Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

Cytat: Jarek w 2015-08-07, 09:53:36
W sanatorium to moja znajoma cukrzycy dostała ,a nie wiedziała żę ma .Kobitka pojechała kręgosłup leczyć ,a teraz musi cukrzyce ,dwa w jednym ,jak w promocji. :shock:

źle ją przeszkoliłeś, moja od razu się sama przyznała - dla świętego spokoju ( bo i tak jakby ujrzeli 117 , to by dopiero było ! )  . I ma z głowy bredzenie. Banany oddaje insulinopożeraczom. Połowa sali restauracyjnej  stoliki to  dla cukrzyków, połowa dla śmieciuchów, elita to -  dieta lekarska lekkostrawna - ale to już temat na osobny wątek  ;-)   Sanatorium ruchowe,   nie nie -  to nie diabetologiczne :)

Jarek

Ja nikogo nie przeszkoliłem, słucham tylko.I nic nie wiem na temat cukrzycy itp, nie jestem lekarzem . :lol:

Zyon

Work Buy Consume Die

administ

O jejku, co za wspaniała wiadomość dla handlarzy kawą!  :D ;)

vvv

Wprowadzić 33% VAT na wszystkie artykuły i usługi medyczne
to i dziura budżetowa zniknie i zdrowie Polaków się poprawi.
8)

Diogenes z Synopy

no to więcej będziemy dopłacać, gdy większy VAT.  Ja wiem, że vat wchodzi do puli budżetu, ale z mojej kieszeni ( składka zdrowotna, refundacje).  I już do mnie nie wróci :(

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-14, 16:51:53

Ile cukrzyca kosztuje polską gospodarkę ?

http://pulsbiznesu.pb.pl/4254805,32245,ile-cukrzyca-kosztuje-polska-gospodarke?utm_source=tag_z-ostatniej-chwili&utm_medium=rss

sporo

" Konieczne będzie sięganie po wolne zasoby wymagające dodatkowych nakładów; będą zatrudniane osoby starsze i niepełnosprawne. Pracodawcy już teraz muszą z tego wyciągnąć wnioski i dbać o pracowników, ich zdrowie, ubezpieczenia, a także finansować rehabilitację".

Pracodawcy mają płacić za głupotę rządu? :roll:

Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2015-08-14, 17:24:28
Pracodawcy mają płacić za głupotę rządu? :roll:

Różne definicje gupoty. Pani cukrzyk wagi ciężkiej przy stoliku w sanatorium na wielokrotny widok kopy masła w kartoflach, przestała mówić ''Dzień dobry'' osobie  o dziwnych upodobaniach     :shock:    ;-)

renia

Nie rozumiem dlaczego Twoja żona pojechała do sanatorium (i jest w grupie dla cukrzyków), chociaż jest zdrowa? Źle jest w domu? :roll:

Diogenes z Synopy

to jest sanatorium  '' ruchowe '' ,  a cukrzycy (  po prostu oni też łamią nogi czy kręgosłupy)  to duża grupa ludzi którzy mają własne stoliki w jadalni,. I dietę. Węglowodanową, która dietetycy ichni nazywają niskowęglowodanową, nie wiedzieć czemu.  Te jedzenie w porównaniu z dieta lekarską i dietą normalną to i tak wypas.

A czemu ?  należy się ;-)

administ

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich cukrzyków typ II z własnej woli.  :D
Dobrą robotę robicie... ;)  :lol:

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-14, 17:42:45
to jest sanatorium  '' ruchowe '' ,  a cukrzycy (  po prostu oni też łamią nogi czy kręgosłupy)  to duża grupa ludzi którzy mają własne stoliki w jadalni,. I dietę. Węglowodanową, która dietetycy ichni nazywają niskowęglowodanową, nie wiedzieć czemu.  Te jedzenie w porównaniu z dieta lekarską i dietą normalną to i tak wypas.

A czemu ?  należy się ;-)

A jeśli chodzi o zajęcia ruchowe, to nigdy nie zawadzi... :D Byle nie do Ciechocinka... 8) :lol: :wink:

Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2015-08-14, 19:27:54
A jeśli chodzi o zajęcia ruchowe, to nigdy nie zawadzi... :D Byle nie do Ciechocinka... 8) :lol: :wink:

akurat, z Ciechocinka przyszło. Że nie ma miejsc w ramach NFZ ( bo zabrali jakieś limity ), ale jest promocja i tylko 4200 na trzy tygodnie.

A było dać 300 zł dilerowi i wpisze co sobie życzysz, pilne , nie cierpiące zwłoki, zagrażający życiu itp . Tak ludzie zdrowi jeżdżą na fajne darmowe wczasy.

administ

U!  :shock:
4200 zł - to w domu taniej wyjdzie!  :D ;)

Diogenes z Synopy

Cytat: admin w 2015-08-14, 20:10:24
A w Polsce dzieci głodują!  :shock:  :? ;)
Widać na plaży - normalne dziecko to wyjątek, reszta z głodu otyła!  :lol: :lol: :lol:

A jak w sanatorium głodują! ;-)    Porcje są normalne, zbilansowane wg srututuInstytutu, czyli powinien każdy się najeść ( 3 posiłki ) . Po 15 stej całe towarzystwo wychodzi w miasto, hejże na zakupy! Myli się ten, który pomyślał, że targają z powrotem kierpce, ciupaszki czy obrazki z misiem. Nie, ta hałastra codziennie wyrusza do markietów, bo :  gówniane jedzenie, mało, słabo przyrządzone itp wymówki. Taxy powracają z wyładowanymi bagażnikami, wielkie kasty wody ( jest lecznicza na miejscu  :shock:), kartony mleka, kasty jogurtów,chipsów i piwka i wszystko to co w markietach '' pyszne''. Kuracjusze objuczeni dobrami, zakleszczają się w windach. Pokoje są przerobione w kuchnio-spiżarki!
Polak potrafi. A już na wakacjach!

moja Zosia, mimo, że przytyła na na ŻO 10 kilo ( niedowaga była) , wygląda tam niczym szczypiorek na wiosną.  Średnio ludzie są dwa razy ciężcy od niej ( choć są wyjątki ).  I fuczą ( w międzyczasie chrupiąc sałatę lodową z jogurtem 0 %. ), że niezdrowe, zakazane  dodatki używa do posiłków  ;-)  .

renia

Jak byłam z dziećmi kilka lat temu w Arkadii w Ustroniu, to stamtąd wybrałam się z nimi na zorganizowana przez biuro podróży wycieczkę do czeskiego Cieszyna. Chcieliśmy go zwiedzać....ale inni wycieczkowicze  mieli inne zamiary. Byli to sanatoryjni kuracjusze i jechali do Cieszyna po alkohol (chyba tanie koniaki) widocznie się nimi kurowali... :roll:

Diogenes z Synopy

właśnie zamierzam tam obiad zjeść. A Piotra Żyły rodzice prowadzą optymalny zajazd, czy też gościniec jeszcze?

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-08-14, 21:07:03
właśnie zamierzam tam obiad zjeść. A Piotra Żyły rodzice prowadzą optymalny zajazd, czy też gościniec jeszcze?

W Wiśle? Widziałam ten budynek... :D

Blackend

Optymalny zajazd, to dla fanatyków chyba? ;)  :lol: