Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Białko w diecie optymalnej

Zaczęty przez SzymonNM100, 2006-01-19, 13:59:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

anakin

Początkowo chciałem napisać coś sarkastycznego odnośnie 30-40 g białka spożywanego na dobę, szczególnie, gdy gustuje się wyłącznie w płodach rolnych (a tym bardziej, gdy jest to żywność przetworzona), ale daruję sobie. Napiszę tylko, iż łączę się w bólu z adminem. :|

anakin

Aczkolwiek nie wiem, czy jeszcze większą porażką nie będzie te wspomniane "konwertowanie (przekształcanie/przetwarzanie) tłuszczu na węglowodany (czyli lepszego na gorsze)" przez organizm.

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-06-06, 16:07:44
A Admin chyba mówił, że z tłuszczu da się węgle zrobić
A jusci, pisal, pisal, ale porazka jest, ze dla niektorych weglowodany to tylko "gorsze  paliwo", bo jak sie biochemii nie czyta to sie takie banialuki sadzi co chwila  :lol:

Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-06-09, 12:46:13
A jusci, pisal, pisal, ale porazka jest, ze dla niektorych weglowodany to tylko "gorsze  paliwo", bo jak sie biochemii nie czyta to sie takie banialuki sadzi co chwila  :lol:

CytatWęglowodany są niezbędne do życia, bo to taka wyjściówka do produkcji wszystkich aminokwasów endogennych i nie tylko, ale na szczęście jeść ich nie trzeba, bo można je sobie z tłuszczu wyprodukować, choć niektórzy twierdzą, że to nie możliwe, bo octan się nie zamienia w pirogronian.   
No nie zamienia się, ale z tłuszczu cukier się też produkuje.
:D
I jeszcze znalazłem czemu glikogen, a nie glukoza:

CytatPrawie bzdura ponieważ glikogen odnawia się prawie w całości w cyklu Corish! 
Węglowodany to wyłącznie prawie budulec. 

A mięśnie zawsze chodzą na tłuszczu, tylko intensywność spalania kwasów tłuszczowych jest uzależniona od dostępności tlenu i szczawiooctanu z glikogenu.
Dlatego musi być około 300g glukozy zmagazynowana w mięśniach w postaci glikogenu. Dlaczego glikogen? Bo jest hydrofobowy w przeciwieństwie do glukozy.
I tyle na ten temat chyba wystarczy.
To prawie wszystko.
I jeszcze raz fruktoza:
CytatChciałem coś napisać, ale nie widzę sensu.

PS
Węglowodany "desperatom" najprościej jest uzupełnić z cukiernicy, bo 100g sacharozy składa się z 50g fruktozy, która wchłania się szybko, dyfuzyjnie zamieniając się na trójglicerydy i 50g glukozy, która wchłania się wolno i aktywnie zamieniając się przeważnie na szczawiooctan na diecie wysokotłuszczowej.
I w tym przypadku 100g=105g (trzeba skrupulatnie ważyć, aby nie przedawkować!), a nie jakieś zapychanie się kilogramami błonika, aby wykonać "normę".

PS - II
Wygodnie też jest pobierać glukozę w kroplówce, bo doza jest bardzo dokładna.   :wink: -buźka na wszlki wypadek, żeby kto nie pomyślał, że to na poważnie.
Dzięki Admin, że przetrawiasz to za nas, bo "mądrze jest postępować tak, by...."  :mrgreen:

Zyon

Cytat: Gavroche w 2014-06-09, 12:57:06

CytatWęglowodany są niezbędne do życia, bo to taka wyjściówka do produkcji wszystkich aminokwasów endogennych i nie tylko, ale na szczęście jeść ich nie trzeba, bo można je sobie z tłuszczu wyprodukować, choć niektórzy twierdzą, że to nie możliwe, bo octan się nie zamienia w pirogronian.   

Tak, ten pierwszy cytac wlasnie mialem na mysli :D , i jescze jeden taki o integracji metabolizmu ale ten drugi co wkleiles tez bardzo dobry.

No ale zes teraz troche przyhejtowal, i co teraz bedzie?  :? Przeciez weglowodany to tylko "gorsze paliwo" wiec sa bes sesu  :?
:lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-06-09, 13:06:48
Cytat: Gavroche w 2014-06-09, 12:57:06

Tak, ten pierwszy cytac wlasnie mialem na mysli :D , i jescze jeden taki o integracji metabolizmu ale ten drugi co wkleiles tez bardzo dobry.

