, i nie obawiać się o obwód tali, eliminując z diety jedynie węglowodany. Obawy te potwierdzają obserwacje dzieci chorych na epilepsję odporną na leki, u których poprawę stanu zdrowia przynoszą diety ketogeniczne. Jeżeli dieta taka nie zostanie zbilansowana pod względem kalorycznym, prowadzi do nadmiernego rozwoju tkanki tłuszczowej i znacznej otyłości. W jaki sposób można przytyć na low carb, wyjaśniono dopiero niedawno...

Okazuje się, że glicerolo-3-fosforan powstaje nie tylko z glicerolu i glukozy, ale również z kwasu pirogronowego, w reakcji katalizowanej przez karboksykinazę fosfoenolopirogronianową.
Natomiast, ponieważ pirogronian jest zarówno produktem pośrednim metabolizmu glukozy, jak też składników białek – aminokwasów, dlatego w organizmie mamy go zawsze pod dostatkiem. Kiedy więc adipocyty nie otrzymują przez dłuższy czas glukozy, systematycznie adaptują się do nowej sytuacji - zwiększają aktywność karboksykinazy, wytwarzają glicerolo-3-fosforan z pirogronianu pochodzącego z metabolizmu aminokwasów, sprawnie estryfikują kwasy tłuszczowe i znowu wydajnie magazynują tłuszcz zapasowy. Z tej też przyczyny, w badaniach porównujących efekty stosowania odchudzającej diety niskowęglowodanowej z odchudzającą dietą niskotłuszczową, ta pierwsza miała przewagę jedynie w pierwszych miesiącach jej stosowania, po czym sytuacja się odwracała i przewagę w redukcji wagi zyskiwała ta druga. Niektórzy więc proponują, aby obniżać również spożycie białek, gdyż ich aminokwasy nie tylko są źródłem pirogronianu, ale zostają też przekształcone w glukozę. To jednak ‘droga donikąd’... Jeżeli nie zbilansujemy diety ketogenicznej, nadmiar kwasów tłuszczowych będzie zalewał adipocyty, a wtedy - by je zestryfikować - organizm wzmoże produkcję pirogronianu z aminokwasów pobranych z białek tkanki mięśniowej. Masa tkanki tłuszczowej i tak więc wzrośnie, tyle że kosztem obniżenia masy tkanki mięśniowej."

To jest popularne dostępne w necie wytłumaczenie mechanizmu tycia na LCHF, autorstwa chyba Sławka Ambroziaka :D

anakin

"Niektórzy więc proponują, aby obniżać również spożycie białek (...)" - Słusznie przy nadmiarze białka na LCHF. O co przy bazowaniu na produktach odzwierzęcych wcale nie trudno.

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-09-14, 12:38:16
"Niemal wszystkie spożywane przez nas węglowodany (cukry) przekształcają się w organizmie w glukozę. Glukoza wnika do adipocytów, które przetwarzają ją na glicerolo-3-fosforan. I to dopiero ten glicerolo-3-fosforan, powstający z glukozy, wiąże kwasy tłuszczowe i magazynuje molekuły tłuszczu zapasowego. W świetle tych faktów, same nasuwają się nieodparte wnioski:
pierwszy – zmniejszenie kaloryczności diety, poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów, da lepszy rezultat w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, aniżeli poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów, i drugi - możemy zjadać dowolną ilość tłuszczów i nie tyć, jeżeli jednocześnie nie dostarczamy węglowodanów.
Tak jak pierwszy wniosek jest względnie uprawniony i znajduje warunkowe potwierdzenie w badaniach, tak drugi, choć często ferowany przez fanów low carb, przeczy zdrowemu rozsądkowi i obserwacjom klinicznym. Trudno bowiem pogodzić się z myślą, że możemy do woli objadać się słoninką, boczusiem, masełkiem i smalczykiem, i nie obawiać się o obwód tali, eliminując z diety jedynie węglowodany. Obawy te potwierdzają obserwacje dzieci chorych na epilepsję odporną na leki, u których poprawę stanu zdrowia przynoszą diety ketogeniczne. Jeżeli dieta taka nie zostanie zbilansowana pod względem kalorycznym, prowadzi do nadmiernego rozwoju tkanki tłuszczowej i znacznej otyłości. W jaki sposób można przytyć na low carb, wyjaśniono dopiero niedawno...

