Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Jaki masz cukier na czczo i 2h po żółtku z masłem?

Stat

Cytat: admin w 2011-12-08, 07:31:34
Jaki masz cukier na czczo i 2h po żółtku z masłem?

Najpierw przypomnę, że u mnie jest 6 godzin wcześniej (teraz 2:40 rano). Na czczo wczoraj miałem 169. 2 godziny po żółtkach z masłem nie mierzyłem. Jadłem je o16:00, ale zmierzyłem 0 23:10. Bylo 140. Do tego czasu nic więcej nie jadłem. Wtedy poczułem się dość głodny. Nie bardzo wiedziałem co robić - co zjeść teraz. Przeczytałem wtedy te słowa: "aby tłuszcze mgły się spalać efektywnie, a organizm nie musiał wytwarzać ciał ketonowych, korzystnie będzie, gdy dostarczymy do organizmu około 40-50g węglowodanów, najlepiej przed snem." Zjadłem te 50 gram węglowodanów w ziemniakach o 23:45 i chyba zrobiłem wielkie głupstwo bo cukier po 2 godzinach poszybował mi na 227. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miał taki wysoki. A mogłem zjeść znów żółtka z masłem. Nie zrobiłem tego bo myślałem o ketonach i skurczach mięśni w nogach. Wybrałem węglowodany, ale dawka 50 g choć to o 10 mniej niż moja ostatnio norma dzienna to jednak zbyt wiele jak na jeden raz dla mnie.

Stat

p.s. Ten tekst był o jednodniowych głodówkach i ich wpływie na cukrzycę.

administ

Stat,
to nie jest zabawa!
Nie uda mi się ciebie wyleczyć z cukrzycy typ II przez klawiaturę niestety!
Nie czytasz co piszę, nie stosujesz się, bo masz swoje widzi mi się, choć brak ci kompletnie podstaw fizjologii i biochemii.
Zawsze coś przez to sknocić musisz.
Dlatego odszukaj sobie w necie "leczenie cukrzycy typ II głodówką" i uwolnisz się od tego syndromu metabolicznego.
Może będzie boleśniej, ale równie skutecznie.

PS
Ciała ketonowe w cukrzycy typ II zawsze skaczą w pierwszych 12-24h głodówki, czyli znacznie wcześniej niż u zdrowej osoby i nie jest to powód do zmartwiena, bo są wydalane z moczem i wydychane płucami, a zaczynają spadać w drugim, trzecim dniu i jest to zjawisko fizjologiczne, zgodne ze współczesną wiedzą biochemiczną.

MariuszM

Cytat: friga w 2011-12-07, 22:43:44

A jakie sa te smieci powstale przy przemianie białek?

CytatKetony (acetooctan, betahydroksymaślan i aceton) to pośrednie metabolity przemian tłuszczów i białek. Nadmiar świadczy o upośledzeniu energetycznego wykorzystania węglowodanów.
do tego dochodzi
amoniak http://pl.wikipedia.org/wiki/Amoniak stężenie można poznać po zapachu potu :); Zapach bardzo wyraźnie wyczuwalny. Stężenie 50 [ppm]; Dopuszczalny czas przebywania Według niezbędnych potrzeb. ;)
oraz
mocznik www.dr-kwasniewski.pl/media/2/bib-1/Krystyna.txt/news%20591.doc

Problem ten dotyczy również innych gatunków na ziemi optymalnych i mniej optymalnych ;)
"Jakie żywienie, takie zdrowie"
http://www.apra.pl/archiwum/hoduj_swinie/archiwum/hzg_030108.htm

A tak poza tym przeceniasz mnie i moją "wiedzę". Poszukaj sobie: metabolizm białek, produkty przemiany materii i/lub białka,metabolity białka powinnaś znaleźć co Ciebie interesuje.
np. takie coś
http://www.bialko.xcq.pl/dysproporcje-w-zawartosci-aminokwasow-niezbednych-i-ich-wplyw-na-wykorzystanie-bialka.html

MariuszM

Cytat: Stat w 2011-12-08, 08:30:54

Nie bardzo wiedziałem co robić - co zjeść teraz. Przeczytałem wtedy te słowa: "aby tłuszcze mgły się spalać efektywnie, a organizm nie musiał wytwarzać ciał ketonowych, korzystnie będzie, gdy dostarczymy do organizmu około 40-50g węglowodanów, najlepiej przed snem." Zjadłem te 50 gram węglowodanów w ziemniakach
Ig bez tłuszczu Cie nie przestraszyło :P
Baba swoje,"czart" swoje ...   widzisz i nie grzmisz?  :)

administ

:evil:
I lecz tu przez drut!  :?