No ale zes teraz troche przyhejtowal, i co teraz bedzie?  :? Przeciez weglowodany to tylko "gorsze paliwo" wiec sa bes sesu  :?
:lol:
Jak znam życie to pewno nie o to chodziło i głupi jestem jak lewy but  :wink:
Ale, trawestując znakomite powiedzenie Blackenda, żyj i pozwól innym mieć rację :lol:

Zyon

To chyba oczywiste, ze nie zrozumiales, bo masz zle ustawione geny. Poza tym nie zauwazyles tego oczka puszczonego do admina ;)  :D

Ale jezeli chcesz trawestowac to chyba powinno byc "zyj i pozwol innym sie mylic"  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-06-09, 13:15:10
To chyba oczywiste, ze nie zrozumiales, bo masz zle ustawione geny. Poza tym nie zauwazyles tego oczka puszczonego do admina ;)  :D

Ale jezeli chcesz trawestowac to chyba powinno byc "zyj i pozwol innym sie mylic"  :lol: :lol:
Pewnie dostanę za to w pysk od życia :D
Trawestacja to nie jest zmiana stylu z poważnego na komiczny? :lol:

Zyon

Moze i tak, nie bede sie spieral, az tak nie umilowalem tego jezyka zeby sie wymadrzac :D ale co sie dzieje jak trawestujesz tekst juz komiczny?  :lol: :lol:
Czy moze wtedy trzeba parafrazowac? :D

Zreszta....  :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-06-09, 13:24:48
Moze i tak, nie bede sie spieral, az tak nie umilowalem tego jezyka zeby sie wymadrzac :D ale co sie dzieje jak trawestujesz tekst juz komiczny?  :lol: :lol:
Czy moze wtedy trzeba parafrazowac? :D

Zreszta....  :lol:
Chodzi o to, zeby było zabawnie :wink:
Im więcej wszyscy "wią" dokoła, tym jest zabawniej :D
Poczytaj dział sportowy czy dietetyczny dowolnego pisma, najlepiej MH 8)

Zyon

Cholerka moze i masz racje  :lol:

W takim razie ja jeszcze dodatkowo tylko zacytuje "Lepiej nic nie wiedzieć, niż wiedzieć źle!"  :lol: :lol:
Tylko czyje to slowa......zapomnialem  :? :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

MariuszM

Cytat: Zyon w 2014-06-09, 13:40:40
Cholerka moze i masz racje  :lol:

W takim razie ja jeszcze dodatkowo tylko zacytuje "Lepiej nic nie wiedzieć, niż wiedzieć źle!"  :lol: :lol:
Tylko czyje to slowa......zapomnialem  :? :lol: :lol:
Jak puścisz oczko, to się dowiesz :D

renia

A co Wy rajstopy nosicie, że te oczka tak Wam lecą? :shock:

Gavroche

Cytat: renia w 2014-06-09, 16:02:00
Mi nie lecą, bo pedicure mam świeżutkie :lol:
A w taki upał to pończochy samonośne 8)

MariuszM

Cytat: renia w 2014-06-09, 16:02:00
U mnie Kilt , nie wiem tylko jak u Zyona :D :lol:

anakin

Znowu te urojenia... Wcześniej był ten magnez, teraz "cudowna przemiana" tłuszczu na "cukier"... Wychodzi na to, że Doktor się pomylił, a "Jak nie chorować?" się zdezaktualizowało... :|

Ech, marność, marność.

MariuszM

Eeee bo tuść da się przerobić na zukero  :D ,choć to bardzo kosztowne jest $  :lol: Przyroda dąży do homeostazy zawsze ;)
A jak wiadomo John Kennedy napisał  "W jednej z poprzednich publikacji sformułowałem następujące prawo życia: „organizm nie powinien robić nic ponad to, co robić musi; mądrością jest postępować z nim tak, aby musiał robić możliwie mało”.
dr Jan Kwaśniewski

Puść oczko do młodego "Kwaśniewskiego" , on Ci wyłoży co i jak z tym cukero z tuściu. Takie zdolne dzieci/pociechy mamy.... są ;)

Zyon

Na co oczko, niech wezmie w garsc te ksiege, o ktorej sie odgrazal, ze wezmie i wtedy bedzie koniec naszego madrzenia sie  :lol:
Ale jak ktos lubi copy-paste-don't think....
Work Buy Consume Die

MariuszM

O tu było :) http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=844.msg175034#msg175034 ale ja poszedłem na łatwiznę bo(o)m leniwy  8) :lol: :lol: i skorzystałem z pracy innych w tym i "młodego" ;) :D

anakin

Cytat: MariuszM w 2014-06-09, 17:35:58
Eeee bo tuść da się przerobić na zukero  :D ,choć to bardzo kosztowne jest $  :lol: Przyroda dąży do homeostazy zawsze ;)

Da, owszem. Ale o jakim tłuszczu tu mowa endogennym czy egzogennym?

Tak jak napisałeś - bardzo kosztowna rzecz. I niezmiernie rzadkie zjawisko. Człowiek musi być "węglofobem" na diecie "optymalnej" (niskobiałkowej).