Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Soki owocowe na zimę.

Zaczęty przez admin, 2009-07-24, 16:33:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Cytat: kodar w 2009-09-01, 14:01:05
ile cukru,ile sliwek,ciekawy przepis i chyba malo znany

A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? :)

PS
patentować go nie zamierzam ;)

kodar

Cytat: admin w 2009-09-01, 14:39:09

A dlaczego ten przepis ma być bardzo znany, skoro przed chwilą go wymyśliłem? :)

PS
ha,hi,ha,i owocnego wymyslania

Opal

Cytat: kodar w 2009-09-01, 13:24:43

przytakuje,i jeszcze ostrzege sercowych,jezeli zechca posluchac,niestety kazde owoce i soki sa tylko szkodliwe.Nnawet ich male ilosci.

To ja jeszcze dodam, że przed użyciem najlepiej przeczytać ulotkę i skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, żeby potem mi nie było, że to...tamto ;)

Cytat: admin w 2009-09-01, 13:55:15

W przyszłym tygodniu będziemy przerabiać węgierkę i mam taki pomysł:
śliwki wydrylować, włożyć do słoików, zalać zimnym 5% roztworem octu "wytrząsając" powietrze. Zakręcić - jeśli to słoik typu "twist" ;)
Przetrzymać dobę, ocet zlać, a śliwki przekładać do drugiego słoika, przesypując cukrem, zakręcić starannie i odłożyć w chłodne miejsce. ¦liwki puszcza "konserwujący" sok. Podawać dopiero w Wigilię do mięs pieczonych po staropolsku.

A ja się zastanawiałam co zrobić ze śliwkami z pięciu dużych drzew :) Poproszę jeszcze o inne, równie ciekawe pomysły.

fewa

Można zrobić nalewkę "śliwowicę".Przepis można znaleźć w necie.
Albo usmażyć na powidła i zawekować. Są idealne pod ręką do szarlotki optymalnej w zimowe dni.

Opal

Dziękuję "fewa" za zainteresowanie. Powideł to mi nawet zostało z ubiegłego roku, a już mam nowe. Soków, mrożonych śliwek też dostatek. Wiadrami porozdaję owoce rodzinie i znajomym, ale jeszcze pewnie mi dużo śliwek zostanie, a przecież nie mam wiatrówki i strzelać nie umiem. Gdzieś mi tam przemknęła myśl o śliwowicy, bo coś takiego może sobie długo poleżakować, ale nigdy wcześniej jej nie robiłam. Może ktoś z forumowiczów ma ciekawy i sprawdzony sposób, przepis na śliwowicę i zechce się podzielić ze mną?

Opal

Dodam jeszcze, że przepis Admina na śliwki z octem w cukrze też zrobię. Przepis "sprzedałam" nawet koleżance. Prościzna w wykonaniu, a efekt może być dobry. Jadłam już w podobny sposób robione gruszki i to była pyszotka.

adampio

Cytat: Opal w 2009-09-02, 19:37:56
Dziękuję "fewa" za zainteresowanie. Powideł to mi nawet zostało z ubiegłego roku, a już mam nowe. Soków, mrożonych śliwek też dostatek. Wiadrami porozdaję owoce rodzinie i znajomym, ale jeszcze pewnie mi dużo śliwek zostanie, a przecież nie mam wiatrówki i strzelać nie umiem. Gdzieś mi tam przemknęła myśl o śliwowicy, bo coś takiego może sobie długo poleżakować, ale nigdy wcześniej jej nie robiłam. Może ktoś z forumowiczów ma ciekawy i sprawdzony sposób, przepis na śliwowicę i zechce się podzielić ze mną?

Jestem ciekaw jak smakuje omlet ze sliwkami.

admin

Alt er afhængig af en passende forhold - współczynnik to podstawa ;)

adampio

Cytat: admin w 2009-09-03, 09:46:29
Alt er afhængig af en passende forhold - współczynnik to podstawa ;)

Tak. Det ved jeg godt og vil prøve det også.

admin

W sumie wyłącznie o to chodzi.

kodar

Cytat: admin w 2009-09-01, 14:39:09

PS
musze cie zmartwi,bo przepisu jednak nie wymysliles,ha,ha.Moja mama juz rok temu robila sliwki tym sposobem i  jeszcze sie nie zepsuly.

admin

No to możesz się od swojej mamy dowiedzieć ile i czego trzeba dodać! ;) Pewnie chętnie ci poda ... :)

kodar

Cytat: admin w 2009-09-03, 14:20:00
No to możesz się od swojej mamy dowiedzieć ile i czego trzeba dodać! ;) Pewnie chętnie ci poda ... :)
ha,ha,przepis jest bardzo prosty,taki sam jak wspominales.Po 24 godzinach odlac zalewe octowa ,sliwki bez pestek przelozyc w sloiku,przesypujac cukrem.Niestety juz od dawna nie jadam mojej mamy przetworow owocowych,bo zawieraja syrop z  cukru.

akazah

Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:)

Opal

Cytat: akazah w 2009-09-04, 20:01:07
Potrzebuje proporcje na sok z aroni, bede robila w sokowniku najprawdopodobniej.... powiedzcie mi ile dodajecie cukru na ile kg. aroni.... przychylam się zprośbą Opal do Ciebie, bo ty robilas sok z aroni:)

