Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

sentencje

Zaczęty przez o.n.ania, 2004-05-01, 16:19:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Blackend w 2015-01-31, 15:35:46
Albo te miniaturki pinczerki z wyłupiastymi oczami. Moja psina nawet kotu przepuściła, ale temu czemuś nigdy!  :shock:  :lol:
Mój dziadek mówił, że małe to głupie, bo im się rozum z g... miesza. ;)

Blackend

Gavroche

Champion to ktoś kto wstaje kiedy nie może.

Jack Dempsey.

Blackend

Mam tak co rano poza weekendami. ;)  :lol:

Gavroche

Diogenes z Synopy

Cytat: Daniel_dn w 2004-12-05, 20:39:15

Czy coś można zrobić? Można, chociażby powinniśmy się dowiedzieć kto na kogo głosuje. Zastąpić demokrację tajną, demokrację jawną, taką jaką mamy w sejmie. To nie przypadek, że w tym samym kraju funkcjonują dwa odrębne systemy demokratyczne. Pierwszym etapem jest uświadomienie tego sobie, a ci co to będą akceptować sami przyłączą się do dyskusji utożsamiając się z grupą.

Problemem demokracji nie jest kogo wybierze lud – bo zawsze wygra oszust, który łatwowierną i prostą większość skusi socjalem. Problemem demokracji jest to, że większość ma prawo głosu.

Radzio

:lol:
Mimo tego i tak będę próbował. :mrgreen:

Radzio

Cytat: Radzio w 2013-11-25, 07:16:44
O! Przypomniałem sobie. :)
Poniżej zaszyfrowałem- dla jajogłowych. Ufny, że tym razem naruszę skorupy- w które zupełnie przypadkowo i bezinteresownie wleźli- podczas deszyfrowania. :D

Na to zwykłe spostrzeżenie natknąłem się będąc w pewnym wirtualnym oddaleniu od Ziemi- Matki. I co widzę? Gówniarzeria beztrosko ujeżdża Przyjazną Ludziom Planetę. Na dodatek, z wiadomych powodów, korzystają przy tym z cudzych, lichych przecież rezerw, mając w sobie pełne zbiorniki paliwa DO dyspozycji. To jest wbrew Naturze, logice, zdrowemu rozsądkowi, prawu zachowania energii, czy w końcu biochemii! Coś pominąłem?
                                             Radzio, Ojciec Ch, Pierwszy Lepszy Lach! :D

Cytat: RafałS w 2013-11-24, 12:24:12
Hmm hmm... A jak sklasyfikować UFOsnopowiązałki typu następującego: http://youtu.be/n1hM8mcoF-g  :wink:

Jako pomroczność jasną, wylazł by podglądacz z tych krzaczorów, to lepiej będzie ją widać. ;)

Kociołek. Akiualne. :D :lol: :wink:

renia

(https://lh3.googleusercontent.com/-LlRhjfUKC3E/VRcVRcBl-6I/AAAAAAAABLM/ATiNZsIcXhs/w519-h486/Je%25C5%259Bli.jpg)

Malgosia

Renia, cos w tej maksymie sie zgadza. Stowarzyszenie to dla mnie przeszlosc, a sie smuce.......

vvv

http://s7.postimg.org/5gxurw9gr/tes.jpg
(http://s7.postimg.org/5gxurw9gr/tes.jpg)

Rozważnie z tym co myślisz;
Staje się tym co mówisz.
Rozważnie z tym co mówisz;
Staje się tym co robisz.
Rozważnie z tym co robisz;
Staje się tym co jest nawykiem.
Rozważnie z tym co jest nawykiem;
Staje się tym co jest charakterem.
Rozważnie z tym co jest charakterem;
Staje się tym co jest przeznaczeniem.

8)

Radzio

Cytat: Malgosia w 2015-04-13, 00:33:14
Renia, cos w tej maksymie sie zgadza. Stowarzyszenie to dla mnie przeszlosc, a sie smuce.......

Z pewnością zwierzętom od pyszczków pokarm odejmował- szczyt, szczyt łańcucha pokarmowego. ;) :D :lol:

CytatGdy pewnego dnia odwiedził go Konfucjusz i zapytał, co należy robić, by uczynić życie innych ludzi lepszym, Laozi miał odpowiedzieć: „Tak jak komary nie pozwalają człowiekowi zasnąć, tak gadanie o powinnościach wobec innych wprawia mnie w irytację. Nie przejmuj się tym! Staraj się jedynie utrzymywać swój świat w takiej prostocie, jaka tylko jest możliwa. Pamiętaj: tak jak wiatr wieje gdzie i kiedy chce, tak pomyślność pojawi się sama, gdy tylko będzie miała na to ochotę. Bądź naturalny, daj się ponieść wiatrowi”. Konfucjusz wychodząc ze spotkania miał według legendy powiedzieć: „Ptaki latają, ryby pływają, zwierzęta biegają. Ten, kto biega, może wpaść w pułapkę, ten, kto pływa, w sieć, tego, kto fruwa, może dosięgnąć strzała. Ale oto mamy Smoka. Nie wiem, jak galopuje na wietrze ani jak dostaje się do nieba. Wiem tylko, że dziś widziałem Laozi i mogę rzec, że widziałem Smoka” (tekst pochodzi z „Shiji”).