Okazuje się, że glicerolo-3-fosforan powstaje nie tylko z glicerolu i glukozy, ale również z kwasu pirogronowego, w reakcji katalizowanej przez karboksykinazę fosfoenolopirogronianową.
Natomiast, ponieważ pirogronian jest zarówno produktem pośrednim metabolizmu glukozy, jak też składników białek – aminokwasów, dlatego w organizmie mamy go zawsze pod dostatkiem. Kiedy więc adipocyty nie otrzymują przez dłuższy czas glukozy, systematycznie adaptują się do nowej sytuacji - zwiększają aktywność karboksykinazy, wytwarzają glicerolo-3-fosforan z pirogronianu pochodzącego z metabolizmu aminokwasów, sprawnie estryfikują kwasy tłuszczowe i znowu wydajnie magazynują tłuszcz zapasowy. Z tej też przyczyny, w badaniach porównujących efekty stosowania odchudzającej diety niskowęglowodanowej z odchudzającą dietą niskotłuszczową, ta pierwsza miała przewagę jedynie w pierwszych miesiącach jej stosowania, po czym sytuacja się odwracała i przewagę w redukcji wagi zyskiwała ta druga. Niektórzy więc proponują, aby obniżać również spożycie białek, gdyż ich aminokwasy nie tylko są źródłem pirogronianu, ale zostają też przekształcone w glukozę. To jednak ‘droga donikąd’... Jeżeli nie zbilansujemy diety ketogenicznej, nadmiar kwasów tłuszczowych będzie zalewał adipocyty, a wtedy - by je zestryfikować - organizm wzmoże produkcję pirogronianu z aminokwasów pobranych z białek tkanki mięśniowej. Masa tkanki tłuszczowej i tak więc wzrośnie, tyle że kosztem obniżenia masy tkanki mięśniowej."

To jest popularne dostępne w necie wytłumaczenie mechanizmu tycia na LCHF, autorstwa chyba Sławka Ambroziaka :D
On dawmo juz zalozyl jedne sluszne okulary i wszystko przez nie widzi :D
Work Buy Consume Die


Diogenes z Synopy

Eksperci: polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w Europie

Polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w całej Europie - alarmuje prof. Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

http://stooq.pl/n/?f=966402&c=2&p=4+22





Więcej informacji na temat nadwagi i otyłości oraz jej skutków, sposobów zapobiegania i leczenia na stronach internetowych: www.izz.waw.pl oraz www.zachowajrownowage.pl

http://www.izz.waw.pl/images/stories/piramida%20zdrowego%20ywienia%20i%20srednia%20450%20x%20631.jpg

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.



hmm.. ale to chyba oni przyczynili się do tej epidemii ? 

administ


Zyon

No wlasnie, ktos glupim musi byc, by madrym byc mogl ktos.
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: admin w 2013-05-08, 10:32:31
Nie pamiętam, czy to już pisałem, ale na diecie wysokotłuszczowej tyje się z nadmiaru białka lub (i) węglowodanów, lub (i) nadmiaru alkoholu. A nadmiar tłuszczu jest wydawany z kalem w postaci mydła.
Teraz dałoby się napisać że trzydzieści stron naukowego uzasadnienia, ale mi się nie chce, wiec tyle wystarczy. 8)
Niejaki Ambroziak, znany w kregach farmaceuta udowadnia, ze od tuscu siem tyjem ;)
Cytatpierwszy ? zmniejszenie kaloryczności diety, poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów, da lepszy rezultat w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, aniżeli poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów, i drugi ? możemy zjadać dowolną ilość tłuszczów i nie tyć, jeżeli jednocześnie nie dostarczamy węglowodanów.

Tak jak pierwszy wniosek jest względnie uprawniony i znajduje warunkowe potwierdzenie w badaniach, tak drugi, choć często ferowany przez fanów low carb, przeczy zdrowemu rozsądkowi i obserwacjom klinicznym. Trudno bowiem pogodzić się z myślą, że możemy do woli objadać się słoninką, boczusiem, masełkiem i smalczykiem, i nie obawiać się o obwód tali, eliminując z diety jedynie węglowodany. Obawy te potwierdzają obserwacje dzieci chorych na epilepsję odporną na leki, u których poprawę stanu zdrowia przynoszą diety ketogeniczne. Jeżeli dieta taka nie zostanie zbilansowana pod względem kalorycznym, prowadzi do nadmiernego rozwoju tkanki tłuszczowej i znacznej otyłości. W jaki sposób można przytyć na low carb, wyjaśniono dopiero niedawno?
Natomiast, ponieważ pirogronian jest zarówno produktem pośrednim metabolizmu glukozy, jak też składników białek ? aminokwasów, dlatego w organizmie mamy go zawsze pod dostatkiem. Kiedy więc adipocyty nie otrzymują przez dłuższy czas glukozy, systematycznie adaptują się do nowej sytuacji ? zwiększają aktywność karboksykinazy, wytwarzają glicerolo-3-fosforan z pirogronianu pochodzącego z metabolizmu aminokwasów, sprawnie estryfikują kwasy tłuszczowe i znowu wydajnie magazynują tłuszcz zapasowy.
http://perfectbody.pl/tycie-na-diecie-low-carb/
Work Buy Consume Die

administ

A to dziwne, bo mnie uczyli, że cały tłuszcz pokarmowy natychmiast się odkłada w słoninie... ;)  :lol:
Do tego miliardy badań amerykańskich "naukowców" to udowodniły, więc wszelka dyskusja jest zbędna.
I niech ten Ambroziak się weźmie za propagowanie 5*wio, to więcej pożytku z niego będzie. ;)