Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Pytanie odnośnie dziennej dawki ...

Zaczęty przez bredda, 2009-07-08, 16:21:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

bredda

Witam.
Znam propocję BTW, ale nie znam dziennego zapotrzebowania BTW jakie powinien otrzymywać organizm. Chciałbym również zrzucić zbędne kg i z tego co sie orientuje stosunek B do W powinien wynosić 1:1,5. Dlatego proszę o podpowiedź. Jak to jest w waszych przypadkach ? :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi ...

ali

Cytat: bredda w 2009-07-08, 16:21:29
Witam.
Znam propocję BTW, ale nie znam dziennego zapotrzebowania BTW jakie powinien otrzymywać organizm. Chciałbym również zrzucić zbędne kg i z tego co sie orientuje stosunek B do W powinien wynosić 1:1,5. Dlatego proszę o podpowiedź. Jak to jest w waszych przypadkach ? :)

nic nie znasz i nic nie kapujesz
zacznij od przeczytania "ŻYWIENIE OPTYMALNE"  autor - Jan  Kwaśniewski
nie czytaj postów  różnej maści oszołomów

podane średnie proporcje dla dorosłych wynoszą  1/2,5-3,5/0,8  BTW
Białko średnio 1 gram na 1 kg wagi  należnej - z produktów naturalnych o najwyższej wartości odżywczej, żółtka jaj, mięso,ryby
Tłuszcze  2,5-3,5 g j/w - zwierzęce
Węglowodany 0,8 g j/w - z warzyw

to jest podstawa

michal

Warzywa to dużo wody, prócz niewielkiej ilości W są bogatym źródłem metali ciężkich. Lepiej z orzechów, migdałów, itp. (niektóre owoce i warzywa które nie smakują jeszcze jak woda jako dodatki smakowe -- ziemniak jest stosunkowo dobry). Przeglądnij tablice wartości odżywczych, komentarze pod nimi do poszczególnych grup produktów będą pomocne. Białko z ryby jest kiepskie, ryba jest za droga jak na ilość śmieci i wody które zawiera. Mięso = podroby, nie mięśnie.

viola44

Cytat: ali w 2009-07-08, 16:44:47

:D :D :D :D :D

ali kobieta chce schudnąć , moze niech nie pakuje na początek tłuszczy 2,5-3,5 :)
lepiej 1,5-2 góra... :P

bredda

Cytat: viola44 w 2009-07-08, 17:11:21
Cytat: ali w 2009-07-08, 16:44:47

:D :D :D :D :D

ali kobieta chce schudnąć , moze niech nie pakuje na początek tłuszczy 2,5-3,5 :)
lepiej 1,5-2 góra... :P

No właśnie tak jak "przeczytałEM" :), że ludzie pragnący zrzucić nadmiar kg powinni mieć taki stosunek 1:1,5 (tak przynajmniej wyczytałem w książce "Żywienie optymalne" (czyżby pojawiły już się spekulacje na temat rad profesora Kwaśniewskiego odnośnie propocji B do T dla osób pragnących zrzucić nadwage ? :P

michal

Cytat: bredda w 2009-07-08, 17:15:02
czyżby pojawiły już się spekulacje na temat rad profesora Kwaśniewskiego odnośnie propocji B do T dla osób pragnących zrzucić nadwage ? :P

To nie spekulacje, to ignorancja.

viola44

No właśnie tak jak "przeczytałEM" :):P

no faktycznie, doczytałam iz bredda to jakiś muzyk... :) musisz być młodym faciem... :D

bredda

Cytat: viola44 w 2009-07-08, 17:26:53

no faktycznie, doczytałam iz bredda to jakiś muzyk... :) musisz być młodym faciem... :D

Na marginesie "bredda" to "brat" w patois (jamajskiej mowie/pewnej odmianie angielskiego) :)

viola44

Cytat: bredda w 2009-07-08, 17:32:45
Cytat: viola44 w 2009-07-08, 17:26:53

Na marginesie "bredda" to "brat" w patois (jamajskiej mowie/pewnej odmianie angielskiego) :)
to może ja już w tek kwestii zamilcze  :D :D :D

ali

Cytat: michal w 2009-07-08, 17:20:11

To nie spekulacje, to ignorancja.
hej
trzeba  też umieć czytać jak napisano
produkty naturalne
to mają być naturalnie hodowane, uprawiane i nie przetwarzane z dodatkami
takie nie  szkodzą
stara generacja optymalnych nie miała   problemów bo pamiętała jakie one były i takie stosowała
teraz z tym bywa różnie

co do ilości tłuszczu
pomaga na początku zahamować nadmierny apetyt

viola44

Cytat: ali w 2009-07-08, 17:47:02

co do ilości tłuszczu

ali hamuje ale uwalnianie własnej "słoniny" ....poza tym...ale tego nie powiem...za darmoche ?   :D :D :D

ali

Cytat: viola44 w 2009-07-08, 17:52:54
Cytat: ali w 2009-07-08, 17:47:02

co do ilości tłuszczu

ali hamuje ale uwalnianie własnej "słoniny" ....poza tym...ale tego nie powiem...za darmoche ?   :D :D :D
ćiżby???????????? u kobiet?
na sobie nie potwiedziłem

viola44

Cytat: ali w 2009-07-08, 18:00:43

ćiżby???????????? u kobiet?
na sobie nie potwiedziłem

:P może nie posiadaleś zbędnego balastu, nie musiałeś nic zrzucać.... zresztą ja również nie musiałam , ale Ci co chcą sie "odgrubić"  :D :D powinni mniej fetu podjadać a węglowodanki  "siame na noć" ..... :P

renia

Ostatnio czytałam (w "Optymalnych"), że nadwaga jest najczęściej od nadmiaru białka, a w drugiej kolejności węglowodanów. Tłuszcz nie powoduje nadwagi, ale żeby schudnąć, dobrze jest go zmniejszyć.

viola44

Cytat: renia w 2009-07-08, 18:13:14
Ostatnio czytałam (w "Optymalnych"), że nadwaga jest najczęściej od nadmiaru białka, a w drugiej kolejności węglowodanów. Tłuszcz nie powoduje nadwagi, ale żeby schudnąć, dobrze jest go zmniejszyć.

:P

viola44