Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Hipoglikemia i dieta optymalna

Zaczęty przez martyna opty, 2009-05-01, 20:37:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

martyna opty

Mam pytanie: czy osobana chorująca na hipoglikemie może przejśc DO?

renia

Przejście na DO przynosi korzyści, zarówno zdrowym, jak i chorym, na praktycznie wszystkie schorzenia (chyba, że są zaawansowane, nieodwracalne zmiany). Na Diecie Optymalnej poziom glukozy we krwi się stabilizuje i nie ma dużych wahań jej poziomu. Jest to korzystne przy hipoglikemii, jak również, przy hiperglikemii. Ale niech wypowiedzą się bardziej kompetentni.

Opal

Cytat: renia w 2009-05-01, 21:08:44
Jest to korzystne przy hipoglikemii, jak również, przy hiperglikemii.

W takim razie, przy podwójnej hipoglikemii, czy hiperglikemii - wszystko co inne musi pomóc, najlepiej pomoże DO (czyt. myśl autora cytatu).

renia

Cytat: Opal w 2009-05-01, 21:16:42

W takim razie, przy podwójnej hipoglikemii, czy hiperglikemii - wszystko co inne musi pomóc, najlepiej pomoże DO (czyt. my¶l autora cytatu).
Możesz "Opal" sprecyzować swoją odpowiedź.

Opal

Cytat: renia w 2009-05-01, 21:20:45
[
Możesz "Opal" sprecyzować swoją odpowiedź.
Cytat

Oczywiście Reniu :) DO jest lekarstwem na wiele dolegliwości - o czym Optymalni wiedzą. To tak , jak teraz na pierwszym programie TV podają: "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie". Miłego wieczoru :)

viola44

Cytat: martyna opty w 2009-05-01, 20:37:19
Mam pytanie: czy osobana chorująca na hipoglikemie może przejśc DO?

Hipoglikemia to OBJAW chorobowy a nie jednostka chorobowa jako taka, nie sprecyzowałaś o jaką chorobę chodzi, mogę podejrzewać iż związana jest z poważnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu niektórych narządów np. nerek, wątroby czy przysadki mózgowej. 
Najczęstrzą przyczyną  hipoglikemia to przedawkowanie insuliny u cukrzyków, bądź nie spożycie dostatecznej ilości pokarmu po podaniu insuliny.   Myślę, że powinnaś swój przypadek skonsultować z lekarzem optymalnym.

pozdrawiam viola

admin

Jak ja miałbym hipoglikemię, to aby nie gmerać po omacku, starałbym się ustalić przyczynę (przeważnie hormonalną) niskiego poziomu cukru we krwi. A tak, to jest jedynie zabawa w "Kaszpirowskiego"...
Ponieważ utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%) nie wynkia z braku dostępności glukozy, którą organizm może łatwo i szybko wyprodukować, a jest ściśle kontrolowane głównie przez przedni płat przysadki i jej gospodarkę hormonalną, to logiczne jest, że przede wszystkim należy ustalić wartości np: insulina/glukagon, kortykosterydy/adrenalina, ilość cAMP, oraz poziom tyroksyny.
Dalsze postępowanie uzależnić od uzyskanych wyników. Ale od tego są specjaliści.

PS
kluczową zdaje się być prawidłowa proporcja: glukagon/insulina.

Opal

Tak przy okazji tego tematu - mam glukozę w krwi 5,84 mmol/L. Górna granica to 5,60. Czy powinnam już się zacząć tym martwić, przemyśleć co zrobić żeby było lepiej, czy dać sobie spokój?

admin

Przykro mi, ale nie znam się na tym na tyle, aby komuś radzić... :(

Opal

admin

Dopiszę tylko tyle, że w/g mnie (a nie znam się na tym) zdiagnozowana cukrzyca jest wyłączne wtedy, gdy: wyjdzie cuker w moczu (bariera nerkowa około 160-170mg%) u organizmu w homeostazie. Badanie poziomu cukru we krwi jest jedynie stwierdzeniem faktu, że w momencie pobrania krwi do analizy jest określiny poziom glukozy. Nic więcej.
Kłucie się insuliną po posiłku, tylko dlatego, aby mieć "cukier w normie" - to DLA MNIE - totalna pomyłka.

PS
wiele osób tak przeżywa pobieranie krwi do badania ("ukłucie igłą"), że wyniki mogą nie odzwierciedlać stanu faktycznego.  :wink:

admin

Ciekawostka:
bardzo starym sposobem na "hipoglikemię" (stan zagrożenia życia - poniżej 45mg%) jest wypicie łyżeczki cukru, rozpuszczone w połowie szklanki ciepłej wody. U zdrowego reakcja na ten "preparat" jest natychmiastowa.

PS
oglądaliście pierwszą część "Men in black"?

_flo

ogladalismy, ale nie pamietamy
czytalismy kiedys o podobnym sposobie tutaj: http://www.phlaunt.com/lowcarb/19058561.php

admin

Przypominam skróconą definicję ZDROWIA przyjętą przez WHO:
" Zdrowie - to dobrostan, niezależny od wyników badań"

Opal

Cytat: admin w 2009-05-02, 09:35:23
Jak ja miałbym hipoglikemię, to aby nie gmerać po omacku, starałbym się ustalić przyczynę (przeważnie hormonalną) niskiego poziomu cukru we krwi. A tak, to jest jedynie zabawa w "Kaszpirowskiego"...
Ponieważ utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%) nie wynkia z braku dostępności glukozy, którą organizm może łatwo i szybko wyprodukować, a jest ściśle kontrolowane głównie przez przedni płat przysadki i jej gospodarkę hormonalną, to logiczne jest, że przede wszystkim należy ustalić wartości np: insulina/glukagon, kortykosterydy/adrenalina, ilość cAMP, oraz poziom tyroksyny.
Dalsze postępowanie uzależnić od uzyskanych wyników. Ale od tego są specjaliści.

PS
kluczową zdaje się być prawidłowa proporcja: glukagon/insulina.

Cytat: _flo w 2009-05-02, 10:05:54
Cytat: Opal w 2009-05-02, 09:49:08
5,84 mmol/L

to 105 mg/dl

Czy ja dobrze kojarzę?

Opal

Jeszcze raz, chodzi mi o te wypowiedzi:

utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%)

to 105 mg/dl

_flo

ja podaje prosty przepis na spowodowanie hipoglikemii:
na diecie lowcarbowej, mozliwie niskokalorycznej, napic sie kieliszek winka
a potem bardzo sie czyms zdenerwowac
omdlenia gwarantowane
;)

_flo

Cytat: Opal w 2009-05-02, 10:33:36
Jeszcze raz, chodzi mi o te wypowiedzi:

utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%)

to 105 mg/dl

no tak, mnie dokladnie o to chodzilo, ale tez wiecej nie pisze, bo siem nie znam
powiedzialam, co wiedzialam ;)