Blackend

I znowu będą mieli pożywkę, że jednak na forum zalecają "formułę 30g" na dzień ;)

administ

Niech się całują tam, gdzie "pan może pana majstra w..." (takie niedomówienie) pocałować!  :D
Prędzej mi członki zesztywnieją, niż cokolwiek przez drut komu choremu poradzę.  8)

adampio

A to nie dobzre, bo sa tacy, ktorzy kieruja sie wg Twoich zalecen i maja z tego korzysci zdrowotne.

administ

Zawsze staram się pisać ogólnie, a nie w szczegółach i tak, aby sobie kto krzywdy nie zrobił.
Ale czy można się spodziewać, że cukrzyk się kartofli na pusty żołądek naćpa, bo sobie przeczytał...  :shock:
Normalnie "30g"!  :lol:

MariuszM

Pomimo,ze dr Kwaśniewski doradza 10-20g w przypadku pojawienia sie cial ketonowych. A 'ten' doslownie dolozyl do pieca wegiel,kt sie nie (s)pali. :lol:

administ

Co za indywiduum chemiczne!  :wink:

adampio

On po prostu  "chcial dobrze" i nastepnym razem juz tego nie powtorzy.

Najlepiej sie czlowiek uczy na wlasnych bledach. Kazdemu sie nalezy jeszcze jedna szansa :lol:

Mysle, ze jak zacznie jeszcze raz od glodowki i zastosuje sie do Twoich wskazowek, bedzie dobrze.

administ

Ale jest problem!
Bo mi się zapomniało, co dalej!  :shock:
Lepiej niech się leczy "głodówką z goooogla".
Jak coś będzie nie teges, to na "gooogla" się zwali, a nie na Kwaśniewskiego!  :D

MariuszM

Podobno do 3x sztuka..... Ja wierzę w ludzi, choć może to być płonna nadzieja patrząc,uczestnicząc na/w forum DD :)

administ

Tego, co tak się domaga badań Rafalskiego, to informuję, że jeden egzemplarz jest w KH UM w Łodzi, jeden w MZ i jeden w IŻiŻ.
Wszystkie do wglądu za specjalnym zezwoleniem.
Jeden egzemplarz ma Rafalki i jeden leży u mnie na biurku.
Nawet ciekawa książka by z tego była!

MariuszM

Specjalne zezwolenie,od kogo jeśli można wiedzieć i nie jest to tajemnicą poliszynela? :)

administ

Tego nie wiem, ale tak mówią!  :wink:

Stat

Do Admina

Cytat: admin w 2011-12-08, 21:28:30
Ale jest problem!
Bo mi się zapomniało, co dalej!  :shock:
Lepiej niech się leczy "głodówką z goooogla".
Jak coś będzie nie teges, to na "gooogla" się zwali, a nie na Kwaśniewskiego!  :D

Nie chciałem tego wyciągać, ale skoro już łachy na mnie wieszacie, to jak wytłumaczysz fakt, że słowa te: "Od dawna wiadomo, że "tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów", czyli aby tłuszcze mgły się spalać efektywnie, a organizm nie musiał wytwarzać ciał ketonowych, korzystnie będzie, gdy dostarczymy do organizmu około 40-50g węglowodanów, najlepiej przed snem." są z Waszej właśnie strony http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?PHPSESSID=7f44ba2e166246fef750ac57876ffd1e&action=printpage;topic=1676.0, a ich autorem jest dr Jan Kwaśniewski. Dlatego im zaufałem, mimo, że  wydawały mi się podejrzane. I przypominam, była to odpowiedź na list, która dotyczyła głodówek w cukrzycy. Zrobiłem to pod wpływem pewnej innej sytuacji stresowej, a sam głód też jakby na chwilę mi rozum odebrał.
Ale myślę, że nic strasznego się nie stało. Wziąłem całą tabletkę Janumet 50/1000 i na czczo po spaniu już było tylko 103. (Zawsze biorę 1/2 gdy mi cukier podrośnie).