Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

sentencje

Zaczęty przez o.n.ania, 2004-05-01, 16:19:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Szymon

CytatSzymon, nie zapominaj, że protestanci to ludzie typu "nie spocznę , póki nie nawrócę".
                                    W USA są jeszcze bardziej przedsiębiorczy, na przykład jeden z nich próbuje pozyskać ropę z bliskiego wschodu i co tydzien rozmawia z bogiem osobiście. Tak na serio Szymonie, środowiska protestanckie są po prostu groźne. Jeszcze wspomnisz moje słowa.

Zgadza się. Nie ma nic za darmo. Oczywiście wraz z podaniem ręki protestanci w drugiej już dzierżą Biblię. Chociaż nie wszystkie - prozelityzm np. u luteranów nie jest jakąś cechą dystynktywną. Generalnie zgoda.
Casus Patów Richardsonów czy jemu podobnych jest mi znany. Mówiąc kolokwialnie- wykorzystują koniunkturę. Są groźni, jeśli dana sytuacja w danym kraju wyposaży ich we władzę, na poziomie organizowania pracy dla bezrobotnych i czytania z nimi Biblii stanowią zagrożenie rzędu jednego podwórkowego kółka różańcowego, względnie dwóch. nie lękajmy się !

Szymon

Elmo, Benito to również ciekawa persona. Ale Józef jest mi bliższy choćby ze względów narodowo-sentymentalnych.

A wracając do gofrów. Z tymi goframi to może być na forum DO większe faux pas niż z awatarem Dżugaszwiliego ;)

Rudka

Czy znacie prawo Merfiego - dlaczego zawsze mnie to spotyka :(
Nigdy w dzien do kompa nie moge zasiąśc -bo cos sie dzieje -chyba zaczne wierzyc
w siły nadprzyrodzone .
  Szymon -skoro administratora jeszcze w oczy nie kuje to  ja sie już przyzwyczaiłam,
   ale Twoja fotka byłaby ciekawsza .
    Mówisz- Marek -Jurek-mistyk :D :D :Dnie wierze :lol:

elmo

Powróćmy lepiej do sentencji ,bo zaczeło sie dyskutować i ktoś w środek wkleja sentencje i wychodzi nieporozumienie  :wink:

Przysłów

"Serce radosne działa dobrze niczym lekarstwo,
lecz duch przygnębiony wysusza kości".

Rudka

"Nie ma geniusza ,bez ziarna szaleństwa"

Dżentelmen to mężczyzna potrafiący opisać kobiete ,bez posługiwania sie rekami.

Halina Ch.

"Kiedy jem, nie zajmuje mnie nic poza jedzeniem. Kiedy idę, to idę, i tyle. A jeśli przyjdzie mi walczyć, jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego, by umrzeć. Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem. Zrozumiesz, że tak jak pustynia tętni życiem, tak jak niebo jest pełne gwiazd, tak wojownicy walczą, bo jest to nieodłącznie wpisane w człowieczą dolę. I wtedy twoje życie stanie się świętem, wielkim widowiskiem, ponieważ będzie tą chwilą, którą żyjesz, żadną inną".

Autor: Paulo Coelho,   'Alchemik'

Zofia

Powyższe znacznie krócej:
TU I TERAZ

elmo

A to cytat z Biblii ,ale nie wiem gdzie on dokładnie się znajduje:

"Któż z was poprzez zamartwianie sie doda jeden łokieć do długości swojego życia" .

To mi jakoś utkwiło w głowie i zrozumiałam ,że ciągłe zamartwianie się o cokolwiek (o przeszłość ,przyszłość ,zdrowie itp.) nic nie da(ale i tak czasem człowiek sie martwi).
Więc, lepiej żyć TU i TERAZ I cieszyć sie i doceniać ,to co się ma .

toan

Wykaż jego błąd mądremu – zyskasz przyjaciela,
postąp tak z głupcem,
a będziesz miał śmiertelnego wroga.

Nie bredź do mądrego,
bo ci nie odpowie.

T.K.

elmo

A ja znałam coś podobnego;

Strofuj mądrego , to cię pokocha.
Strofuj głupca ,to cię znienawidzi.

Halina Ch.

"Lękamy się utracić to, co już posiadamy – nasze życie czy nasze plony. Jednak obawa znika, gdy tylko zaczynamy pojmować, że nasze losy, tak jak i losy świata, spisane zostały tą samą Ręką".

Autor: Paulo Coelho,' Alchemik'

Krystyna*Opty*

Już samo zdrowie jest zwycięstwem.  Thomas Carlyle

grizzly

Cytat: Krystyna*Opty* w 2007-05-29, 23:08:19
Już samo zdrowie jest zwycięstwem.  Thomas Carlyle

:D

ps. Bardzo ladne zdjecie. :shock:

Krystyna*Opty*

Rudka

popieram też mi sie nowe zdjęcie Krysi bardzo podoba, dziewczyna  nam odmłodniała
   i to juz jest dowód ,ze Do działa.

wojteks

"Głupi odrzuca to co widzi i trzyma się tego co myśli"  :wink: :mrgreen:

elmo

Cytat: wojteks w 2007-06-03, 10:14:03
  "Głupi odrzuca to co widzi i trzyma się tego co myśli"  :wink: :mrgreen:
....a myśli to, co mu nakazano myśleć   :mrgreen:

kodar

ale........ zamiast bezowocnie myslec,lepiej zuzyc  energie w   madrym  dzialaniu 8)

elmo

Cytat: kodar w 2007-06-03, 11:54:00
ale........ zamiast bezowocnie myslec,lepiej zuzyc  energie w   madrym  dzialaniu 8)

....np. w biegach albo w jeździe na rolkach ,super sprawa  :wink:

Ewa

CAŁOŚĆ JEST CYTATEM Z C.W. LEATBEATERA i ANNIE BESANT - JASNOWIDZENIE

Człowieka, przed którym otworzyło się widzenie, przytłacza brzemieniem smutek i nędza, zło i żądze świata. Słowa zawarte w potężnych wierszach Schillera:

“Dlaczego rzuciłeś mnie w miasto wiecznie ślepych, abym głosił twą wieszczbę, mając otwarte zmysły? Po cóż podnosić zasłonę tam, gdzie grozi bliska ciemność? Tylko niewiedza jest życiem; ta wiedza jest śmiercią. Zabierz, o zabierz tę smutną jasność widzenia; zabierz mi sprzed oczu to okrutne światło! Straszna to rzecz być śmiertelnym naczyniem twojej prawdy!"

A nieco dalej woła ponownie:

“Daj mi z powrotem mą ślepotę, szczęsną ciemność moich zmysłów, a zabierz swój okropny dar!"

Oczywiście uczucie to przemija, gdyż niebawem wyższy wzrok zaczyna ukazywać uczniowi coś, co leży poza granicą smutku; wnosi on wkrótce w jego duszę przemożną pewność, że cokolwiek by mu ukazywały tu na dole wszelkie widziadła, wszystko niewątpliwie działa dla przyszłego ogólnego dobra. Uświadamia on sobie, że zło i cierpienie istnieją niezależnie od tego, czy je spostrzega, i że przecież dzięki temu, że może je widzieć, jest w stanie pomóc skuteczniej, niż mógłby to uczynić działając po omacku; i tak stopniowo uczy się dźwigać swoją cząstkę ciężkiej karmy świata.