Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Białkowe bułeczki - rewelacja :)

Zaczęty przez akazah, 2010-02-03, 10:15:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

akazah

wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki :) palce lizać
może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:)

OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mąka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5

akazah

czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... :(

renia

A jaki dałaś papier? Bo mi wczoraj do chleba przywarła folia aluminiowa. Lepszy chyba jest biały papier do ciast. No i ja smaruję masłem.

akazah

dalam taki specjalny do pieczenia - brazowy.... ale tak strasznie przywieraja te bulki ze az sie wierzyc nie chce.... wiecej roboty z odklejeniem tego papieru od bulek niz samo robienie.... i nie wiem z jakiego powodu... moze zrobic na zlotku???

Opal

Cytat: akazah w 2010-02-24, 14:39:55
czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... :(

To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy białym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży :lol:  w składzie ciasta, w którym brak tłuszczu. Tak samo jak do chleba białkowego, do tych bułeczek też trzeba dodać masła i problem zniknie.

kristan

Grażyna robi to jak w przepisie   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowałem  blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.

akazah

Cytat: Opal w 2010-02-24, 15:00:16
Cytat: akazah w 2010-02-24, 14:39:55

To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy białym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży :lol:  w składzie ciasta, w którym brak tłuszczu. Tak samo jak do chleba białkowego, do tych bułeczek też trzeba dodać masła i problem zniknie.

a jak myślisz dużo tego masła?????

Cytat: kristan w 2010-02-24, 15:55:24
Grażyna robi to jak w przepisie   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowałem  blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.

samą blachę bez papieru????

Opal

Magda, porównując składniki z chlebem białkowym, to może być 10 dkg masła.

Przy okazji podam skład chleba białkowego, żebyś porównała ilości i składniki"

20 białek (500g) białek
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg stopionego, lecz chłodnego masła

s. 64 "Książki Kucharskiej"

Kiedyś, w zamierzchłych czasach,... kiedy to jeszcze nie było papieru do pieczenia ciasta - smarowało się blachę do ciasta margaryną :lol: lub masłem i posypywało mąką lub bułką tartą. Blacha to nie ta kupiona razem z piekarnikiem, ale forma do ciasta różnej wielkości i kształtu.

Teresa Stachurska

Formy akrylowe do pieczenia ktoś z Państwa sprwdzał ?

Opal

Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach :)

akazah

wczoraj piekłam bułeczki...na samej blaszce od piekarnika posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą - troszkę lepiej niż na papieże, ale i tak przywierały...

Cytat: Opal w 2010-02-24, 20:04:01
Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach :)

patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? :) jeśli to rzeczywiście takie dobre....

kristan

po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.

akazah

Cytat: kristan w 2010-02-25, 12:35:25
po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.

nastepnym razem spróbuje z samym smalcem... :)

Opal

Cytat: akazah w 2010-02-25, 10:10:49

patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? :) jeśli to rzeczywiście takie dobre....

Na matach moje koleżanki pieką kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formę na keksa, czy chlebek. Próbowałam babki majonezowej w formie do babek ;)  i wszystko pięknie rośnie. Formy kosztują ponad 100 zł do 200 zł/szt., ale mają trzydziestoletnią gwarancję. Jeden zakup na wiele lat :)

akazah

Cytat: Opal w 2010-02-27, 13:34:12
Cytat: akazah w 2010-02-25, 10:10:49

Na matach moje koleżanki pieką kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formę na keksa, czy chlebek. Próbowałam babki majonezowej w formie do babek ;)  i wszystko pięknie rośnie. Formy kosztują ponad 100 zł do 200 zł/szt., ale mają trzydziestoletnią gwarancję. Jeden zakup na wiele lat :)

witam Opal

możesz mi podać przepis na babkę majonezową??? ostatnio właśnie chodzi za mną upieczenie babki ale nie znam żadnego optymalnego przepisu...

Opal

Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisałaś 29 stycznia, że jesteś w 9 miesiącu ciąży, więc wychodzi na to, że teraz zaczęłaś chyba 11 miesiąc :)
  http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60   Jak się będziesz opychała babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziłaś i o niczym nie wiemy? :lol: Opowiadaj...

kangur

Cytat: Opal w 2010-03-09, 20:17:55
Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisałaś 29 stycznia, że jesteś w 9 miesiącu ciąży, więc wychodzi na to, że teraz zaczęłaś chyba 11 miesiąc :)
  http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60   Jak się będziesz opychała babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziłaś i o niczym nie wiemy? :lol: Opowiadaj...
Oczekujemy słoniątka.

Teresa Stachurska

Jeśli 29.01. był dziewiąty miesiąc to znaczy że ciąży Akazah miała za sobą osiem miesięcy, na koniec lutego zaś - dziewięć. Czy wyliczenia dla terminu porodu są ścisłe?