:D
A mnie pozwalają spać, bo ich nie tłukę umyślnie, ... w ogóle ich nie tłukę, przecież człowieka na szczycie rypią, to gdzie mi tam do nich i do niego. O! :lol: :lol: :lol:

renia

Sentencje Profesora Sedlaka...

To więcej niż humanizm nie wziąć odwetu za krzywdę nie z braku siły czy okazji, tylko by nie mnożyć podłości na świecie.

To więcej niż humanizm za wyrządzone świństwo świństwem nie odpowiedzieć, nie z braku możności, tylko by nie dublować ludzkiej trzody chlewnej.

Przede wszystkim ustawiamy "ostrość" naszej analizy na widzenie zła u drugiego człowieka. Dobro jest wtedy nieostre, zamazane, nawet niedostrzegalne, pierwszoplanowe jest zło. Nie szukamy dobra u innego człowieka, chcemy przeanalizować w nim zło, mechanizmy zła.

A miłość to wyrozumiałość. To nie dzielenie ludzi na I i II czy III gatunek. Robi to kontrola techniczna w zakładzie przemysłowym z wyprodukowanym towarem. Miłość to tolerancja dla cudzych przekonań, nie w formie pobłażania pomyłkom, lecz widzenia też racji. Miłość to sprawiedliwość, a nie stronniczość ocen. Miłość nie dzieli na wielkich i małych, na ważnych i śmiecie ludzkie. Miłość nie ma pogardy dla obcej sobie idei. Miłość nie rozdaje uśmiechu co trzeci czy pięty raz. Miłość nie dyskryminuje nikogo w swoim sercu i życiu. Dla miłości człowiek jest ważniejszy, niż różnice wszelkiego rodzaju.

Po czym poznać prawdziwą miłość? Często plącze nam się interes życiowy, jakaś korzyść z miłości, wspólnota interesów może jej towarzyszyć, ale w ostateczności to nie kochająca się spółdzielnia, czy kochająca się spółka akcyjna handlowo - przemysłowa. Najwyższa klasa miłości - to nie szukanie niczego dla siebie, nawet rewanżu uczuć, wdzięczności, uznania, oceny. Miłość kocha takim, jakim kto jest. Miłość nie pyta o wartość, sens, cel, rykoszet, echo, skuteczność.

Blackend

Ta pierwsza to już nie moja bajka, bo uważam wręcz przeciwnie.  :D

Zyon

"Zgoda buduje, dlatego nie ma zgody na brak zgody" Bronisuaw Bul-Kumorowski
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: Blackend w 2015-05-01, 21:22:25

Jasne, altruizm, to szczyt głupoty, bo dbając bezinteresownie o innych niespokrewnionych, nie dba się o siebie i własną rodzinę.
Mam taki beznadziejny przypadek altruisty pod własnym dachem...  8)
Wystarczy jak się nie szkodzi, szczególnie gdy się może zaszkodzić.  :?

administ

Cytat: vvv w 2015-04-13, 06:22:13
Rozważnie z tym co myślisz;

Ja bym dał:
"Strzeż* swych myśli...", no ale wiadomo, że się nie znam na anglosaskim...  8)

* - "pilnuj" też pasuje. ;)

administ

Tak, "pilnuj" mi nawet bardziej pasuje, bo to prosta droga do:
"pilnuj się sam, bo jak się nie upilnujesz, to nikt i nic cię nie upilnuje" - co znacznie upraszcza dojście do konkluzji - "przeznaczenie" ... ;)

Malgosia

Cytat: Blackend w 2015-05-01, 21:22:25

Oko za oko, a później wendeta i mechanizm wojenek sie napędza ..... :?:
Życie jest bardzo barwne i nieraz lepiej jest odpuścić...... , aby nie "mnożyć podłości na świecie".
"Lepiej krzywd doznawać niż krzywdy zadawać" taka myśl także ma swoje zastosowanie w życiu......

administ

Okrucieństwo wynika z przyjętych norm prawnych i często za "sprawiedliwość" sankcjonowaną prawem uchodzi.