Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

To samo dotyczy zbijania choregosterolu, jednego z najlepszych interesów w historii farmacji!  :lol:

Stat

Cytat: renia w 2011-08-12, 09:15:49
"Stat" może podasz swój przykładowy jadłospis dzienny...może jesz jakieś "niedozwolone" produkty? W czym zjadasz węglowodany?

Ok, Przykładowy jadłospis:


[załącznik usunięty przez administratora]

renia

"Stat" - Co ja mam z Tobą zrobić?  :lol:  Po co Ty jesz ten chleb? Jadłeś go 31-go i spojrzałam na Twój wykres, to właśnie wtedy cukier zaczął Ci iść do góry. Białka tego dnia zjadłeś 100g (dobrze odczytuję?). Karkówka, kiełbasa żywiecka, ser...mają dużo białka. Parówki kupne też nie są zbyt optymalnym jedzeniem. Po tym spisie wydaje mi się, że kupujesz całe jedzenie w markecie i sam mało sobie pitrasisz... Jeśli masz mało czasu, to może częściej byś robił sobie jakieś proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.....mniej gotowego jedzenia...

WojciechS

Cytat: renia w 2011-08-12, 13:38:04
Po co Ty jesz ten chleb?...

Pewnie "wyczytał" pojedyńcze zdanie u Kwaśniewskiego i na tej podstawie doszedł do wniosku, że candidę można jeść!  :lol: :lol: :lol:

renia

"Stat" ogólnie jest coraz lepiej - ważne, że odstawiłeś leki... :D

Stat

Cytat: renia w 2011-08-12, 13:38:04
"Stat" - Co ja mam z Tobą zrobić?  :lol:  Po co Ty jesz ten chleb? Jadłeś go 31-go i spojrzałam na Twój wykres, to właśnie wtedy cukier zaczął Ci iść do góry. Białka tego dnia zjadłeś 100g (dobrze odczytuję?). Karkówka, kiełbasa żywiecka, ser...mają dużo białka. Parówki kupne też nie są zbyt optymalnym jedzeniem. Po tym spisie wydaje mi się, że kupujesz całe jedzenie w markecie i sam mało sobie pitrasisz... Jeśli masz mało czasu, to może częściej byś robił sobie jakieś proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.....mniej gotowego jedzenia...

Dobrze czytasz, ale akurat musiałaś wejść na ten najgorszy dzień? W tym dniu akurat się pomyliłem przy zapisie i na koniec jak poprawiłem błąd to tak właśnie wyszło. Ale przecież jedna taka pomyłka nie może zaburzyć metabolizmu na cały miesiąc?

renia

 :lol: mam oko...a nawet dwa...

Stat

Cytat: renia w 2011-08-12, 13:38:04
"Stat" - Co ja mam z Tobą zrobić?  :lol:  Po co Ty jesz ten chleb? Jadłeś go 31-go i spojrzałam na Twój wykres, to właśnie wtedy cukier zaczął Ci iść do góry. Białka tego dnia zjadłeś 100g (dobrze odczytuję?). Karkówka, kiełbasa żywiecka, ser...mają dużo białka. Parówki kupne też nie są zbyt optymalnym jedzeniem. Po tym spisie wydaje mi się, że kupujesz całe jedzenie w markecie i sam mało sobie pitrasisz... Jeśli masz mało czasu, to może częściej byś robił sobie jakieś proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.....mniej gotowego jedzenia...

p.s.
Chleb zjadłem tylko 1/2 kromeczki i tylko w tym dniu, bo w związku z tą pomyłką wyszedł mi niedobór węglowodanów a nie miałem pod ręką innych. Parówek w supermarkecie nie kupuję tylko w prywatnym sklepie polskim. Pochodzą od małego polskiego wytwórcy, a pozostałe to głównie właśnie tak jak mówisz proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.

renia

Czyli jest OK. Ja tylko sugerowałabym zmniejszenie białka i przekonanie się jak to by wpłynęło na krzywą cukrową.

Stat

Cytat: renia w 2011-08-12, 19:36:03
Czyli jest OK. Ja tylko sugerowałabym zmniejszenie białka i przekonanie się jak to by wpłynęło na krzywą cukrową.

Próbuję od dziś zmniejszyć białko do 60 g

Stat

Uaktualniony wykres:

[załącznik usunięty przez administratora]

renia

Cytat: Stat w 2011-08-12, 21:02:28
Cytat: renia w 2011-08-12, 19:36:03
Czyli jest OK. Ja tylko sugerowałabym zmniejszenie białka i przekonanie się jak to by wpłynęło na krzywą cukrową.

Próbuję od dziś zmniejszyć białko do 60 g

Gratuluję decyzji i jestem ciekawa efektów... :D

Stat

Jak wspominałem na razie dziwnym trafem najlepsza korelacja jest z tłuszczami ale myślę, że to tylko krótkoterminowy efekt. Na wykresie średnia tłuszczy z ostatnich 5 dni (dla każdego dnia oczywiście - czyli tzw. średnia krocząca).

Stat

Ooops, wykres nie przeszedł. Próbuję jeszcze raz:

[załącznik usunięty przez administratora]

renia


Cytat: Stat w 2011-08-12, 21:09:26
Jak wspominałem na razie dziwnym trafem najlepsza korelacja jest z tłuszczami ale myślę, że to tylko krótkoterminowy efekt. Na wykresie średnia tłuszczy z ostatnich 5 dni (dla każdego dnia oczywiście - czyli tzw. średnia krocząca).