Madziu, Twoje pytanie wbrew pozorom jest bardzo trudne, bo zależy również od docelowego użytkowania soku oraz własnych preferencji. Może powiem w ten sposób: jeżeli chcesz zrobić sok z aronii, to do tego soku nie musisz dodać ani łyżeczki cukru, żeby mieć pod ręką możliwość skorzystania z jego zdrowotnych właściwości. Oznacza to, że po pasteryzacji sok z aronii nie popsuje się nawet bez cukru. Dalej to musisz wiedzieć co chcesz z sokiem zrobić, czy posłodzić, żeby potem rozcieńczać wodą w proporcji jak kompot, czy wlewać łyżeczkę dziennie do herbaty, czy lubisz słodkie czy nie lubisz, co Ci szkodzi i co wliczysz. W każdym przypadku trzeba to dokładnie rozliczyć wg proporcji dziennej. Po tym co napisałam, to chyba jest jasne, że sama ustalisz czy dasz, ile dasz lub czy dosypiesz cukru. W piciu soku z aronii to nie cukier jest ważny, ale sok z owoców. Sama wczoraj dokupiłam sokownik, żeby zwiększyć moc przerobową w przetwórstwie owocowym i skrócić czas przygotowania ;) Jednak aronia u mnie jeszcze posiedzi na krzakach w celu przybrania cukrów :) W ten weekend zadrżą przede mną śliwki i to też nie wszystkie naraz :lol:

Opal

Odnośnie przepisu podanego przez Admina, to muszę powiedzieć, że moje bardziej doświadczone koleżanki skrytykowały go jako "nieprzydatne psucie śliwek".
Przepis na dobre śliwki w occie to:

- 1/2 litra octu spirytusowego (10%)
- 1 kg cukru

To lekko podgrzać, tylko tyle, żeby rozmieszać cukier z octem. Dalej - zalać tym wydrążone śliwki. Zaledwie doprowadzać do wrzenia przez 3 dni i ostatecznie zapasteryzować same śliwki w powstałej zalewie i powstałego soku.

Mnie kusi przygotowanie na oba sposoby i porównanie smakowe ;)

akazah

Cytat: Opal w 2009-09-04, 21:24:07
Cytat: akazah w 2009-09-04, 20:01:07

Madziu, Twoje pytanie wbrew pozorom jest bardzo trudne, bo zależy również od docelowego użytkowania soku oraz własnych preferencji. Może powiem w ten sposób: jeżeli chcesz zrobić sok z aronii, to do tego soku nie musisz dodać ani łyżeczki cukru, żeby mieć pod ręką możliwość skorzystania z jego zdrowotnych właściwości. Oznacza to, że po pasteryzacji sok z aronii nie popsuje się nawet bez cukru. Dalej to musisz wiedzieć co chcesz z sokiem zrobić, czy posłodzić, żeby potem rozcieńczać wodą w proporcji jak kompot, czy wlewać łyżeczkę dziennie do herbaty, czy lubisz słodkie czy nie lubisz, co Ci szkodzi i co wliczysz. W każdym przypadku trzeba to dokładnie rozliczyć wg proporcji dziennej. Po tym co napisałam, to chyba jest jasne, że sama ustalisz czy dasz, ile dasz lub czy dosypiesz cukru. W piciu soku z aronii to nie cukier jest ważny, ale sok z owoców. Sama wczoraj dokupiłam sokownik, żeby zwiększyć moc przerobową w przetwórstwie owocowym i skrócić czas przygotowania ;) Jednak aronia u mnie jeszcze posiedzi na krzakach w celu przybrania cukrów :) W ten weekend zadrżą przede mną śliwki i to też nie wszystkie naraz :lol:

dziękuję za odpowiedź. Zobaczę ile mi się jutro uda kupić aronii. Jak więcej to zrobię na dwa sposoby bez cukru i drugie z odrobiną cukru... będę robiła po raz pierwszy więc zobaczymy jaki będzie efekt:)

Opal

Akazah, jak Ci się udały soki z aronii, zrobiłaś?

Cytat: adampio w 2009-09-03, 09:31:04

A ja jestem też ciekawa czy go zrobiłeś i zjadłeś. Moim zdaniem, to śliwki suszone, posiekane są lepszym dodatkiem. Smak może być oryginalny i sok przynajmniej ze śliwek nie wyleci ;)

adampio

Cytat: Opal w 2009-09-07, 14:14:15
Akazah, jak Ci się udały soki z aronii, zrobiłaś?

Cytat: adampio w 2009-09-03, 09:31:04

A ja jestem też ciekawa czy go zrobiłeś i zjadłeś. Moim zdaniem, to śliwki suszone, posiekane są lepszym dodatkiem. Smak może być oryginalny i sok przynajmniej ze śliwek nie wyleci ;)

Wlasnie opisalem to nieudane doswiadczenie w odpowiedzi na omlet bananowy.

Opal

No to już przygotowane, z mała zmianą owoców i cukru:  http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72164,5475842,Aroniowka.html 

Robią się pierwsze porcje soków, tyle na dzisiaj. Okazało się, że jeszcze niejeden litr soku z brzoskwiń, aronii, śliwek, winogron przede mną - oczywiście do zrobienia.