Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Nasze pupile.

Zaczęty przez renia, 2009-06-07, 20:22:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

A tak! Najlepiej odstrasza broń A - bo wojny w Europie nie było od... ;)

RafałS

Jak widać, zagrożenie coraz większe. Na dodatek ta epidemia złodziejstwa... :-/

admin

:(
Okropne to "przedsięwzięcie", ale nie z powodu cwaniaczków, co je wymyślili, tylko z powodu, że tyle kowidian wszędzie!  :shock:  :?

Blackend

W dzisiejszych medialnych czasach można wszystko wykreować i sprzedać, już Piero Manzoni w latach '60 to udowodnił.  :lol:

admin

admin

Też mi odktycie! Ile ludzi pracuje na tej zasadzie!  :shock: ;)

Blackend

Gavroche

RafałS

Cytat: admin w 2021-04-05, 16:51:46
Też mi odktycie! Ile ludzi pracuje na tej zasadzie!  :shock: ;)
Dobre. Cała masa. 8)

Gavroche

Cytat: Gavroche w 2021-03-05, 14:54:36
Cytat: Gavroche w 2021-02-04, 12:03:28
Kilka dni temu dotarło zamówienie bezkręgowców z Hameryki, to wpuściłem sobie do domowej kosteczki z krewetkami RC raczki z Teksasu Cambarellus ninae, formy niebieskiej.
To mniej znany kuzyn popularnego pomarańczowego C. patzcuarensis, tylko dużo bardziej spokojny.
Po tych kilku dniach utwierdzam się w przekonaniu, że raki to straszne gamonie są. :lol:

W porównaniu z krewetkami, które wydają się stosunkowo inteligentne, bystre, o sprawnym układzie nerwowym i pewnej zdolności uczenia się, raki to tępe czołgi, z trudem poruszające się i lokalizujące pokarm, potykają się, uderzają w szyby, spadają ze skałek i roślin - słowem dramat. 8) :D
Jak wpuściłem tę parkę C. ninae, wszystkie krewetki zaczęły pływać niespokojnie, siedziały wysoko na roślinach pływających, a jak się poznały z kuzynami, to teraz na nich jeżdżą i żarcie im ze szczypców wyrywają, no totalne pierdoły. :P
Miesiąc minął i moje domowe raczki są 2x większe od tych sklepowych!
A warunki, zdawałoby się, mają lepsze w sklepie; wielkość zbiornika, ogrzewanie, ruch wody, dobre żarcie...
U mnie kostka 15 litrów i tylko lampka z Ikei, a już 4-5 wylinek za nami. ;-)

Zauważyłem, przynajmniej w stosunku do skorupiaków jak krewetki, raki czy kraby, ale również do ryb "egzotycznych", że lepiej się mają, mniej chorują, większe wyrastają (choć najczęściej wolniej) w chłodniejszej wodzie. 8)
Podawane popularnie dane odnośnie temperatury są ok, ale dla hodowców, chcących szybko zwiększać populację.
Dla zwykłego chowacza swoich "petów" lepiej jest trzymać zwierzęta w dolnych granicach podawanych widełek, a nocą niech jeszcze spadnie 1-2 stopnie.
Podmianki wody też robimy na wodę chłodniejszą o kilka stopni, to hartuje i pobudza. 8)
Raz, dwa razy w roku fajnie jest też zrobić takie chłodniejsze wakacje przez 2-3 tygodnie, obniżając o 4-5 stopni wodę i skąpo karmiąc.
Takie tam... :?
Raki w sklepie zaniemogły, mają zmiany pancerza.
A mówiłem chłopakom - dorzućcie korzenie i kilka liści migdałecznika.
Mimo super karmy dla raczków, co to niby wszystko ma, zwierzątka sobie nie radzą za dobrze.
Okazuje się, że niezbędne jest także wzbogacanie ich diety o szyszki olchy, drobne patyczki i gałązki np. brzozowe, liście dębu, buku lub migdałecznika - składniki zawarte w tych produktach zmniejszają ryzyko pojawienia się u raków wrzodów pancerza (tzw. rdzawej plamistości).
Moja para w domu nosi jaja i zdrowa jak rydz, ale u mnie leży multum organicznych śmieci na dnie. :D

Kolega weterynarz już zaaplikował formalinę i tetracyklinę, będą zdrowe, ale można było zapobiec...

Gavroche

admin

admin

A raki strasznie szkodują w akwarium, chyba że jest tylko dla nich - to spoko.  8)

Gavroche

Te najmniejsze, z rodzaju Cambarellus, raczej nie szkodują, można je traktować jak i większą krewetkę. 8)
Ale reszta to faktycznie łobuziaki.

Gavroche

Słoń bojowy, afrykański był agresywny, ale trudno go było oswoić, indyjskiego łatwo oswoić, ale jak to Hindus, spokojny był za bardzo, więc przed walką pojono go winem:
https://ciekawostkihistoryczne.pl/2015/01/28/pijane-slonie-bojowe-tajna-bron-starozytnych/

admin

Jasne, walenia głową w mur... ;)

Zyon

:lol: :lol:

Ten redukcjonizm staje sie coraz zabawniejszy.  :D
Work Buy Consume Die