Ja widzę właśnie dodatnią korelację poziomu cukru z poziomem dzień wcześniej zjedzonego białka...

kangur

@Stat.
Przejrzysciej bedzie jak bedziesz robic te wykresy w liczbach bezwzlednych. Twoje zalozenia 77:231:50 moga byc bledne. Rozumiem ze twoja waga nalezna jest 77kg.
Po co ci tyle tluszczu?

renia

Tłuszcz stabilizuje poziom cukru. W Arkadii Aura zalecali przy cukrzycy tłuszczu nie mniej niż 200g dziennie. Tylko białka i węglowodany należy pilnować, aby były na niskim poziomie.

maf

Kazdy wykres mowi o czyms innym. Teraz Ttotal ws glukoza. Czyli czy spozywanie tluszczy ma wplyw na poziom glukozy, to badanie jest nic nie warte.  Wykres nie mowi nic o B i W co moze albo napewno ma wplyw na poziom glukozy. To tak jakbym zrobil wykres ile km przejechalem rowerem, ws glukoza.
Moim zdaniem trzeba jakos to opanowac, co ma wplyw na poziom glukozy. Czy stosunek btw? Czy ilosci BTW? Czy produkty(jakie) w zgodzie ze stosunkiem BTW?
Statystyki i wykresy mozna robic rozne. Chodzi o to, zeby sie nie zagalopowac, jakie dane trzeba wziasc pod uwage.  Masz scisly umysl(jak ja) i jest to ok.

WojciechS

Ścisły umysł nie bawi się w rysuneczki, a rysuneczki są dla dzieci, bo ładnie, kolorowo wyglądają...  :wink:
Dla tych danych powinien ścisły umysł zastosować wzór na korelację o ile się nie mylę, a później przepuścić przez resztę wzorków statystycznych.
Teraz jest tak, że wprowadzasz dane, a maszyna sama liczy statystykę, więc nawet nie trzeba "myśleć"...  :D
Trzeba być tylko dokładnym.  :wink:

Stat

Cytat: renia w 2011-08-12, 21:11:59

Cytat: Stat w 2011-08-12, 21:09:26
Jak wspominałem na razie dziwnym trafem najlepsza korelacja jest z tłuszczami ale myślę, że to tylko krótkoterminowy efekt. Na wykresie średnia tłuszczy z ostatnich 5 dni (dla każdego dnia oczywiście - czyli tzw. średnia krocząca).

Ja widzę właśnie dodatnią korelację poziomu cukru z poziomem dzień wcześniej zjedzonego białka...

Masz rację Reniu, przyjrzałem się i też widzę tę korelację z białkiem z tym, że jest to białko sprzed 2 dni. Na wykresie na osi poziomej (X) w tym samym punkcie przyporządkowałem skladniki odżywcze z danego dnia i glukozę z nastepnego dnia na czczo (jako efekt tego co jadłem w przeddzień i żeby lepiej było widać zależności), ale korelacja jest z białkami i tluszczem jedzonym jeszcze jeden dzień wcześniej. Teraz przedstawię wykres z takim przesunięciem dwudniowym. Na tym nowym wykresie to co bylo 100% to teraz jest po prosu 1 (110% = 1.1, itd.)
Ta korelacja dla glukozy z dnia 2011-08-12 (z wzoru - czyli taka jaka chciał WojciechS) wynosi odpowiednio:
- do białka sprzed 2 dni = 0,35
- do tłuszczu sprzed 2 dni = 0,34
- do tłuszczu z 1 dnia wczesniej = 0,25
- do węglowodanów sprzed 2 dni = 0,12

Teraz na podstawie tych składników odżywczych zjedzonych wcześniej da się już nawet 'glukozę na czczo' w przybliżeniu wyliczyć następującym wzorem:

Glukoza na czczo = ( 0,727 + 0,104*Bialka[-2] + 0,091*Tluszcze[-2] + 0,086*Tluszcze[-1] + 0,025*Weglowodany[-2] ) * 140

gdzie [-2] oznacza 2 dni wczesniej, [-1] z poprzedniego dnia

I tak np.: (0,727 + (0,104 * 0,70) + (0,091 * 0,95) + (0,086 * 0,90) + (0,025 * 1,00)) * 140 = 138
Kliknij żeby policzyć:
http://www.google.pl/search?num=50&hl=pl&biw=1280&bih=683&q=%28+0%2C727+%2B+0%2C104*0%2C70+%2B+0%2C091*0%2C95+%2B+0%2C086*0%2C90+%2B+0%2C025*1%2C00+%29+*+140&oq=%28+0%2C727+%2B+0%2C104*0%2C70+%2B+0%2C091*0%2C95+%2B+0%2C086*0%2C90+%2B+0%2C025*1%2C00+%29+*+140&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=44390l44390l0l45626l1l1l0l0l0l0l652l652l5-1l1l0

Na wykresie wartości wyliczone to linia fioletowa.

(Różnice między wartościami wyliczanymi a mierzonymi nie są duże i wynoszą tylko kilka procent.)

Ale nie wyciągałbym z tego jeszcze zbyt pochopnych wniosków.


[załącznik usunięty przez administratora]